Daca Ziua Cartitei va suna cunoscut, inseamna ca ati vazut filmul cu acelasi nume produs de Columbia Pictures in 1993, avandu-l ca protagonist pe Bill Murray. In film, un meteorolog este trimis intr-un satuc uitat de lume (Punxsutawney) sa relateze despre cel mai important eveniment din viata comunitatii: “Ziua Cartitei”. Insa aici, viata individului se da peste cap pentru ca incepe sa retraiasca la nesfarsit aceeasi zi.
Daca filmul in sine merita vazut din alte considerente, e bine de stiut ca evenimentul despre care se vorbeste in film, Ziua Cartitei exista cu adevarat. El se sarbatoreste in fiecare an in localitatea Punxsutawney, din Pennsylvania (SUA) si isi are originile in secolul XVIII cand colonistii germani au sosit aici. Odata cu ei au adus si sarbatoarea Intampinarii Domnului, pe care o sarbatorim si noi romanii astazi.
Traditia germana spune ca daca soarele apare in aceasta zi si ariciul isi va vedea umbra, inseamna ca vor mai urma inca sase saptamani de iarna. Daca ariciul nu-si va vedea umbra, inseamna ca primavara va veni devreme. Nemtii stabiliti in Pennsylvania au continuat aceasta traditie folosind mai degraba o cartita decat un arici.
In mod oficial, prima Zi a Cartitei s-a sarbatorit pe 2 februarie 1887, la Gobbler’s Knob in apropiere de Pittsburgh, desi primele referiri despre acest eveniment dateaza din anul 1841. Astazi Ziua Cartitei se sarbatoreste deopotriva in SUA si in Canada. Punxsutawney Phil, cea mai celebra cartita din toata lumea, si-a vazut umbra de 100 de ori, nu si-a vazut-o de 15 ori (9 ani nu au fost “inventariati”) si trebuie precizat ca are o acuratete de doar 39%.
In ceea ce priveste celebrul film Ziua Cartitei, acesta a fost trecut in anul 2006 in Registrul National de Film al Statelor Unite fiind considerat “cultural, istoric si estetic semnificativ”.
Comentarii recente