Copiii mici poarta adesea conversatii foarte dinamice cu te miri ce: doua cuburi de lego care reprezinta eroi, doua bilute, doua pietricele, doua animalute din plus, sau, uneori, cu micii lor prieteni imaginari. In timp ce ideea ca micutul tau are un prieten imaginar te-ar putea inspaimanta la inceput, expertii sustin ca, de fapt, acest lucru este perfect normal.
Ba mai mult, ar putea exista si niste beneficii sociale si cognitive ca urmare a acestui lucru. Iata doar cinci dintre ele:
Isi dezvolta un vocabular mai bogat
Chiar daca pentru tine conversatiile pe care copilul le are cu prietenii lui imaginari nu au de cele mai multe ori niciun sens, pe ei i-ar putea ajuta sa isi dezvolte un vocabular mai bogat dar si abilitatile conversationale. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea La Trobe, Australia, copiii care au prieteni imaginari folosesc fraze mai complexe si un vocabular mai bogat decat cei fara prieteni doar de ei stiuti. Motivul este cat se poate de simplu: copilul isi exerseaza mai des abilitatile conversationale cu ajutorul prietenului imaginar.
Are tot timpul cu cine sa se joace
Bineinteles ca tu ca parinte adori sa te joci cu micutul tau seara, cand vii de la serviciu, dar recunoaste ca nu iti gasesti mereu timpul sau resursele de energie necesare pentru a face acest lucru. Asadar, micutul prieten imaginar este cat se poate de binevenit in aceste situatii. Si chiar daca copilul se joaca cu prietenul sau imaginar atunci cand tu iti termini treaba, nu ezita sa te alaturi in joc. Ai putea incerca sa vezi daca acesta doreste sa vi se alature la sfarsitul jocului la stransul jucariilor….
Copilul ar putea avea abilitati de socializare mai bune
Chiar daca prietenul este imaginar, interactiunea dintre copilul tau si el este cat se poate de reala. Si, cu cat copilul exerseaza mai mult un comportament (abilitate) cu atat va deveni mai bun la asta. Un studiu publicat in Journal of Experimental Child Psychology a confirmat acest lucru sugerand ca prieteniile imaginare ii ajuta pe copii mai tarziu in viata in relatiile adevarate. O alta parte pozitiva ar fi faptul ca aceste conversatii il ajuta pe copil sa isi dezvolte empatia, dat fiind faptul ca prietenul imaginar trece si el prin emotii si stari diferite.
Copilul devine mai increzator
E cat se poate de adevarat ca parca ai mai mult curaj atunci cand ai langa tine un prieten (fie el adevarat sau imaginar). In plus, copilul isi va dezvolta cu ajutorul prietenului imaginar abilitatile de lider si luarea deciziilor (hai Ben azi ne jucam de-a piratii!).
Prietenul imaginar il ajuta sa debvina mai creativ
Expertii de la La Trobe University au descoperit de asemenea ca micutii cu prieteni imaginari sunt foarte inventivi. E nevoie de multa imaginatie si creativitate pentru ca micutului delfin imaginar (denumit Branza pentru ca evident nu mananca branza), sa ii creasca brusc niste aripi uriase cu care sa zboare pe cei mai inalti munti daca nu cumva chiar pana in cosmos, unde se va lupta cu rechinii cei rai albastri, dupa care, invingator se va intoarce acasa obosit si pregatit sa fie strans imbratisat de bratele calde ale mamei… Potrivit psihologului specializat in dezvoltare Marjorie Taylor acest tip de creativitate va ramane o caracteristica a copilului tau mult timp dupa ce Branza va disparea….
Comentarii recente