In urma puternicelor explozii solare din acest weekend, locuitorii din Emisfera Nordica au avut parte de adevarate spectacole celeste determinate de intalnirea bulelor de gaz rezultate din explozii cu atmosfera Pamantului. Aurorele au fost vizibile in Danemarca, Norvegia, Groenlanda, Germania, nordul Statelor Unite şi Canada si s-au datorat interactiunii dintre particulele incarcate din plasma cu campul magnetic al Pamantului.
Eruptiile solare care au avut loc acum trei zile au fost incadrate de astronomi ca si periculozitate pentru Terra in clasa C3, o categorie care nu provoaca daune pe planeta, exceptand aceste aurole spectaculoase vizibile la poli si nu numai, care nu ameninta viata pe pamant. Eruptiile incadrate in clasele X si M sunt mult mai grave si pot afecta viata pe Terra.
Exploziile care au avut loc pe 1 august pe Soare, in timpul carora intreaga parte a Soarelui orientata spre Pamant a izbucnit in flacari, au aruncat in spatiu in jur de 10 miliarde de tone de plasma (gaz supraincalzit) imprastiindu-l in univers cu o viteza de aproximativ un milion de mile pe ora. Acestea au strabatut astfel distanta Soare-Pamant, de aproximativ 93 de milioane de mile, in numai trei zile si jumatate.
Daca de aceasta data “am scapat usor”, astronomii NASA avertizeaza ca in anul 2013 Terra ar putea fi afectata de furtuni solare mult mai mari din cauza ca Soarele va atinge apogeul perioadei sale active. Atunci exploziile solare ar putea fi mult mai semnificative, putand provoca haos in sistemele de comunicatie si de electricitate de pe pamant. In 1859 in urma unor explozii solare foarte puternice firele de telegraf din Europa si SUA au ars, doua treimi din cerul Pamantului fiind acoperit atunci in plina noapte de o imensa aurora sangerie.
Navigatia si comunicatiile au fost paralizate atunci pe tot cuprinsul planetei deoarece busolele au devenit nefunctionale iar telegraful a fost imposibil de utilizat. Mai recent, in 1989 o furtuna solara de mai mici dimensiuni, enorma totusi in comparatie cu cea de zilele trecute, a provocat intreruperea curentului electric timp de 9 ore in Quebec, deter-minand pierderi economice majore.
Spectaculos fenomen, dar cat de alarmante pot fi previziunile cu efectele furtunilor solare care de abia au inceput!