Vuvuzela, cunoscuta si sub numele de lepatata ( termen folosit in Tswana) sau de Stadium Horn este un corn de suflat din plastic, de 65 – 100 cm, care produce un sunet distinct, ragusit, monoton, asemanat de multa lume cu urletul unui tap dus la taiere.
Un instrument asemanator, denumit “cometa” este folosit in Brazilia si in mai multe tari din America Latina. Sunetul produs de vuvuzela poate fi de mai multe feluri si de diferite intensitati, in functie de tehnica de suflare. Instrument traditional african, inspirat de un corn kudu, se spune ca era folosit in trecut pentru a convoca satenii de pe distante mari la intruniri comunitare.
Intre timp, instrumentul a devenit simbolul Campionatului Mondial de Fotbal, scotandu-i pe multi din minti cu galagia produsa de “orchestra” de vuvuzele de pe stadioane, asemanatoare cu cea facuta de o turma de elefanti nervosi sau de un roi de albine. Vuvuzela a devenit si motiv de controversa dat fiind faptul ca sunetele scoase de ea exercita o presiune uriasa asupra urechii, expunerea pe timp indelungat la sunetul ei putand duce la pierderea definitiva a auzului. In ceea ce il priveste pe autorul inventiei, si aici exista mai multi “pretendenti” la titlul de “inventatorul vuvuzelei”.
Fanul sud-african al formatiei Kaizer Chiefs, Freddie “Saddam” Maake a pretins la inceputul anului 2010 ca el ar fi inventat o vuvuzela din aluminiu, dintr-o teava de bicicleta, in anul 1965. Freddie sustine ca are dovezi fotografice cu inventia lui. Pe de alta parte, fabrica de materiale plastice Masincedane Sport sustine ca ar fi facut controversatul obiect popular in 2002 cu ocazia campionatului de fotbal sud-african. Si ar mai fi un pretendent care isi revendica inventia, si anume, Biserica Baptista din Nazareth. Oficialii FIFA au propus interzicerea vuvuzelei in timpul CM 2010 argumentand ca poate fi folosita ca arma de huligani. Autoritatile sud-africane au aparat vuvuzela spunand ca aceasta face parte din farmecul experientei sud-africane. In cele din urma FIFA a admis prezenta instrumentului pe stadioane. Jurnalistul Jon Qwelane a descris vuvuzela ca fiind un “instrument venit din iad”, comentatorul Farayi Mungazi a declarat referitor la controversatul obiect ca “interzicerea vuvuzelei ar face sa dispara farmecul distinct al experientei de a asista la o editie a Cupei Mondiale in Africa de Sud”. Antrenorul olandez Bert van Marwijk a comentat ca: “e enervant sa auzi acel zgomot… pe stadion te obisnuiesti cu el, dar tot e neplacut”.
In cele din urma, in ciuda comentariilor de tot felul, presedintele FIFA Sepp Blatter a decis: “nu ar trebui sa europenizam Cupa Mondiala din Africa… in fond asta inseamna fotbalul in Africa de Sud: zgomot, entuziasm, dans si bucurie”. Cu aceste cuvinte vuvuzela a primit aprobarea la Cupa Mondiala si in ciuda dificultatilor intampinate de posturile de radio si televiziune in timpul transmisiunilor in direct, vuvuzela a facut farmecul acestui campionat, generand o adevarata isterie in lumea intreaga. In ceea ce priveste pericolul reprezentat de vuvuzela din punct de vedere medical, acesta e real, Dr. Ruth McNerney de la
Scoala londoneza de Igienă şi Medicină Tropicală demonstrand ca prin intermediul ei, microbii vinovati de raspandirea racelii si gripei ajung la mai multe persoane decat prin vorbire sau tuse. De asemenea s-a demonstrat si ca sunetul produs de vuvuzela poate provoca pierderea auzului. Acesta are o intensitate de 113 dB la 2 metri distanta de la deschiderea cornului, medicii aratand ca omul nu ar trebui sa se expuna mai mult de 15 minute pe zi la sunete cu o intensitate mai mare de 100 dB. Un model mai nou al vuvuzelei a redus intensitatea sunetului acesteia la doar 20 dB.
Cu toate acestea, speriati de zgomotul ingrozitor facut de vuvuzela la Cupa Mondiala din Africa de Sud, mai multe organizatii sportive din intreaga lume au interzis inca de pe acum folosirea instrumentului la viitoare competitii sportive, printre care se numara si Wimbledon-ul. Asadar, folositi-o la maximum astazi, in finala mica, si maine, in marea finala, caci dupa terminarea campionatului nu se stie ce soarta va avea exoticul instrument…
Comentarii recente