Oamenii de stiinta au reusit de-a lungul timpului sa faca descoperiri revolutionare insa, raman anumite trasaturi ale comportamentului uman pe care inca nu si le pot explica in totalitate, desi, acestea fac parte din viata noastra de zi cu zi, si, niciunul dintre noi nu isi bate capul sa le inteleaga.
V-ati intrebat vreodata de ce rositi uneori, de ce va sarutati sau… de ce va scobiti in nas? Ei bine, oamenii de stiinta inca isi mai pun asemenea intrebari, in vederea unei mai bune intelegeri a naturii umane. Un editorial din revista New Scientist, care a publicat si cele 10 mistere ale comportamentului uman, scria:
“Nu e nimic mai fascinant pentru majoritatea dintre noi decat noi insine. Asadar nu e deloc surprinzator faptul ca s-au cheltuit sume uriase de bani doar pentru a se intelege mai bine ce inseamna sa fii om. Ceea ce e cu adevarat surprinzator insa este faptul ca, in ciuda acestor eforturi, unele trasaturi ale comportamentului uman raman inca enigmatice. Acestea variaza de la sublim, cum ar fi arta, altruismul, visele, la… ridicol, daca ne referim la rosit, parul pubian sau scobitul in nas. Desi pare bizar sa ne preocupe aceste lucruri, o mai buna explicare a lor, ar duce la adevaruri mai profunde despre fiinta omeneasca”.
Iata mai jos lista celor 10 mistere ale comportamentului uman si explicatiile care li s-au dat pana in prezent:
1. Rositul in obraji: Charles Darwin s-a chinuit sa explice de ce, de-a lungul evolutiei, oamenii roseau in obraji atunci cand spuneau o minciuna, alertandu-i astfel pe cei din jur asupra unei eventuale nereguli. Unii considera ca aceasta caracteristica umana este binevenita in identificarea declaratiilor mincinoase sau, in incurajarea intimitatii, atunci cand deconspira o slabiciune.
2. Rasul: Ne imbunatateste starea de spirit pentru ca determina eliberarea unui numar mare de endorfine (substante produse de creier responsabile pentru starea noastra de bine) in corp. Un studiu recent arata ca oamenii rad mai cu pofta la comentariile banale decat la glumele special gandite pentru a provoca rasul.
3. Sarutul: Explicatia ca sarutul ar fi un comportament mostenit genetic a fost respinsa de cercetatori intrucat, nu toate comunitatile umane il practica. Unele teorii spun ca sarutul reprezinta o amintire a perioadei in care individul era hranit prin alaptare, iar faptul ca schimbul de saliva ne provoaca placere este asociat cu oamenii preistorici care, isi “intarcau” copiii hranindu-i cu mancare deja mestecata din gurile lor.
4. Visele: Teoria lui Sigmund Freud, cum ca visele exprima dorintele noastre subconstiente a fost discreditata dar se accepta teoria ca visele ne ajuta sa ne procesam emotiile. Oamenii de stiinta nu au reusit insa sa explice carui fapt se datoreaza viziunile noastre, uneori atat de ciudate, din timpul noptii…
5. Superstitiile: sunt o alta latura neinteleasa a comportamentului uman, fiind considerate obiceiuri ciudate dar linistitoare pentru oameni. Din pacate, nu dau niciun sens evolutiei prin incapatanarea cu care persista in mentalitatea oamenilor.
6. Scobitul in nas: ciudatul obicei pe care il au aproape un sfert dintre adolescenti de a ingera “grohotisul nazal” nu are nicio explicatie, atata vreme cat respectivele secretii nu au nicio valoare nutritiva. Unii cred ca acest obicei ar stimula sistemul imunitar.
7. Adolescenta: niciun alt animal nu trece prin aceasta perioada atat de complexa si de agitata cum este adolescenta umana. Unii cercetatori spun ca acum creierul uman se “reorganizeaza” inainte de a trece la viata adulta sau ca, aceasta perioada permite experimentarea comportamentului de adult inainte de asumarea responsabilitatilor care ii vor reveni mai tarziu.
8. Altruismul: a oferi ceva cuiva fara a avea certitudinea ca vei primi inapoi vreo recompensa concreta este un comportament ciudat in termeni evolutionisti. Altruismul se manifesta mai ales cand un individ vrea sa se integreze intr-un grup sau, pur si simplu din placere.
9. Arta: pictura, dansul, sculptura si muzica ar putea fi considerate drept echivalentul uman al cozii de paun, aratand ce potential extraordinar are un anumit individ, in ideea de a impresiona pe cineva. Pe de alta parte arta este un extraordinar mijloc de raspandire a cunoasterii sau de a face schimb de experienta.
10. Parul de pe corp: firele fine de par de pe corp si firele groase de par din zonele genitale sunt o caracteristica total opusa primatelor, rudele noastre cele mai apropiate din lumea animalelor. Explicatia ar fi ca acest par ne ajuta sa ne raspandim mirosul, ne apara de frig si de frecarea produsa prin miscare.
parul de pe corp nu reprezinta un comportament!