Aproape toti indivizii care sunt activi din punct de vedere sexual vor veni in contact la un moment dat in viata cu papilomavirusul uman (HPV). Asta pentru ca HPV este cea mai comuna infectie cu transmitere sexuala. Din cele 100 de tulpini de HPV existente, doar 40 infecteaza zona genitala, iar dintre acestea, si mai putine sunt considerate cu adevarat grave.
Cum se transmite HPV?
Vestea proasta e ca puteti contacta HPV chiar daca folositi prezervativ in timpul contactului sexual. Asta pentru ca HPV, ca si herpesul, poate trece de bariera din latex a prezervativului, contaminandu-va si doar prin contactul cu pielea persoanei purtatoare. HPV se transmite in timpul contactului sexual vaginal, anal sau oral si poate fi transmis si de o persoana asimtomatica.
Cum se manifesta HPV?
Acesta este un alt aspect care face virusul HPV atat de… “antipatic”, el fiind de obicei asimptomatic. Cel putin doua tipuri de virus HPV (tipurile 6 si 11) pot cauza condiloame genitale. De fapt, 90 % din toate verucile (n.r: negi) genitale sunt cauzate de aceste tulpini. Insa pentru cei mai multi din cei 80 de milioane de indivizi care traiesc cu HPV simptomele lipsesc.
Partea buna in legatura cu acest virus este ca, de cele mai multe ori dispare de la sine si nu provoaca probleme de sanatate. Insa toata lumea stie faptul ca, de multe ori, HPV este responsabil pentru aparitia diferitelor tipuri de cancer. In fiecare an, HPV determina aparitia a 30.700 cazuri de cancer, mai ales in randul femeilor decat al barbatilor. Cea mai frecventa forma de cancer provocata de HPV este cancerul de col uterin, dar el poate determina aparitia si a altor tipuri de cancer, mai rare, precum: penian (cancer la penis), anal sau vaginal. De exemplu, anual, 5 100 de persoane sunt depistate cu cancer anal si aproximativ 90% dintre aceste cazuri sunt provocate de HPV.
Important de retinut este faptul ca tipurile de HPV care provoaca negi genitali nu sunt cancerigene. Asadar, chiar daca aspectul negilor genitali poate fi frustrant, exista si o parte imbucuratoare in aparitia lor.
Ce poti face?
Nu exista un tratament care sa trateze HPV din pacate, iar persoanele adulte infectate nu prea mai au ce face pentru a se proteja de papilomavirusul uman, putand spera doar ca va disparea de la sine. Pentru copii insa, exista doua vaccinuri pe piata care previn aparitia HPV: Gardasil si Cervarix.
Gardasil, cunoscut si sub denumirea de Gardisil sau Silgard este un vaccin care previne infectia cu HPV, in special cu tulpinile virusului care provoaca cancer de col uterin sau veruci genitale.
Cervarix este un vaccin care se poate administra fetitelor incepand cu varsta de 9 ani, menit sa apere persoanele de sex feminin de boli provocate de HPV, precum cancerul de col uterin sau de leziunile precanceroase ale organelor genitale feminine.
Potrivit doctorului ginecolog Sherry Ross, citat de publicatia online greatist.com, este indicat sa se administreze doua doze de vaccin copiilor cu varste cuprinse intre 11 si 12 ani, in timp ce persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 26 de ani, ar trebui sa isi administreze toate cele trei doze de vaccin.
Persoanele cu varste cuprinse intre 21 si 65 de ani ar trebui sa isi faca un test Papanicolau sau un test HPV o data la fiecare 3 sau 5 ani, in functie de recomandarea doctorului.
Comentarii recente