Suntem obisnuiti inca de mici sa ne pierdem, uneori, capul printre indepartatele stele, visand la te miri ce… Pierduti in gandurile noastre, probabil ca, multi dintre noi, nu au ajuns inca nici macar sa se intrebe: cand au aparut primele stele? Daca nu v-ati pus aceasta intrebare inca dar sunteti curiosi totusi sa aflati raspunsul, randurile de mai jos s-ar putea sa va para interesante:
Asadar, recenta descoperire a oamenilor de stiinta americani de la Arizona State University (ASU) School of Earth and Space s-ar putea sa fie cea mai importanta din domeniul astronomiei de la descoperirea undelor gravitationale in 2015 pana in prezent. Echipa de cercetatori a folosit un spectometru de marimea unei mese de la Observatorul agentiei australiene de stiinta CSIRO in mijlocul desertului, unde au reusit sa scape de interferentele radio.
Potrivit savantilor americani: “telescoapele nu pot vedea suficient de departe pentru a reprezenta direct astfel de stele stravechi, dar am vazut cand s-au aprins, cand s-au trezit la viata” in undele radio provenind din spatiu, a declarat conducatorul studiului Judd Bowman. Cercetarea s-a bazat pe modificari ale lungimilor de unda produse de semnalele radio.
“Este un moment al universului despre care chiar nu stim nimic” a declarat Bowman, adaugand ca aceasta descoperire este “ca o prima fraza” dintr-un capitol timpuriu al istoriei cosmosului.
Amprentele stelelor, deja active acum 13,6 miliarde de ani, au fost preluate de spectometrul radio.
“Gasirea acestui mic semnal a deschis o noua fereastra despre universul timpuriu” a mai spus Judd Bowman. Semnalele sugereaza ca primele stele s-au nascut la doar 180 de milioane de ani dupa inceperea universului.
Oamenii de stiinta cred ca pentru 400.000 de ani dupa Big Bang, in Univers a fost intuneric, acesta fiind compus in principal din hidrogen. Gravitatia a impins usor cele mai dense regiuni de gaz, aducandu-le impreuna pentru a forma stele, mai cred cercetatorii de la Arizona State University. Semnalele detectate in cadrul studiului provin de la hidrogenul primordial, dintr-o perioada in care lumina provenind de la primele stele a facut gazul detectabil pentru intaia oara.
“Aparenta detectare a semnaturii primelor stele din univers va fi o descoperire revolutionara daca va trece proba timpului” a declarat astrofizicianul laureat cu premiul Nobel, Brian Schmidt de la The Australian National University in legatura cu studiul de fata, publicat in revista Nature.
Comentarii recente