Cu ajutorul CancerSEEK, care este un simplu test de sange, am putea detecta in viitor cele mai frecvente tipuri de cancer, cu mult inainte chiar ca pacientul sa prezinte vreun semn de boala. Testul, care este sensibil atat la ADN-ul modificat care pluteste liber in sange cat si la proteinele asociate cu cancerul, a dat un raspuns pozitiv la 70 % din cei 1000 de pacienti testati pentru 8 dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.
In viitor acest test ar putea fi utilizat in programele de screening de rutina, urmand a creste astfel numarul pacientilor care primesc un tratament precoce, cu mult timp inainte ca boala sa poata fi detectata de investigatiile care se realizeaza in prezent.
CancerSEEK va putea identifica recurenta cancerului cu un an mai devreme decat investigatiile care se pot face in momentul de fata.
“Utilizarea unei combinatii de biomarkeri selectati pentru detectarea precoce a cancerului are potentialul sa schimbe modul in care diagnosticam cancerul si este bazat pe acelasi rationament care justifica si folosirea unei combinatii de medicamente pentru tratarea cancerului” a spus Nickolas Papadopoulos, profesor de oncologie la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, si autorul cercetarii de fata despre care relateaza revista Science.
Testul ar putea identifica de asemenea si forma de cancer pe care pacientul o are, lucru pe care testele de sange similare de pana acum nu au reusit sa il faca.
Testul functioneaza prin detectarea mutatiilor la 16 gene care sunt frecvent asociate cu diferite tipuri de cancer si prin detectarea a opt proteine eliberate in organism la pacientii cu cancer.
In monstrele de sange recoltate de la 1005 pacienti, testul a detectat intre 33% si 98% din cazurile de boala. Cancerul ovarian a fost cel mai usor de detectat, urmat de cancerul de ficat, stomac, pancreas, esofag, colorectal si de san.
Pentru 5 tipuri de cancer pentru care nu exista in prezent teste de screening – ovarian, de ficat, stomac, pancreas si esofagian – acuratetea testului a variat intre 69 si 98%.
Cand a fost testat pe 812 pacienti sanatosi, testul a dat doar 7 raspunsuri fals – pozitive. Insa pentru cercetatori este foarte important ca testul sa aiba o acuratete de 100% pentru ca indivizii sa nu fie supusi la tratamente invazive fara a fi cazul.
Oamenii de stiinta au mai precizat ca acuratetea testului a fost mai mica la indivizii care aveau cancer in stadii incipiente (in jur de doar 40% la pacientii cu cancer in stadiul 1) si se asteapta sa fie si mai mica la indivizii care nu prezinta niciun simptom de boala.
Partea buna este ca, desi nu poate detecta toate tipurile de cancer, el poate detecta tipuri de cancer care pana acum, in mod normal ar fi ramas nediagnosticate.
Testul, intitulat CancerSEEK, se asteapta sa coste mai putin de 500 de euro.
Comentarii recente