Publicatia britanica The Telegraph a marcat Ziua Independentei Romaniei publicand un articol interesant despre cele mai reprezentative lucruri pentru tara noastra. Chiar daca nu toate aspectele relatate sunt pozitive, sunt cateva informatii demne de retinut, multe dinte ele fiind necunoscute si multor romani:
Iata mai jos ce gasesc britanicii fascinant la Romania:
Gazduieste cea mai grea cladire din lume
Constructia Palatului Parlamentului a inceput in ultimii ani ai presedintiei lui Nicolae Ceausescu si a fost terminat la 7 ani dupa moartea lui (in 1997). Dimensiunile lui sunt impresionante: 240 m lungime, 270 m latime, 86 m inaltime, totul la un cost uluitor de trei miliarde de euro. Si celelalte cifre sunt uimitoare. 100 000 de oameni au lucrat pe santier, multi dintre ei gasindu-si sfarsitul aici. Are 1 100 de camere (majoritatea goale) si o factura la incalzire anuala de sase milioane de dolari, echivaland cu cea a unui mic orasel. Dedesubt se afla opt etaje, ca si un buncar nuclear legat de alte cladiri guvernamentale prin 20 de kilometri de tuneluri.
Figureaza in Guinness World Records ca cea mai grea cladire din lume.
Si cel mai frumos drum din lume
Cautand cel mai bun drum din lume pentru a conduce, Jeremy Clarkson a descoperit raspunsul in mijlocul Romaniei sub forma Transfagarasanului. Transfagarasanul este o lucrare inginereasca extraordinara, in viziunea jurnalistului britanic Oliver Smith, cuprinzand o intindere de asfalt presarata cu numeroase tuneluri, viaducte si poduri, ducand abilitatea de a conduce prin curbele stranse ca niste agrafe de par la noi dimensiuni. Drumul este o alta opera a lui Ceausescu. El a vrut sa se asigure cu acest drum ca in cazul unei invazii sovietice aveam o cale rapida de a scapa.
Romanilor le place bautura
Romanii sunt cei mai mari consumatori de alcool din lume dupa Belarus, Rusia, Moldova si Lituania. Un roman consuma anual in medie 14,4 litri de alcool pur.
In ceea ce priveste consumul de vin, Romania se situeaza pe locul 16 in lume, si nu e de mirare din moment ce este una dintre cele mai mari producatoare de vin din lume. La consumul de bere ne situam pe locul 10 in lume.
Cel mai mare mamifer din Europa poate fi admirat aici
Cu o greutate ce poate depasi 1000 de kilograme, bizonul european a fost la un pas de extinctie, dar in ultimii ani el si-a refacut aparitia in multe din tarile Europei de Est, inclusiv Romania. Romania are de asemenea cea mai mare populatie de ursi bruni.
Este adevarata casa a lui Borat
Scenele din filmul in care joaca Sacha Baron Cohen care pretind ca surprind casa lui Borat din Kazahtan au fost filmate de fapt in Romania, in satul Glod, romii care locuiesc aici fiind folositi pe post de figuranti. Acestia au deschis mai tarziu o actiune in justitie (fara succes) pretinzand ca nu au stiut care este subiectul filmului.
Bucuresti gazduieste una dintre cele mai frumoase librarii din lume
Este vorba de Libraria Carturesti Carusel deschisa in 2015 in Centrul Vechi intr-o cladire datand din secolul 19, reabilitata. Libraria adaposteste 10.000 de carti, 5000 de albume si DVD-uri si un bistro la ultimul etaj.
Reteaua noastra 4G este invidiata de toata lumea
Romania se situeaza pe locul 4 la viteza internetului, intr-un top in care sunt incluse 78 de natiuni potrivit OpenSignal. Romanii beneficiaza de o viteza de 35.61 Mbps, in medie, comparativ cu 21.16Mbps in Marea Britanie.
A 15-a retea feroviara din lume
Reteaua feroviara a Romaniei masoara 22,298km fiind a 15-a cea mai extinsa din lume desi Romania se situeaza doar pe locul 81 in ceea ce priveste suprafata totala.
O versiune proprie a Muntelui Rushmore
Este vorba de statuia lui Decebal sculptata in stanca de la Portile de Fier realizata intre 1994 si 2004.
In mod surprinzator, aici s-a nascut cafeaua buna
Francesco Illy, inventatorul primului aparat automat de cafea si a faimosului brand Illy s-a nascut la Timisoara. Mai tarziu s-a mutat la Viena,si apoi la Trieste, Italia,
Detinem recordul pentru cel mai mare steag din lume
Un steag de 5 tone masurand 349 X 227 metri pentru care s-au folosit 70 km de ata a fost realizat in Romania in 2013.
Si alte cateva recorduri ciudate
Ca cel pentru cel mai lung carnat din lume. Cat de lung? Peste 60 de kilometri, ceea ce face acest record cam greu de depasit.
Guinness World Records recunoaste de asemenea Festivalul Castanelor din Baia Mare pentru ca aici s-a realizat cel mai mare gulas din lume (7.200 litri) si firma ING Asigurari de Viata pentru tiparirea celui mai mare document juridic din lume 9 X 6 metri.
Am inventat o multime de lucruri
Nicolae Paulescu a descoperit insulina desi doi savanti canadieni au primit Premul Nobel in 1923 pentru studii asupra hormonului, Henri Coanda a fost creditat pentru inventarea motorului cu reactie modern iar Petrache Poenaru a inventat stiloul.
Avem patru laureati cu Premiul Nobel: George Emil Palade (medicina), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatura) si Stefan Hell (chimie).
Romania imbogateste patrimoniul UNESCO
Romania are sapte Unesco World Heritage Sites, inclusiv opt biserici din nordul Moldovei imbracate in fresce monumentale (Manastirea Voronet a fost numita Capela Sixtina a Romaniei) si bisericile de lemn din Maramures, dintre care, opt se pare ca sunt cele mai inalte biserici de lemn din lume.
Comentarii recente