Pe 7 decembrie 2011 se împlinesc 70 de ani de când bombardierele japoneze au lansat un devastator atac-surpriză asupra flotei americane staționate în Pearl Harbor, Hawaii. Acesta avea să devină unul dintre cele mai tragice atacuri pe pământ american și un ”moment infam al istoriei”, în urma căruia peste 2000 de soldați americani au pierit, alte mii au fost răniți, iar opt dintre cele mai puternice nave de luptă americane au fost distruse. După toate aparențele, atacul de la Pearl Harbor era o victorie tactică copleșitoare pentru japonezi și o lovitură puternică pentru americani. Însă, documente secrete recent declasificate dezvăluie faptul că atacul a fost, în realitate, o gafă uriașă, care a pus capăt, în cele din urmă, dorinței Japoniei de a domina în zona Pacificului.
Având premiera în data 7 decembrie, de la ora 21.00, Clipe de coșmar: Pearl Harbor recreează seria de evenimente care a dus la înfruntarea memorabilă ce a schimbat cursul istoriei și a adus dezastrul asupra Japoniei. Află mărturiile piloților japonezi care au executat atacul, ale soldaților americani care au fost martorii unor acte de curaj și eroism fără precedent în acea zi și ale anchetatorilor care au examinat atacul și au descoperit de ce și cum a eșuat această operațiune atât de minuțios planificată.
Tosh Minohara, agent al serviciului secret japonez și expert în diplomație, a descoperit o serie de erori ale armatei japoneze și susține că, dacă Japonia și-ar fi limitat țintele la teritoriile din China și Asia de Est, probabil SUA nu s-ar fi implicat niciodată în războiul împotriva sa. Minohara explică totodată mentalitatea din cadrul aparatului militar japonez, dezvăluind raționamentul defectuos care a culminat cu cea mai marea eroare tactică, atacul de la Pearl Harbor.
Atacul fusese conceput ca parte a unui plan mai amplu de extindere a dominației imperiului japonez în Asia de SE și de anihilare a capacității Statelor Unite de a interveni în Pacific. Documentarul examinează luptele secrete de putere dintre ofițerii militari japonezi de rang înalt și modul cum erorile survenite în planurile tactice și în timpul operațiunii au transformat atacul din triumf în tragedie.
Portavioanele americane au jucat un rol crucial în cel de-al Doilea Război Mondial, iar cele aflate în Pearl Harbor reprezentau o țintă prioritară în planul de atac al japonezilor. Clipe de coșmar: Pearl Harbor examinează cum, înaintea atacului, unitatea operațională japoneză primea informații regulate dar contradictorii despre portavioanele americane din Pearl Harbor. Și, din fericire pentru SUA, în momentul atacului, cele mai importante portavioane ale sale – USS Lexington, USS Saratoga și USS Enterprise – au scăpat de la distrugere, jucând ulterior roluri esențiale în zdrobirea forței navale japoneze.
În final, dezvăluind detaliile de culise ale confruntărilor diplomatice desfășurate între SUA și Japonia în orele premergătoare lansării ofensivei de către japonezi, documentarul arată cum atacul de la Pearl Harbor nu a fost niciodată gândit ca un atac-surpriză și cum această eroare fatală a plasat Japonia în vizorul celei mai puternice mașini de război a lumii, anihilându-i șansele de extindere a dominanței în Pacific.
Comentarii recente