Ne aflam in plina Saptamana Mondiala a Alaptarii, ce se desfasoara pana pe 7 august. Cu aceasta ocazie, UNICEF doreste sa transmita mesajul ca laptele matern are o importanta vitala pentru nou-nascut, de aceea mamele nu ar trebui sa isi priveze copiii de el inca din primele clipe de la nastere.
Potrivit unui raport UNICEF, ce a adunat rezultatele unor studii de pe 5 continente, aproape unul din doi copii, adica aproximativ 77 de milioane de copii din intreaga lume, nu este pus la san suficient de repede. UNICEF mai precizeaza ca, primul lapte matern sau colostrul este foarte bogat in substante nutritive si anticorpi. Copiii care sunt alaptati foarte repede sunt mai putin predispusi la diaree (care le poate fi fatala bebelusilor) si boli respiratorii, mai ales in tarile in curs de dezvoltare.
Potrivit expertilor citati de Le Monde, “cu cat bebelusii sunt pusi mai tarziu la san, cu atat riscul de deces in prima luna de viata, cand nou-nascutii sunt mai predispusi la imbolnaviri, este mai mare”.
Cifrele sustin afirmatia de mai sus. In 2015, jumatate dintre copiii care nu au atins varsta de 5 ani, au murit in primul lor an de viata. Prin urmare, alaptarea precoce poate fi o chestiune “de viata si de moarte” sustin expertii UNICEF.
Potrivit France Beguin, expert in nutritie UNICEF, daca jumatate din toti copiii ar fi fost hraniti numai la san pana la varsta de 6 luni, in jur de 800 000 de vieti ar fi fost salvate in fiecare an. “Laptele matern este primul vaccin al micutilor. Este prima modalitate de a-i proteja de infectii si de boli” a mai declarat France Beguin.
In acelasi timp, Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine alaptarea exclusiv la san pana la varsta de 6 luni, si alaptarea partiala pana la varsta de 2 ani. Potrivit OMS insa, mai putin de jumatate dintre copii mai sunt alaptati la aceasta varsta.
UNICEF subliniaza in Saptamana Mondiala a Alaptarii beneficiile pe care le are alaptarea pentru dezvoltarea cognitiva a copilului dar si pentru rezultatele scolare ale acestuia de mai tarziu.
In ultimii ani s-a constatat o imbunatatire a atitudinii proaspetelor mamici din Asia de Sud fata de alaptare, aflata pe lista obiectivelor de dezvoltare durabila a ONU. Astfel, in anul 2000, doar 16 % dintre mamici practicau alaptarea precoce, fata de 45% in 2015. La nivel mondial, punerea rapida la san a crescut de la 32% in anii 2000, la 45% in 2015.
Procentul scazut inca de alaptare precoce la nivel mondial este justificat de faptul ca personalul medical nu isi face inca pe deplin datoria de a le consilia pe mame in legatura cu importanta alaptarii pentru copil, dar si de atitudinea guvernelor si comunitatilor care nu fac suficient pentru informarea tinerelor mame.
In unele comunitati de pe glob, traditiile sunt cele care stau in calea alaptarii precoce, intrucat in multe colturi ale lumii exista credinte precum ca bebelusului trebuie sa i se dea mai intai apa indulcita, ceai, unt, miere, lapte de origine animala. Mai rau de atat, colostrul este considerat periculos si aruncat.
Potrivit UNICEF, alaptarea precoce este una dintre putinele probleme de sanatate publica ce inregistreaza o tendinta pozitiva mai accentuata in tarile in curs de dezvoltare fata de tarile dezvoltate.
In Australia si Africa de Est se inregistreaza cea mai rapida punere la san, cu 59% dintre bebelusi alaptati inca din prima ora de la nastere. In Uniunea Europeana doar 55% dintre copii sunt alaptati in prima ora de la nastere, iar tarile codase la aceasta practica sunt cele din Africa Centrala si de Vest.
Comentarii recente