ALIAT, principala organizaţie non-guvernamentală din România, care oferă servicii în domeniul adicţiilor, cu sprijinul financiar al Heineken România, continuă programul iniţiat în 2010, Caravana Alcohelp, urmand a ajunge in 2011 în 24 de localităţi din mediul urban şi rural din ţară.
Anul acesta, în implementarea Caravanei Alcohelp sunt implicate 4 organizaţii non-guvernamentale din ţară, care derulează activităţi pentru prevenirea şi combaterea consumului abuziv de alcool: Fundaţia Caritabilă Orizonturi din Câmpulung Moldovenesc, Programul “Sf. Dimitrie Basarabov” al Asociaţiei Filantropice Medical-Creştine Christiana, din Cluj-Napoca, Fundaţia Solidaritate şi Speranţă, din Iaşi şi Fundaţia pentru Tineret Buzău.
Caravana Alcohelp face parte din programul dezvoltat de către ALIAT şi susţinut de compania Heineken România pe tema consumului problematic de alcool. Prin acţiuni organizate în mijlocul comunităţii, aceasta vizează creşterea gradului de conştientizare a populaţiei în ceea ce priveşte caracterul problematic al consumului abuziv de alcool, precum şi creşterea gradului de accesibilitate a intervenţiilor în domeniul prevenirii şi tratamentului consumului problematic de alcool.
Caravana Alcohelp din 2011 presupune prezenţa unei echipe de specialişti în adicţii şi voluntari ai organizaţiilor partenere în 24 de localităţi din mediul urban şi rural din România, din judeţele: Buzău, Iaşi, Botoşani, Suceava şi Cluj. În fiecare localitate vor fi instalate corturi, iar voluntarii vor împărţi materiale informative despre platforma alcohelp.ro, vor oferi consiliere celor interesaţi şi vor pune la dispoziţia vizitatorilor un chestionar prin care aceştia îşi pot determina gradul de periculozitate al consumului de alcool.
Aceasta este o continuare a Caravanei Alcohelp din anul 2010, când aceasta a ajuns în 11 oraşe din ţară – Târgovişte, Vama Veche, Mamaia, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Iaşi, Vaslui, Timişoara, Arad, Piteşti, Bucureşti. În cadrul Caravanei Alcohelp 2010, specialiştii ALIAT au intrat în contact cu un număr total de 8.180 de persoane, au fost efectuate 960 de evaluări ale consumului personal de alcool, urmate de interpretarea rezultatelor şi o scurtă consiliere a respondentului, au fost distribuite 7.320 de pliante cu informaţii despre consumul problematic de alcool şi riscurile implicate de acesta (dintre care 860 de pliante în limba maghiară).
„Rezultatele înregistrate până în prezent de platforma alcohelp.ro şi cele înregistrate în cadrul Caravanei Alcohelp din 2010 ne confirmă faptul că am răspuns unei nevoi reale a populaţiei din România, creând un program care oferă anonimitate, confidenţialitate şi consiliere în ceea ce priveşte consumul problematic de alcool şi mai ales în ceea ce priveşte prevenţia acestuia. Astfel, am decis să continuăm Caravana Alcohelp şi anul acesta şi să o extindem, incluzând atât mediul urban, cât şi mediul rural, ajungând în 24 de localităţi din România. În acest proiect, ni s-au alăturat 4 organizaţii non-guvernamentale partenere, care ne vor ajuta în implementare. Caravana Alcohelp reprezintă extensia off-line a platformei alcohelp.ro prin care ne propunem să inversăm rolurile şi să mergem noi către cei care ar putea avea nevoie de ajutorul nostru.” a declarat Dr. Eugen Hriscu, Director Ştiinţific ALIAT, medic specialist psihiatru, formator în domeniul dependenţei de substanţe.
Itinerariul Caravanei Alcohelp de anul acesta este urmatorul:
Paşcani, Judeţul Iaşi -10 iunie
Dobrovăţ, Judeţul Iaşi – 11 iunie
Măgura, Judeţul Buzău – 11 iunie
Floreşti, Judeţul Cluj – 16 iunie
Câmpulung Moldovenesc, Judeţul Suceava – 17 iunie
Berca, Judeţul Buzău – 18 iunie
Aghireş, Judeţul Cluj – 22 iunie
Ţibana, Judeţul Iaşi – 24 iunie
Frumuşica, Judeţul Botoşani – 24 iunie
Siriu, Judeţul Buzău – 25 iunie
Săvădisla, Judeţul Cluj – 27 iunie
Baciu, Judeţul Cluj – 29 iunie
Pătârlagele, Judeţul Buzău – 2 iulie
Sânpaul, Judeţul Cluj – 5 iulie
Borşa, Judeţul Cluj – 8 iulie
Nehoiu, Judeţul Buzău – 9 iulie
Gura Humorului, Judeţul Suceava – 15 iulie
Ostra, Judeţul Suceava – 29 iulie
Stulpicani, Judeţul Suceava – 4 august
Fundu Moldovei, Judeţul Suceava – 12 august
Sadova, Judeţul Suceava – 19 august
Moldova Sulița, Judeţul Suceava – 26 august
Vama, Judeţul Suceava – 2 septembrie
Moldoviţa, Judeţul Suceava – 8 septembrie
Ce inseamna alcohelp.ro?
Lansat în luna noiembrie 2009 de către ALIAT, cu finanţare din partea Heineken România, alcohelp.ro este primul centru on-line de consiliere şi intervenţie de tip e-health adresat persoanelor cu un consum problematic de alcool. Conceput de specialişti în sănătate mintală şi de experţi în ameliorarea şi tratamentul problemelor cauzate de consumul abuziv de alcool ai ALIAT, alcohelp.ro reprezintă un instrument gratuit de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate, uşor de folosit, care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează.
Cine beneficiază de alcohelp.ro?
Beneficiarii potenţiali ai programului Alcohelp sunt persoane din mediul urban şi rural, cu acces la internet. Aceştia se împart în trei categorii: o primă categorie direct vizată o constituie persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativă, o altă categorie sunt cei pentru care beneficiul este de prevenţie, în special în rândul adolescenţilor, precum şi o a treia categorie de persoane cu vârste de peste 44 de ani pentru care platforma va funcţiona ca o poartă de acces în sistemul specializat de îngrijiri.
alcohelp.ro conţine instrucţiuni prin care i se explică utilizatorului paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate al consumului de alcool, informaţii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactării prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situaţiilor de risc şi serviciile specializate pentru tulburările legate de consumul de alcool. Platforma garantează confidenţialitatea şi anonimatul beneficiarilor şi este un serviciu oferit gratuit. Avantajul este că respectă în totalitate programul clientului, acesta putând accesa programul oricând doreşte şi putându-l parcurge în propriul său ritm, fără a necesita deplasarea la o anumită locaţie.
Comentarii recente