Când BB King te roagă să semnezi discul propriu, pe care tocmai i-l oferi, e o dovadă că talentul tău a fost recunoscut şi apreciat. În România nu se poate vorbi despre Blues, Jazz sau Rock fără acest muzician de excepţie care este A.G. Weinberger. Muzica sa face parte din stilul muzical adoptat de Eric Clapton, BB King, Van Morrison, Leon Russell sau Zucchero, iar atitudinea cât şi gândirea despre viaţă, a ceea ce se numeşte Blues, îi conferă lui Weinberger statutul de „punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România. O prezenţă unică în peisajul muzicii din România, A.G. Weinberger a dovedit că dorinţa de a promova Blues-ul în peisajul românesc reprezintă un efort constant, care nu pare să-l obosească.
Pe cine admiraţi, în mod special, dintre toate emblemele istorice ale culturii române?
Pe Brâncuşi… pentru curajul şi tenacitatea cu care a plecat şi pentru înţelepciunea cu care a recunoscut că trebuie să plece ca să aibă acces la Porţile Universului.
Dar din cultura mondială?
Lista e lungă… de la Cain până la Bartok şi de la Pitagora până la Osho, de la Hugues De Payens până la Ludwig Wittgenstein şi de la Simon Bar Kokhba până la Les Paul. Toţi cei înşiraţi aici reprezintă câte o cărămidă din edificiul meu pe care trebuie să-l duc spre desăvârşire în deplinătatea virtuţii ei, astfel pavazând drumul celor care vin din urmă. Pay it forward!
Din punctul dvs de vedere, sunt românii patrioţi?
Nu… dar există excepţii răzleţe ici-colo care întăresc regula…
Dacă ar fi să facem o paralelă între România şi alte ţări, care e profilul cultural al României, din punctul dvs. de vedere?
Diluat şi dezorganizat.
Cum credeţi că va evolua cultura în România, în următorii ani, ţinând cont de contextul social, economic, politic şi educaţional de astăzi?
În direcţia care este evidentă deja acum… spre dizolvare şi dispariţie.
Profesional vorbind, care a fost prima dvs iubire?
Un Fender Telecaster ’59 roşu… am avut-o în 1983, pentru câteva luni s-o încerc, dar nu am reuşit să strâng banii s-o şi cumpăr pe atunci…
Cum aţi descoperit pasiunea pentru muzică?
După ce am ieşit dintr-o comă de 4 zile indusă de meningită, când aveam 10 ani… de atunci ştiam exact ce vreau să devin.
Fiecare amintire a unei meserii făcute cu pasiune este, cu siguranţă, importantă. Însă, dintre toate una, mai mereu, se evidenţiază mai mult. Care ar fi aceasta, în cazul dvs.?
Când BB King m-a rugat să semnez discul pe care i l-am oferit… asta s-a întâmplat în culisele de la House Of Blues din Las Vegas.
Când aţi simţit că sunteţi cel mai mândru de dvs, de-a lungul profesiei?
Când se termină bisul şi nu mă mai lasă să plec de pe scenă… este o emoţie copleşitoare, dar şi vulnerabilă… Mândria făloasă probabil se instalează cu vreo oră după concert… probabil undeva la un restaurant sau în camera de hotel…
Care sunt cele mai valoroase lucruri pentru dvs., ca individ?
Şansa demnităţii şi demnitatea şansei.
——————————————————–
Biografie A.G. Weinberger
Întâiul misionar al muzicii Blues în România. Asa este considerat, de către criticii de specialitate, artistul „crossover” de talie internaţională A.G. Weinberger. O prezenţă unică în peisajul muzicii din România, A.G. Weinberger a dovedit că dorinţa de a promova Blues-ul în peisajul românesc reprezintă un efort constant, care nu pare să-l obosească pe cel despre care renumitul BB King declară că este „un chitarist foarte bun şi dinamic.”
În România nu se poate vorbi despre Blues, Jazz sau Rock fără acest muzician de excepţie care este A.G. Weinberger. Muzica sa face parte din stilul muzical adoptat de Eric Clapton, BB King, Van Morrison, Leon Russell sau Zucchero, iar atitudinea cât şi gândirea despre viaţă, a ceea ce se numeşte Blues, îi conferă lui Weinberger statutul de „punct de pornire” al acestei mişcări muzicale în România.
Prezenţă unică în peisajul muzicii din România, Attila Weinberger (cunoscut sub numele de scenă A.G. Weinberger) s-a născut pe 30 august 1965, la Oradea, iar la vârsta de 10 ani, după ce a ieşit dintr-o comă în care a stat 4 zile, a început să îşi dorească să fie chitarist de rock&roll. Iar acesta avea să fie începutul unui destin aparte, construit din pasiunea pentru muzică. Începând cu 1989 a plecat în căutarea Blues-ului, ajungând ulterior să fie singurul artist non-american invitat să participe la celebrul Festival Bluestock din Memphis, S.U.A., şi singurul artist român propus pentru nominalizarea la Premiile Grammy în 2007.
Supranumit Mr Blues al României, A.G. Weinberger deţine cel mai mare record în rândul artiştilor, atât în privinţa numărului de concerte susţinute într-un an: 107 concerte în 2008 şi 115 în 2009, cât şi pentru cele 48.000 de albume vândute, având cea mai ridicată cotaţie valorică a unui album muzical românesc. În calitate de promotor al Blues-ului, înfiinţează Fundaţia BlueSylvania, în 1998, prin care organizează festivalul „Zi deschisă pentru Blues”, pe terasa „La Motor”, pe acoperişul TNB, la care au participat 12 formaţii din România şi 4.000 de spectatori. Un an mai târziu, devine coproducător al „Turneului de Blues”, sub egida Efes, anunţând şi pregătind evenimentul artistic anual Efes Blues Festival Bucureşti. Din 1999 îşi deschide propria companie de discuri / publishing / management – BigFoot Entertainment Ltd., iar în perioada 1999 – 2000 produce şi găzduieşte în cocheta sală bucureşteană din str. Batiştei seria de spectacole „ArCuB Live”. Urmează „Festivalul Tău De Blues / Rock FRAGIL 2005”, organizat de artist în august 2005, la Costineşti. Doi ani mai târziu lansează turneul naţional „Spreading The Blues, Looking for The Players”, un efort de a descoperi şi identifica muzicienii care cântă genuri muzicale similare. Turneul a numărat 82 de concerte şi 18.467 de plătitori de bilete, urmând ca în 2008 să lanseze turneul naţional „The Guitar Man National Tour”, turneu ce a numărat 107 de concerte şi 27.864 de plătitori de bilete. A lansat apoi, în 2009, conceptul şi turneul naţional „Interzis FM – vezi muzici ce nu auzi la radio” (care a constituit şi subiectul unei emisiuni muzicale de la TVR1 din 2010). Şi acest turneu a numărat 115 de concerte şi 26.345 de plătitori de bilete la noi în ţară.
O altă activitate muzicală de excepţie a lui A.G. Weinberger o constituie colaborările cu diverse teatre, pentru care a scris muzica de scenă: Teatrul de Stat Oradea (R. Nash, „Omul care aduce ploaia” – 1983, W. Gombrowicz, „Yvona, Principesa Burgundiei” – 1985, „Cenuşăreasa”, „Ivan Turbincă” – 1987), Teatrul de Stat Arad (D.R. Popescu, „Aceşti îngeri trişti” – 1986), Allan Ginsberg, Jacques Prevert, „Blues al Tatălui Moarte” (iniţiativă particulară – 1992), Teatrul L.S. Bulandra (Camil Petrescu, „Patul lui Procust” – 1995) şi MorgenBerger – „De la Muntele Sinai la Muntele lui Venus” (spectacol extraordinar cu Maia Morgenstern – 2007).
Cu o bogată activitate în domeniul muzicii de teatru, A.G. Weinberger este şi co-realizator al unor importante emisiuni de gen de la radio. În aceeaşi linie a promovării Blues-ului se înscriu şi cele două emisiuni radio săptămânale de audientă naţională: „Acadeaua”, la Radio România Tineret şi „Delfinariu”, la Radio Contact – produse şi prezentate de Weinberger în perioada 1997-2000. Iar în 2007 relansează emisiunea „Acadeaua” la Radio ItzyBitzy din Bucureşti.
Şi, nu în ultimul rând, se bucură de o discografie de invidiat; doar pentru albumul „Standard Weinberger” (cel de-al doilea său album, lansat în 1997) obţinând „Premiul pentru cel mai bun disc de jazz al anului 1997”, oferit de revista Actualitatea Muzicală. Concertul de lansare de la Sala Radio, care a fost televizat pe TVR1, şi vizionat de 6 milioane de telespectatori, a avut menirea să scoată Blues-ul din underground şi să-l ofere publicului larg din România. În acelasi an, Weinberger cântă în Piaţa Universităţii cu ocazia vizitei preşedintelui SUA, Bill Clinton. Ca urmare, primeşte un mesaj de mulţumire semnat personal de preşedintele american.
În 1996, însă, are loc lansarea primul său album de Blues din România denumit „Good Morning, Mr. Blues”, iar în 1999, la discografia artistului se adaugă cel de-al treilea album, „Transylvania Avenue”, înregistrat la Budapesta.
În 2006 apare în premieră absolută pentru România „Nashville Calling”, primul album al artistului înregistrat şi produs integral în SUA, album ce a fost propus pentru nominalizare la Premiile Grammy la 7 categorii. „Nashville Calling” a fost înregistrat între noiembrie 2004 şi aprilie 2005, la Nashville, TN, Kent, WA şi mixat în Boston, MA – fiind produs de multiplul nominalizat pentru premiile Grammy, Tom Hambridge (care a lucrat cu artişti precum Lynyrd Skynyrd, Johnny Winter, Bonnie Riatt, Susan Tedeschi, Delbert McClinton, Johnny Lang, Norah Jones, etc…). Iar în 2008 apare dublul album „Guitar Man vol.1 & vol.2”.
Chitarist de cea mai înaltă virtuozitate, dar şi vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio si televiziune (începând cu 2011 este realizatorul şi gazda emisiunii „Acadeaua, cea mai dulce emisiune”, de pe TVR2), producător de albume şi iniţiator al mişcării de cluburi, A.G. Weinberger (cu cinci albume scoase în România şi unul în Statele Unite ale Americii) surprinde aşteptările unei audienţe largi, dar şi ale acelora cu cele mai exigente gusturi, publicul său fiind mărturia vie a emoţiei create în spectacolele sale. În seria playlist-urilor sale se regăsesc cele mai valoroase compoziţii proprii de blues, jazz, soul şi funk ale tuturor timpurilor, precum şi piese din repertoriul lui BB King, Eric Clapton, Robert Johnson, Willie Dixon sau Muddy Waters.
Anvergura lui A.G. Weinberger, stilul inconfundabil şi individualitatea artistică puternică sunt garanţia faptului că prezenţa sa adaugă o notă de distincţie, înnobilând atmosfera evenimentelor organizate în cadrul instituţiilor publice cât şi în mediul privat sau corporatist.
Muzician de cea mai înaltă clasă, având reputaţie internaţională, A.G. Weinberger a primit de-a lungul timpului aprecierile a numeroase publicaţii internaţionale, dintre care amintim Las Vegas Review Journal („Muzică de clasă mondială, cu o aromă unică”), săptămânalul naţional american de divertisment Call Back Magazine („Pur şi simplu un monument al tezaurului muzicii americane, Blues-ul”), Revista Big City Blues Magazine, Detroit („Zelul de misionar pentru promovarea Blues-ului este evident în toate realizările sale muzicale”) sau cotidianul The Jonesboro Sun („În muzica lui, există sinceritate şi o reală pasiune”).
Considerat la ora actuală singurul reper şi autoritate în domeniul muzical pe care îl reprezintă, A.G. Weinberger este membru votant NARAS (National Academy for Recording Arts and Science) – organism care decernează premiile Grammy, este compozitor afiliat BMI (Broadcast Music, Inc.), membru afiliat The Blues Foundation cu sediul în Memphis, TN, USA, preşedinte al juriului festivalului de interpretare „Carpathia 2008” Rzeszow, Polonia, şi membru pe viaţă în diferite organizaţii fraternale din SUA. Iar la propunerea Ministerului Culturii, a primit în 2011, titlul „Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler”, ca apreciere pentru cariera muzicală deosebită şi pentru eforturile constante de a descoperi şi de a promova noi talente.
Celebritatea lui A.G. Weinberger, confirmările artistice cât şi experienţa bogată avută în afara ţării (începând cu 1990, în turnee precum Statele Unite ale Americii – timp de 6 ani, apoi Germania, Elveţia, Israel, Turcia, Franţa şi Ungaria – unde în 1992 cântă în deschiderea concertului susţinut de renumitul chitarist Al Di Meola), îl includ în seria celor mai carismatici şi valoroşi artişti din lume.
————————————————————————–
Pentru astfel de români ca A.G. Weinberger a luat naştere „Români pentru o lume”, campania naţională de responsabilitate socială iniţiată de Fundaţia Sergiu Celibidache.
E rândul tău să pui România pe hartă!
„Români pentru o lume” reprezintă un omagiu adus marilor personalităţi româneşti ce au adus mândrie şi glorie României, peste tot în lume şi aduce în atenţia fiecăruia dintre noi pe co-naţionalii noştri care, prin activitatea lor, rămân nemuritori. Finalitatea acestei campanii o constituie organizarea unui concurs naţional online (pe www.romanipentruolume.ro şi pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/RomaniPentruOLume) de tribut adus culturii sau unei personalităţi anume, prin care oameni din domenii diferite ale culturii se vor putea înscrie astfel încât să dedice o pictură, o compoziţie, o sculptură, un poem, etc. În urma unui vot de specialitate şi prin votul sponsorilor, cei selectaţi vor merge în finală, unde vor fi jurizaţi de către un juriu de specialitate şi de către public. Câştigătorii vor primi burse de studiu în România şi în străinătate.
Parteneri principali: Primăria Sectorului 1 Bucureşti
Parteneri: Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional George Enescu.
Sponsori: Amgen; Asirom; Aristocrat Events Hall; BASF; Birou de Arhitectură Pintilie; Casa Anke; Gilescu, Văleanu şi Partenerii; IBIS Hotels; DB Schenker; Intesa Sanpaolo Bank; RIFIL; Sense; Ţuca Zbârcea & Asociaţii; DSV SOLUTIONS, Mobilorama
Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Radio România Actualităţi, Radio România Internaţional, Money TV, Spectacular TV, Getica OOH, Defi România, Flash, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Cocor, Rebus, Observatorul Cultural, Q Magazine, Ziarul Ring, Revista Centrul Vechi, Deutsche Zeitung, Şapte Seri, Academia Caţavencu, România Liberă, eva.ro, cinefan.ro, stirifeldefel.ro, egophobia.ro, avocatnet.ro, lsrs.ro, Book Mag, Art Act Magazin, Calendar Evenimente.
Comentarii recente