In ultimii ani, sologamia sau mariajul cu tine insati a inregistrat o crestere printre muritori. Dar ce inseamna mai exact sologamia? Nimic mai simplu: sa te angajezi intr-o relatie profunda si semnificativa doar cu tine insati.
Auto-mariajul sau despre a fi singur dar casatorit….
Sologamia nu a fost recunoscuta in mod oficial desi adeptii ei sunt tot mai multi de la an la an. In multe cazuri, ceremoniile de casatorie a indivizilor cu ei insisi arata cel putin ciudat, semanand foarte mult cu nuntile traditionale. Femeile se imbraca in rochii albe de mireasa, isi aleg domnisoare de onoare si au parte chiar si de un inel. In aceste conditii, iti vine natural sa te intrebi: daca tot urmeaza sa traiesti singura la ce bun atata deranj?
Exista chiar si femei care si-au facut o afacere din a le ajuta pe domnisoarele rebele sa se casatoreasca cu ele insele. Conform, uneia dintre ele, Dominique din California, numarul clientelor care isi doresc sa isi petreaca restul vietii cu ele si numai cu ele este in crestere.
Dominique, 28 de ani, s-a casatorit cu ea insasi in 2011, dupe ce, a practicat dragostea de sine timp de mai multi ani. In cadrul ceremoniei, a aprins multe lumanari in dormitorul ei si si-a promis sa fie buna si plina de compasiune fata de ea insasi, mai ales atunci cand va face greseli. Inainte de acest moment, ea a intreprins o calatorie de sase luni in India, unde, a incercat sa se conecteze cu propria iubire de sine, asta dupa ce si-a dedicat studiile si cariera acestui subiect.
Dominique a marturisit pentru The Independent: “Mi-am dedicat viata urmarii si studierii iubirii ca o forta capabila sa aduca schimbari la nivel global”.
Pana acum, femeia a lucrat cu in jur de 250 de cliente, ajutandu-le sa isi organizeze ceremoniile de mariaj cu ele insele in viata reala sau pe internet. Suma perceputa de ea pentru aceste servicii este de 200 de dolari. De acesti bani, Dominique deruleaza un program de 10 zile de studiu, de pregatire a ceremoniei, oferind in acelasi timp sfaturi despre cum sa te conectezi profund cu tine insati.
Ceremonii cu masa, tort, invitati, rochie de mireasa si tot dichisul…
Ceremoniile de auto-mariaj nu sunt cu mult diferite de cele care implica doi oameni, multi sologami alegand sa se casatoreasca in fata prietenilor si a rudelor sau doar a familiei. In unele ceremonii exista discursuri, mese bogate, turturi si rochii de mireasa, in altele doar o lumanare si niste juraminte tacute. Inelul de logodna exista si el in unele cazuri, Dominique alegand de exemplu in locul acestuia un piercing in nas.
Clientele, spune Dominique, sunt in general de sex feminin, dar a lucrat si cu cativa barbati. In ceea ce priveste motivele pentru care oamenii aleg sa se casatoreasca cu ei insisi, acestea sunt foarte diferite. Pentru unii, motivul este o chemare interioara si sentimentul ca astfel vor avea parte de o viata plina de iubire, iar pentru altii alegerea apare in momente de tranzitie precum o despartire, un divort, o dezamagire in dragoste.
Potrivit lui Dominique exista patru componente ale unei casatorii cu tine insuti: sa devii propriul tau iubit si cel mai bun prieten al tau, sa te conectezi cu scopul tau cel mai profund, sa realizezi o uniune intre toate aspectele tale, inclusiv cele care se contrazic unele pe altele si sa iti armonizezi relatiile si circumstantele exterioare.
Ce le explica celor care considera mariajul cu sine un nonsens?
In primul rand faptul ca nu inteleg prea bine despre ce este vorba si ca ei vad lumea intr-un mod total diferit decat o vede ea. Desi auto-mariajul poate fi vazut ca ceva ridicol si egoist, mai spune ea, daca il analizezi cu atentie, va reiesi ca este cel mai altruist lucru din lume. Totodata pe ea nu o deranjeaza atitudinea si opiniile celorlalti oameni, fiind de parere ca intr-o societate in care mariajul este in declin institutii precum auto-mariajul sunt vazute cu mult sub sfintenia casatoriei. Cu toate acestea ea spune ca auto-mariajul ei a fost cea care i-a intarit relatia cu prietenul ei:
“Auto-mariajul face casatoria cu altii mai puternica. Daca suntem sinceri cu noi insine si daca ne asumam intreaga responsabilitate pentru vietile noastre, fericirea si dorinta de a fi buni cu noi insine, gasim si mai mult loc in noi insine pentru a iubi si a sustine pe altcineva. Daca nu ne putem trata pe noi insine cu dragoste si compasiune, atunci cum am putea iubi pe alcineva”.
Comentarii recente