Cea de-a treia editie a HipTrip Travel Film Festival debuteaza in aceasta seara, de la ora 19,00, la Cinemateca Eforie cu filmul El Clasico, propunerea Irakului pentru Premiile Oscar in 2017. Prezentat in mai multe festivaluri din intreaga lume, El Clasico a primit anul acesta doua trofee la Tribeca Film Festival si trofeul pentru cel mai bun film strain la Traverse City Film Festival. Proiectia de la Bucuresti a filmului va avea loc in prezenta regizorului Halkawt Mustafa.
Timp de 4 zile, in perioada 27-30 octombrie, la Cinema Union si Cinemateca Eforie din Bucuresti, bucurestenii vor avea ocazia de a vedea peste 20 de filme din toate colturile lumii, majoritatea in premiera in Romania.
Festivalul are 4 sectiuni:
• Focus: On the Road – sectiune dedicata genului de film road-movie, ce cuprinde anul acesta 7 filme din tari precum Norvegia, Irak, Argentina, Olanda, Qatar, Franta, Germania, China, Brazilia. Printre ele, amintim – L’Avenir / Things to Come, premiat la Berlinale cu Ursul de Argint, docu-drama Paths of the Soul selectata si premiata la festivaluri din intreaga lume: Toronto IFF 2015, Rotterdam IFF 2016, Glasgow FF 2016, Vilnius FF 2016, etc, Latitudes, selectat la Festivalului International de Film de la Locarno sau This Summer Feeling din selectia Festivalului International de Film de la Rotterdam.
• Exploratorii – o sectiune ce isi propune sa inspire si sa incurajeze spectatorii in a se transforma din visatori in calatori. Sectiunea „Exploratorii” aduce la Bucuresti 8 filme provocatoare, printre care amintim: Standing on Wather, un documentar premiat la Llanberis Mountain Film Festival, ce va rula in prezenta regizorilor Peter Alsted si Kristoffer Hegnsvad. Regizorul britanic Leon McCarron revine la HipTrip cu o noua calatorie extrema, The Last Explorers on the Rio Santa Cruz. HipTrip aduce in România doua documentare realizate de cineasta franceza Marianne Chaud: Himalaya, Land of Women (un film despre Sking, unul dintre cele mai izolate satuce din regiunea Zanskar, aflat la peste 4000 de metri altitudine) si Noaptea Nomada / Nomadic Nights, un film care ne poarta in tinutul indepartat Ladakh. Cu 5 premii ale publicului in festivaluri internationale si numeroase alte trofee, documentarul Solidream spune povestea a trei prieteni care isi urmeaza visul de a strabate lumea pe bicicleta si se aventureaza intr-o calatorie de 54.000 de kilometri.
• Social Trip, sectiune ce aduce la Bucuresti filme despre aventuri urbane, din care amintim documentarul macedonean STUDaNTS, despre studentii din sud-estul Europei, care isi parasesc caminele pentru a gasi ceva mai bun in Statele Unite si Urban Escape, o calatorie in partile abandonate ale Americii, din New York pâna in San Francisco.
• HipKids, o sectiune dedicate parintilor si copiilor, ce cuprinde scurtmetraje de animatie si un Film-eveniment, Fratii / Brodre – un documentar care ii urmareste pe Markus si Lukas Holm de-a lungul intregii lor copilarii, alternand perioadele petrecute acasa si la scoala cu vacantele.
Festivalul propune si doua workshopuri – unul de fotografie, sustinut de catre tanarul fotograf Gabriel Alexe, specializat in ultimii ani in fotografie stradala si un workshop de productie video interactiv prezentat de Leon McCarron, membru al Royal Geographical Society.
Pentru ca anul acesta motto-ul HipTrip este „Ia-ţi viza de cinefil”, spectatorii care vin la proiectiile din festival şi pot pleca de la cinematograf direct intr-o aventura cu destinatie necunoscuta. Primii aventurieri vor fi decişi prin tragere la sorţi din randul spectatorilor proiectiei El Clasico (joi, 27 octombrie de la 20:30 la Cinema Eforie), iar tot ce vor afla iniţial sunt detaliile despre starea vremii la destinaţie şi ce haine trebuie sa-şi puna in bagaje, iar la aeroport vor afla şi destinaţia catre care vor decola.
HipTrip Travel Film Festival (27-30 octombrie, Cinema Eforie si Cinemateca Union) este un festival dedicat cinefililor dependenti de calatorii, precum si celor care cauta inspiratie pentru viitoare calatorii. Este un mod de a ne aminti ca filmul in sine este o calatorie deschisa oricui, care ne poarta in cele mai indepartate colturi ale lumii, prin viziunea cineastilor care l-au creat.
Comentarii recente