Un studiu recent, realizat de cercetatorii de la Universitatea din Gent, Belgia, atentioneaza asupra pericolelor prezentate de consumul de midii, stridii si scoici, dat fiind faptul ca in oceanele noastre se gasesc cantitati din ce in ce mai mari de plastic.
In conditiile in care midiile, stridiile si scoicile actioneaza ca niste filtre in oceane, acestea filtrand in jur de 20 de litri de apa intr-o singura zi, o buna parte din agentii poluanti din apa, in mare parte plastic, raman in corpul fructelor de mare. Asa se face ca, in timp ce apele devin mai curate datorita lor, corpul fructelor de mare se incarca cu o serie de substante chimice toxice.
Potrivit principalului autor al studiului de fata, Colin Janssen, acelasi lucru se intampla si in cazul oamenilor care consuma fructe de mare. In timp ce o mare parte din microplastic este eliminat, particule mici din el (proximativ 1% din totalul ingerat) vor continua sa ramana in organism. Deocamdata insa, stiinta nu poate da un raspuns sigur privind efectele pe care le are acest plastic asupra corpului uman.
Colin Janssen a declarat pentru Sky News ca va trebui sa aflam mai intai care este parcursul acestor microperle dupa ce au fost ingerate de fiintele umane. Sunt ele asimilate de tesuturi fiind apoi uitate fara efecte majore, sau cauzeaza inflamatii in organism si alte daune?
Autorii studiului mai sus amintit spun ca, doar europenii ingereaza anual in jur de 11.000 de bucati microscopice de plastic. Daca situatia nu se va schimba deloc in urmatorii ani, situatia ar putea deveni si mai grava, ajungandu-se ca o persoana sa consume in jur de 780.000 de bucati microscopice de plastic in decurs de cateva decenii.
Microplasticul, denumit si microperle este un aditiv comun pentru numeroase produse de ingrijire (geluri pentru spalarea fetei, pasta de dinti etc). Dupa ce ne clatim, microplasticul ajunge prin scurgere in sistemele noastre de alimentare cu apa, si ramane acolo absorband chimicale, pana cand ceva sau cineva le va ingera.
Studiile au aratat ca pestii care ingereaza microplastic sunt mai mici. Ei ajung sa respinga mancarea adevarata in favoarea a si mai mult plastic. Ouale lor, cel mai probabil nu vor ecloza, iar in cazul in care acest lucru se va intampla puiii vor fi mai vulnerabili in fata pradatorilor.
Pana una alta, cert este ca, in prezent, expertii estimeaza ca aruncam in oceane cate un camion de microplastic in fiecare minut. Estimarile arata ca pana in 2050 am putea avea in oceane mai mult microplastic decat pesti.
In 2016, Congresul american a votat interzicerea folosirii microplasticului, insa aceasta masura este ca o picatura intr-un ocean pentru ca lucrurile sa se schimbe vizibil in urmatorii ani in aceasta privinta…
Comentarii recente