Joi, 6 iulie, incepand cu ora 21.00, Discovery Channel va difuza in premiera globala documentarul Mosquito, atragand atentia asupra celui mai puternic agent al mortii din istoria moderna a omenirii. In naratiunea actorului nominalizat la Premiul Oscar® Jeremy Renner (“Orasul”, “Misiuni periculoase”), filmul face o cronica a pericolului tot mai serios pe care il reprezinta aceasta insecta, dezvaluind consecintele potential mortale ale fenomenului, in absenta unui efort la nivel mondial.
Documentarul include interviuri cu experti, printre care fostul director al CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA), Dr. Thomas Frieden si Bill Gates, Co-Presedinte al Bill & Melinda Gates Foundation, care arata ca resursele necesare pentru lupta impotriva unei epidemii declansate de tantari transforma acest pericol intr-o prioritate de sanatatea publica la nivel global.
De asemenea, Dr. Anca Sirbu, responsabilul in supravegherea bolilor transmise prin vectori, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, a explicat care sunt riscurile asociate tantarilor in Romania, oferind informatii despre principalele metode de preventie.
“Incalzirea globala a avut consecinte si in Romania. Daca in 1996 am inregistrat cazuri de meningoencefalita West Nile numai in Bucuresti si in judetele riverane Dunarii, acum inregistram cazuri in aproape toate judetele tarii. Numai pentru cateva boli transmise prin tantari exista vaccinuri (pentru encefalita japoneza, febra galbena) si doar anumite medicamente pentru a preveni imbolnavirea. Principala masura pentru a evita imbolnavirile este reducerea expunerii la intepaturi de tantari. Inainte de a pleca intr-o calatorie este bine sa consultam un medic sau sa ne adresam unui cabinet specializat in medicina de calatorie si boli infectioase si sa ne informam despre riscul potential asociat itinerariului. In timpul acestei consultatii, calatorii primesc informatii privind principalele modalitati de protejare impotriva intepaturilor de tantari precum si alte recomandari, in functie de zona in care calatoresc,” a declarat Dr. Anca Sirbu.
In fiecare an, bolile transmise prin intepatura de tantar ucid peste 750 000 de persoane, dintre care multi copii. La ora actuala, schimbarile climatice si transportul atat de facil la nivel international nu fac decat sa sporeasca pericolul tantarilor, accelerand raspandirea lor pe tot globul. Acesti adevarati agenti ai mortii ajung si supravietuiesc excelent in locuri unde nu au mai fost pana acum, ca de pilda in Florida si Texas, sau chiar mai in nord, in Washington D.C. si New York.
Tantarii sunt purtatorii unor virusuri ce produc boli ca Zika, febra dengue si febra galbena, care fac victime in locuri complet nepregatite pentru astfel de probleme medicale. Filmata pe patru continente, productia Mosquito reuneste interviuri cu experti, dar si povesti personale ale unor barbati, femei sau copii care traiesc cu spaima ca urmatoarea intepatura de tantar le-ar putea fi mortala.
“Felul in care tantarii au ajuns sa raspandeasca anumite boli in locuri unde nu au mai aparut pana acum risca sa schimbe lumea pe care o cunoastem. Mosquito aduce in prim-plan aceasta problema de maxima urgenta, punand la dispozitia publicului instrumentele necesare pentru a o intelege si a se pregati pentru o lume noua,” a spus Rich Ross, Group President, Discovery, Animal Planet, Science Channel si Velocity.
Primele victime umane ale virusului Zika au migrat din Africa si au ajuns in Malaezia in 1967. Dupa 40 de ani, s-a inregistrat prima epidemie de Zika in Micronezia, iar boala s-a raspandit prin insulele din Pacific pana in Brazilia, in 2014. Primul caz de Zika raportat in Puerto Rico a fost in decembrie 2015. Un an mai tarziu, peste 34 000 de persoane erau infectate cu acest virus. Acum, mai bine de 2,5 miliarde de oameni risca sa fie victimele unei epidemii ale acestei boli, care ar costa lumea peste 500 de miliarde de dolari.
Astfel de cifre alarmante anunta ce s-ar putea intampla daca liderii comunitatii medicale nu se pun de acord si nu trec la actiune cat mai curand. Desi s-au facut anumite progrese in lupta contra bolilor transmise de tantari, jumatate din populatia lumii inca e in pericol de a contracta malarie si alte boli care pot avea consecinte grave.
Mosquito prezinta cazul unui barbat care traieste impreuna cu fiul lui intr-un sat izolat din Kenya. Tatal, care se intreaba de ce s-au imbolnavit amandoi de malarie, desi au stat la adapostul plaselor contra tantarilor, isi duce fiul in spate ca sa ajunga la spital, neglijand insa sa aiba grija de el insusi.
Un alt caz prezentat este cel al lui Leslie Meiners, o mama din Queens, New York, care a contractat virusul West Nile fara sa plece din cartierul ei.
Documentarul aduce in prim-plan si povestea unui cuplu din Miami, Florida, care are deja o fetita si asteapta acum al doilea copil. Scott si Lindsay Fuhrman au intrat de bunavoie in carantina, in propria locuinta, de teama sa nu contracteze virusul Zika. Mult mai trista este povestea unei tinere mame din Brazilia, Ane Júliana Araújo, care isi ingrijeste acum copilasul nascut cu malformatii produse de virusul Zika, dar e din nou insarcinata si se teme ca boala sa nu-i afecteze si fatul.
Fostul director al CDC, Dr. Frieden, a declarat: “Exista atat de multe boli care pot fi raspandite de tantari! Va trebui sa inventam modalitati noi si solutii mai bune ca sa putem stopa pericolul tantarilor si sa ne protejam nu numai de Zika, ci si de orice alta boala care ar putea sa mai apara pe parcurs.”
Pe langa premiera globala pe TV, Discovery colaboreaza cu CARE2 pentru o petitie prin intermediul careia incurajeaza cetatenii de pe intreaga planeta sa-si mobilizeze liderii sa treaca la actiune inainte sa fie prea tarziu.
Documentarul va fi difuzat joi, 6 iulie, de la ora 21.00, pe Discovery Channel.
Comentarii recente