Sangele transporta oxigenul si substantele nutritive in organism si ne protejeaza de infectii. Asadar, pentru ca totul sa fie perfect, ideal ar fi sa il mentinem in vene si artere. In cazul in care pierdem o parte din el, vom resimti imediat acest lucru. Dar cat putem pierde?
Cat sange avem in organism?
Insa pentru a intelege mai bine cat sange putem pierde pentru a continua “sa functionam” normal, trebuie sa stim mai intai cat sange avem in organism. Ca sa vizualizezi mai usor cam cat sange trece prin venele si arterele tale, cel mai simplu ar fi sa te uiti la sticla de 5 litri cu apa pe care tocmai ai consumat-o. Ei bine, in ea sta raspunsul la intrebarea noastra. Un adult are in jur de 4,5 – 5,5 litri de sange in corp, potrivit hematologului si oncologului Dr. Daniel Landau care a vorbit in 2016 pentru LiveScience.
Pentru unii adulti aceasta cantitate reprezinta cam 8-10 % din greutatea corpului. Aceasta cantitate ramane stabila inca din jurul varstei de sase ani. V-ati intrebat vreodata insa cam cat sange curge prin venele si arterele minuscule ale unui bebelus? Ei bine, cam o ceasca de sange iriga corpul fragil al bebelusului si il apara de infectii. Cam tot atata sange are si pisica familiei (in cazul in care exista)…
Cat sange putem pierde fara sa fim afectati?
In conditiile in care un adult are 4,5 – 5, 5 litri de sange in organism, el poate dona cam jumatate de litru fara a fi afectat in vreun fel. Insa in cazul unei hemoragii se pierd in jur de 2 litri de sange, ceea ce inseamna hemoragie de gradul 3 iar o transfuzie se impune in mod automat. In conditiile in care vei pierde peste 2, 2 litri de sange, inima ta nu va mai putea mentine tensiunea arteriala. Motivul pentru care devenim palizi atunci cand pierdem mult sange este faptul ca organismul incearca sa foloseasca vasoconstrictia pentru a directiona cat mai mult din sangele pierdut catre organele vitale.
In aceste conditii e clar ca un individ de 90 de kilograme are mai mult sange decat unul de 50 si, prin urmare, poate pierde mai mult sange fara ca viata sa ii fie pusa in pericol. In orice caz, oamenii de stiinta atentioneaza ca volumul de sange nu este in totalitate legat de greutatea corporala, acesta putand fi influentat si de compozitia corpului. Daca o persoana are mai mult tesut gras decat tesut slab si viceversa, acest lucru va afecta sistemul vascular.
Folosind un calculator on-line pentru volumul sangelui ar rezulta ca Andre the Giant (fost wrestler şi actor francez care avea 224 cm inaltime si aproximativ 250 kilograme) ar fi avut in jur de 21 de litri de sange, sau de patru ori cantitatea de sange a unui om normal, fara a lua in calcul procentul de grasime din organismul lui.
Daca exemplul lui Andre the Giant v-a impresionat, atunci ce spuneti de faptul ca inima unei balene care ajunge sa cantareasca aproximativ 180 de kilograme, pompeaza in organismul ei urias nici mai mult nici mai putin decat 220 de litri de sange?
Comentarii recente