Influenta muzicii asupra starii de spirit, a abilitatilor noastre cognitive, a creativitatii dar si a starii noastre de sanatate fizica a fost demonstrata de numeroase studii. Iata mai jos doar cateva moduri in care muzica ne face bine:
- Muzica ambientala ne face mai creativi
Un studiu publicat in 2012 arata ca muzica ascultata la un volum mic ne face mai creativi, pentru ca ne activeaza gandirea abstracta, insa ne ingreuneaza capacitatea de concentrare la locul de munca. In mod paradoxal, muzica ascultata la volum tare ne blocheaza gandirea creativa, dar ne face sa ne concentram mai bine asupra informatiei pe care trebuie sa o procesam.
2. Amelioreaza simptomele depresiei
Studiile au aratat ca muzica amelioreaza simptomele depresiei post-natale care afecteaza nu numai mama dar si bebelusul. Studiile belgiene au aratat ca mamele si bebelusii care au participat la sedinte de terapie muzicala dupa nastere, au simtit efectele benefice imediat, iar bebelusii au dezvoltat o autonomie mai mare.
Se pare insa ca muzica nu este benefica in toate situatiile. Un studiu publicat in Arhivele medicinei pediatrice si a adolescentilor preluat de Time Magazine a aratat ca adolescentii care asculta muzica non-stop prezinta un risc mai mare de a face depresie.
3. Ne imbunatateste starea de spirit
Cine nu se simte mai vioi si mai optimist dupa ce isi asculta melodiile preferate? Mai multe studii au demonstrat ca asa este, muzica ne creeeaza o stare de spirit mai buna. Asadar, tot ce trebuie sa faceti intr-o zi mai proasta este sa dati volumul radioului mai tare!
4. Muzica diminueaza nivelul de stres din organism
Studiile au aratat ca persoanele care asculta muzica zilnic resimt emotii pozitive. O teza de doctorat de la Universitatea din Gothenburg a aratat ca ascultand muzica in fiecare zi ne scade nivelul de stres, cu conditia sa ascultam o muzica pe placul nostru.
5. Muzica ne dezvolta memoria
Daca iti doresti un copil cu o memorie buna, inscrie-l la cursuri de muzica. Oamenii de stiinta din Hong Kong au aratat ca micutii care studiaza muzica trec mai bine testele de memorie.
6. Muzica este buna in general pentru capacitatile noastre cognitive
Muzica ne imbunatateste memoria dar acesta nu este singurul ei beneficiu pentru creierul nostru. Muzica ne imbunatateste performantele in cazul in care avem de efectuat o munca repetitiva, si in general, in cazul activitatilor plictisitoare. De asemenea, muzica ne poate ajuta sa intelegem mai bine un text, cu conditia ca aceasta sa fie ambientala si la volum redus.
7. Ne ajuta sa depasim mai bine perioadele cand suntem bolnavi.
In ceea ce priveste acest aspect, s-a demonstrat ca muzica reduce anxietatea la persoanele bolnave de cancer, este de real ajutor in timpul unei operatii, amelioreaza senzatia de durere, ne ajuta sa ne recuperam mai rapid si este buna pentru inima. Un studiu realizat la universitatea Maryland Medical arata ca muzica vesela ne dilata vasele de sange, reducandu-se astfel fluxul sangvin, in timp ce muzica anxioasa are efectul opus.
8. Ne ajuta sa facem sport
Nimic nou sub soare. Toata lumea stie ca alergatul si orice alt exercitiu fizic pare mai usor cand ne “duduie” ceva placut in ureche. Explicatia este cat se poate de simpla. Muzica ne distrage atentia de la efortul pe care il facem, astfel ca, atunci cand o ascultam, performanta noastra creste cu 15%.
9. Reduce problemele de auz
Se pare ca muzicienii se confrunta cu mai putine probleme de auz pe masura ce imbatranesc decat restul indivizilor. Informatia este inclusa intr-un studiu din 2011 publicat in revista Psychology and Aging.
Comentarii recente