Antena 3 este nominalizată pentru al doilea an consecutiv în finala premiilor pentru cele mai bune filme şi programe TV din întreaga lume, acordate anual de către New York Festivals. Antena 3 a fost nominalizată, anul acesta, la 10 categorii, fiind singura televiziune din România prezentă la cea mai importantă întâlnire anuală a marilor televiziuni ale lumii.
În competiţia pentru cele mai bune producţii TV şi filme s-au înscris materiale din peste 50 de ţări, fiind prezente nume ca CNN, HBO, ESPN, Al Jazeera, SPIEGEL TV, Deutsche Welle, Showtime Networks, BBC Worldwide, Discovery, National Geographic.
Din cele 10 nominalizări, şase sunt pentru „În premieră” Antena 3, trei pentru Observatorul Antenei 1, iar una pentru Promo&Grafică Antena 3.
Cele patru materiale ale echipei „În premieră” sunt: Infernul copiilor uitaţi (nominalizat la Best Investigative Report şi Current Affairs), Afaceri necurate (Best Investigative Report), România otrăvită (Environment & Ecology), Lungul drum spre casă (Biography/Profiles şi Current Affairs).
Infernul copiilor uitaţi, realizat de Yevgeniya Kironaki (reporter), Mihai Dină (imagine), Liviu Dochiţa (imagine), Cristian Tamaş (imagine) şi Lenard Zsolt (montaj), vorbeşte despre sute de copii români abandonaţi prin spitale şi ignoraţi de stat. Din lipsa banilor pentru îngrijire şi a personalului, copiii sunt lăsaţi în camerele lor întunecate, obligaţi uneori să se hrănească singuri, chiar dacă au doar câteva luni de viaţă. Iar în tot acest timp, sute de familii luptă cu un sistem plin de defecte, încercând să adopte un copil.
Afaceri necurate, realizat de Andrei Ciurcanu (reporter), Mihai Dină (imagine) şi Lenard Zsolt (montaj), îl prezintă pe unul dintre cei mai periculoşi mercenari români care circulă prin lume, activităţile lui obişnuite fiind traficul de droguri şi de diamante, comerţul cu arme de război şi antrenamentele cu grupări paramilitare.
România otrăvită, realizat de Alex Nedea (reporter), Mihai Buzduga (imagine), Liviu Dochiţa (imagine), Lenard Zsolt (montaj), prezintă efectele ruinelor industriei comuniste, a legilor proaste şi a dezinteresului din ultimii 20 de ani, adică cum un miliard de tone de pământ plin cu otrăvuri şi sute de mii de români expuşi la boli cumplite.
Lungul drum spre casă, realizat de Denisa Morariu (reporter), Cristian Tamaş (imagine), Liviu Dochiţa (imagine), Mihai Dină (imagine) şi Adrian Robe (montaj), spune povestea lui Petrică Câşlaru, băiatul care a crescut în lagărul groazei de la Siret. El şi-a făcut curaj să se întoarcă în România, ca să-l întâlnească pe omul care i-a salvat viaţa în orfelinat. Şi-a căutat şi mama ca să o întrebe de ce l-a abandonat, să-i povestească suferinţele îndurate în orfelinat şi să-i spună că a iertat-o.
La categoria Editing: Promotion/Open & IDs, Antena 3 a fost nominalizată cu promoul Antena 3 e aici, realizat de echipa Promo&Grafică Antena 3.
Campania Antena3 şi Observator, Copiii nu sunt invizibili, a fost nominalizată la categoria Human Interest.
Sute de mii de copii din toată România sunt copii nevãzuţi. Sunt copii care nu au niciun fel de act de identitate, certificat de naştere sau buletin. Şi ca atare nu există; nu pot fi vaccinaţi, nu pot fi asistaţi medical decât în cazuri de urgenţă, nu pot merge la şcoală. Nu există pentru statul român. Indiferenţa sau neputinţa comunităţii din care fac parte elimină orice şansă a acestor copii. Pentru că lucrul cel mai dur pentru copiii care nu există este că ei nu au viitor. În urma campaniei “Copiii nu sunt invizibili”, legea privind protecţia copilului a fost îmbunătăţită.
O altă campanie realizată de Observator, Copiii nu sunt de vânzare, a fost nominalizată la două categorii: Best News Documentary/Special şi Investigative Report.
În România se vinde orice. Chiar şi un suflet nevinovat. Pare revoltator, dar există părinţi dispuşi să-şi dea copilul pentru doar câteva mii de lei. Preţul este negociat ca la piaţă. Asta în timp ce maternităţile din ţară sunt pline cu copii abandonaţi, care nu pot fi adoptaţi.
Câştigătorii sunt desemnaţi de un juriu format din regizori, producători şi scenarişti consacraţi, alături de profesionişti de media din întreaga lume.
Comentarii recente