Astazi, 23 aprilie 2018, la 454 de ani de la nasterea marelui dramaturg William Shakespeare si 402 ani de la moartea lui, la Craiova, incepe cea de-a XI-a editie a Festivalului International Shakespeare care va avea loc in perioada 23 aprilie – 6 mai 2018.
Editia din acest an se desfasoara sub genericul ”Planeta Shakespeare” si aduce peste 30 de spectacole din 13 tari precum: Polonia, Marea Britanie, Coreea de Sud, Africa de Sud, Romania, Belgia, Franta, Japonia, Australia, Canada, Brazilia sau SUA. Printre marii regizori ai lumii care aduc spectacole pe scena Teatrului National ”Marin Sorescu” din Craiova, se numara: Robert Lepage, Kreszisztof Warlikowski, Declan Donnellan, Kelly Hunter sau Irina Brook.
Anul acesta, Premiul International Shakespeare, acordat de un juriu prezidat de reputatul teatrolog George Banu si oferit de ICR, ii va reveni regizorului Kreszisztof Warlikowski.
Programul festivalului include spectacole de pe toate meridianele precum: ”Masura pentru masura”, o coproductie a Teatrul Puskin din Moscova (Rusia) si Cheek by Jowl din Londra (Marea Britanie), ”Furtuna”, de la Teatrul National din Nisa (Franta), in regia Irinei Brook, spectacolul ”Romeo si Julieta”, in regia lui Oh Tae Suk, o productie a Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud). Din Japonia, Compania Jijosha Yamanote din Tokio prezinta ”Furtuna”, in regia lui Masahiro Yasuda, din SUA, Q Brothers si Teatrul Shakespeare din Chicago vor prezenta spectacolul ”Othello Remix”.
Festivalul International Shakespeare se va incheia pe 6 mai cu spectacolul ”Ace si Opium”, in directia de scena a reputatului regizor Robert Lepage, despre care legendarul Peter Brook afirma ca este ”geniul regiei mondiale contemporane”.
Evenimentele se vor desfasura atat in cele doua sali ale Teatrului National din Craiova, cat si la Teatrul „Colibri”, Teatrul de vara din Parcul „Nicolae Romanescu”, Aula „Buia” si in aer liber, in special in centrul orasului (Pietele „Mihai Viteazul”, „Fratii Buzesti”, „William Shakespeare”).
Planeta Shakespeare – Shakespeare in intreaga lume
Din Asia, Mokwha Repertory Company din Seoul (Coreea de Sud) aduce la Craiova un Romeo si Julieta in regia lui Oh Tae-suk, creatorul unei lumi teatrale unice, ”O explozie vizuala a esteticii teatrale traditionale coreene”. Jijosha Yamanote Company din Tokyo (Japonia) prezinta la Craiova ”Furtuna”, in regia lui Masahiro Yasuda. ”Furtuna” este deseori descrisa ca o piesa despre iertare. Aceasta productie, totusi, se concentreaza nu pe iertare, ci pe lipsa ei, piesa povestind cum Prospero isi da seama, treptat, ca nu va fi iertat.
Din America de Sud, una dintre cele mai importante companii de teatru din Brazilia, Teatrul ”Clownii lui Shakespeare” din Natal trimite la Craiova o prezentare multimedia a spectacolului ”Excelenta sa, Richard al III-lea”. Spectacolul, care se desfasoara in spatiul public, este o combinatie poetica menita sa puna incertitudinile permanente din piesa lui William Shakespeare fata in fata cu realitatile culturale populare din spatiul brazilian, in special din culturile Minas Gerais si Rio Grande do Norte, ca rezultat al parteneriatului de scucces dintre regizorul Gabriel Villela si Compania Clowns de Shakespeare.
Din Africa de Sud, Abrahamse & Meyer Productions, singura companie independenta de teatru clasic, aduce la Craiova ”Macbeth”, in regia lui Fred Abrahamse. Fred Abrahamse a absolvit Universitatea din Cape Town, fiind considerat unul dintre regizorii de marca din Africa de Sud. De-a lungul celor 36 de ani de cariera, Abrahamse a regizat peste 150 de productii de toate genurile, printre care se numara spectacole de teatru clasic, opera si teatru muzical.
Din America de Nord, Q Brothers si Chicago Shakespeare Theater prezinta Othello – Remix, o interpretare exuberanta, de 80 minute, a povestirii tragice a lui Shakespeare. Comandata de Teatrul Globe al lui Shakespeare din Londra si Teatrul Shakespeare din Chicago, câstigatoare a premiului pentru cele mai bune versuri si cel mai bun nou muzical (Premiile MTM:UK) la Festivalul Fringe din Edinburgh, ad-RAP-tarea Fratilor Q a lui Othello este „un triumf de la inceput si pâna la sfârsit”. in prezent, au spectacole pe Broadway, la Teatrul Westside din New York.
Din Quebec, ConArt / Cachaça Prod, o companie de productie discografica aduce “Regele lirei” un spectacol direct, in care personajul activ este sonetul shakespeareian recitit, intr-o maniera proprie, expus liber de orice conventii teatrale unui partener inteligent, care nu are replica scrisa, nu este vocal, dar, provocat de actor, poate reactiona. Acest partener ideal este publicul.
Canada vine cu un spectacol in afara programului shakespearian prezentat de Compania ”Ex Machina” din Quebec. Robert Lepage, despre care legendarul Peter Brook afirma ca este ”geniul regiei mondiale contemporane”, revine, la 20 de ani de la prima punere in scena, cu piesa Ace si Opiu. Versatil in toate formele de teatru, Robert Lepage este nu numai un maestru al regiei, ci si un talentat dramaturg, actor si regizor de film. Abordarea sa teatrala, extrem de creativa si originala, i-a adus recunoasterea internationala, care a zdruncinat din temelii dogma orientarii clasice, in special prin utilizarea tehnologiilor moderne.
Din Australia vine actorul Brett Brown, care prezinta un one-man show ce exploreaza multiplele laturi ale lui ”Henric al V-lea” (regia: Philip Parr) al lui Shakespeare: monarh si barbat. Descris de The Sydney Morning Herald ca o „stea in devenire” care „poate sa cânte, sa danseze si sa joace astfel incât sa puna aproape pe oricine la colt”, actorul si baritonul australian, Brett Brown este absolvent al Academiei Regale de Arta Dramatica (RADA) din Londra. El a avut reprezentatii cu Opera Australia, Royal Shakespeare Company, Shakespeare’s Globe, BBC, in spectacole si musicaluri pe West End din Londra si in festivaluri de teatru din intreaga Europa.
Din Europa, lista spectacolelor se deschide cu ”Povestile Africane ale lui Shakespeare”, prezentat de Teatrul Nou din Varsovia (Polonia), un spectacol de 310 minute ce ”incalca toate codurile teatrale, incurajeaza viata si propune tuturor o experienta umana incredibila” (Le Soir). Din Marea Britanie, Flute Theatre aduce o ”A douasprezecea noapte”, in regia lui Kelly Hunter, cu “muzica non-stop, halucinant de rafinata, magie artizanala si miracole de zi cu zi” (Robert Shaughnessy), Teatrul de Repertoriu Worcester vine cu ”Al doilea pat”, un one-woman show care o aduce in centrul atentiei pe Anne Hathaway si prilejuieste momente de reflectare asupra vietii ei cu marele scriitor.
Compania Cheek by Jowl din Londra revine la Festivalul International Shakespeare, Craiova, de data aceasta alaturi de Teatrul Puskin din Moscova. Declan Donnellan prezinta ”Masura pentru masura”, ”Un memento vehement al faptului ca puterea corupe” (The Guardian). Caroll Vanwelden (Belgia) va sustine un concert de Jazz – ”Shakespeare – Sonete”. Teatrul National din Nice (Franta) prezinta ”Furtuna!” Irinei Brook. Actrita si regizoare, fiica actritei Natasha Parry si a regizorului Peter Brook, Irina Brook a studiat arta dramatica la New York, in jurul anilor 1980, cu Stella Adler, conform tehnicilor Actor’s Studio. Tot din Franta vine si actorul Laurent Schuh, initiatorul Companiei ,,Les Arts et Mouvants” din Paris, cu spectacolul ”Ziua de maine nu mai poate astepta!, un manifest pentru un timp prezent, chintesenta capodoperei numita “William Shakespeare” de Victor Hugo.
Romania este reprezentata la Craiova de Teatrul Nottara din Bucuresti, Teatrul de Stat ”Regina Maria” Oradea, Teatrul ”Toni Bulandra” din Targoviste, Teatrul de Animatie ”Tandarica” din Bucuresti, Teatrul de Comedie Bucuresti, UNTEATRU, Centrul Cultural ,,Reduta” din Brasov, Compania Teatrala Okaua de la Liceul A.I.Cuza din Bucuresti, Compania Teatrulescu din Craiova, si bineinteles, spectacolul Teatrului National ”Marin Sorescu”, ”Nopti ateniene”.
Comentarii recente