In doar noua luni, bebelusii parcurg o serie de transformari uimitoare, aparand in burtica ca niste mici graunte de sare si ajungand la termen sa arate ca niste fiinte umane in toata regula, de 3-4 kilograme. Unele trasaturi pe care bebelusii le au in burtica, raman cu ei pe tot parcursul vietii, ca de exemplu preferinta pentru anumite mancaruri sau calitatea de a fi stangaci sau dreptaci.
Haideti sa vedem impreuna evolutia sarcinii de la cele mai timpurii stadii pana in momentul nasterii:
PRIMUL TRIMESTRU
Saptamanile 1-2
In primele 4 zile de la formare viitorul individ e mai mic decat un graunte de sare, dimensiunea lui fiind de doar 0.0127 cm. Din a 5-a zi insa, el incepe sa creasca intr-un ritm mai alert astfel incat, in a sasea zi dimensiunile lui aproape ca se dubleaza ajungand la 0,025 cm. In cea de-a patra lui zi de viata, embrionul migreaza acolo unde isi va petrece urmatoarele 9 luni, adica in uter, in cea de-a 8-a zi fiind fixat in peretele uterului.
Saptamanile 3-4
In aproximativ a 20-a zi de sarcina are loc un eveniment foarte important: apare un tub neural, care ulterior se va transforma in partea superioara a spatelui si apoi in creierul copilului. In cea de-a 21-a zi inima bebelusului incepe sa bata, iar cele mai importante organe ale copilului, precum rinichii si ficatul, sunt deja formate. Ochii nu si-au ocupat inca pozitia normala, bulele din care se vor forma mai tarziu, aflandu-se inca in partile laterale ale capului. Pana la sfarsitul primei luni de viata embrionul va avea deja un sistem circulator, coloana vertebrala si muschii incepandu-si dezvoltarea.
Saptamanile 5-6
Sursa foto: BrightSide
In saptamana a 5-a mainile si incheieturile sunt deja formate. Desi degetele se pot distinge cu dificultate, mainile si picioarele se pot deja indoi din articulatii. Partile externe ale organelor genitale incep sa se formeze, insa in acest moment e inca prea devreme pentru a se putea spune daca in burtica se afla un cavaler sau o micuta domnisoara. In orice caz, embrionul a crescut uimitor intre timp, marindu-si dimensiunile de 10 mii de ori fata de stadiul initial. Tot acum incepe sa se formeze fata, ochii se inchid la culoare si incep sa semene tot mai mult cu cei ai unei fiinte umane, insa vor fi inca multa vreme de acum incolo inchisi.
Saptamanile 7-8
In a 7-a saptamana de sarcina, bebelusul incepe sa se miste, dar mama nu va simti inca miscarile lui. Degetele de la maini si de la picioare incep sa semene foarte mult cu cele ale unui adult. Tot acum incepe dezvoltarea dintilor rudimentari, se dezvolta in continuare sistemul reproductiv, iar rinichii incep sa produca urina. E uimitor cate lucruri se intampla intr-o fiinta care abia are 2,5 cm, nu-i asa? In plus, trasaturile faciale deja incep sa se distinga, fetusul are pleoape, iar nasul devine din ce in ce mai definit.
Saptamanile 9-10
Avem deja un bebe mare in burtica! Acesta ajunge la o lungime de aproximativ 3 cm. Creierul este deja impartit in doua emisfere, incep sa se formeze dintii de lapte si papilele gustative. Bebelusul isi pierde coada si membranele dintre degete si incepe sa inoate in lichidul amniotic. El devine tot mai activ, desi mama nu ii poate simti inca miscarile. Apar trasaturile faciale si parul pe cap.
Saptamanile 11-12
Organele genitale ale copilului sunt formate, acum putandu-se detecta la ecografie genul copilului, insa probabilitatea de eroare este inca mare. Copilul are un trup mic si un cap mare, trasaturile lui semanand mai mult cu ale unui adult. Urechile se asaza in pozitia corecta, aparand de asemenea sprancenele si genele. Cartilajul care in momentul de fata formeaza scheletul se osifica, apar noi vase de sange si incepe formarea hormonilor.
Saptamanile 13 – 14
In ciuda faptului ca in prezent capul bebelusului reprezinta jumatate din lungimea totala a copilului, trasaturile faciale sunt tot mai clare si mugurii tuturor celor 20 de dinti de lapte se intrevad deja. Copilul poate deja sa isi duca degetul in gura, insa nu poate inca sa il suga. Pentru ca vasele de sange sunt in plina formare, pielea bebelusului este rosie si foarte fina. Isi face aparitia parul lanugo pe tot corpul pentru a ajuta la formarea unui lubrifiant special care protejeaza copilul de hipotermie.
AL DOILEA TRIMESTRU
Saptamanile 15 – 16
Dimensiunile copilului ajung acum la 10 cm. Muschii faciali sunt bine dezvoltati, iar copilul incepe sa isi schimbe expresia fetei. Copilul incepe sa isi suga degetul, iar glandele sebacee isi incep functia.
Saptamanile 17 -18
Sursa foto: YouTube
Se formeaza canalele auditive, astfel ca bebelusul incepe sa distinga sunete, sa auda vocea mamei si sa o recunoasca. Pe langa dintii de lapte, apar acum si mugurii dintilor permanenti. Oasele sunt formate si incep sa se intareasca. Oasele craniului vor ramane maleabile insa pana la nastere, pentru a putea trece prin canalul de nastere. In momentul nasterii, oasele craniului se vor suprapune pentru a usura procesul venirii pe lume. Miscarile copilului incep sa fie simtite de mama.
Saptamanile 19 – 20
Desi ochii copilului sunt inca inchisi, copilul incepe sa se orienteze bine in spatiul inconjurator. In acest moment se poate spune daca copilul va fi dreptaci sau stangaci, caci incepe sa isi foloseasca tot mai activ mana principala. Copilul are deja amprente, semn distinctiv unic al oricarui individ. Copilul incepe sa distinga ziua de intuneric si da semne ca este activ in anumite momente.
Saptamanile 21 – 22
Din a 21-a saptamana copilul incepe sa ia mai mult in greutate, pentru ca incepe sa isi formeze straturile de grasime de sub piele. In curand, ridurile specifice bebelusilor vor aparea pe maini si pe picioare. In a 22-a saptamana, neuronii care vor fi cu noua persoana pentru tot restul vietii se formeaza in creier. Nu mai e mult si copilul va deschide ochii, el facand deja eforturi in acest sens.
Saptamanile 23-24
Copilul incepe sa aiba vise, iar la ecografie se poate vedea cu ce parinte incepe sa semene copilul, trasaturile fetei fiind tot mai clare. Pielea devine opaca, ochii se deschis si bebelusul poate reactiona deja la lumina. In acest moment o lumina puternica il poate deja speria. La 12 de saptamani bebelusul ajunge sa masoare 30 cm si in jur de 450 de grame.
Saptamanile 25 – 26
In acest moment pailele gustative ale bebelusului sunt formate, iar gustul lichidului amniotic il poate face sa se incrunte daca nu ii place gustul. Acum incep sa se formeze gusturile, bebelusul avand deja gusturi care ii plac si gusturi care nu ii plac. In curad copilul va incepe sa clipeasca si poate deja sa distinga foarte vag imagini.
AL TREILEA TRIMESTRU
Saptamanile 27 – 28
Daca mergi la o ecografie in aceasta perioada, vei vedea ca fetusul zambeste si isi suge intensiv degetul. Copilul se joaca in burtica cu prima lui “jucarie” – cordonul ombilical si isi studiaza intensiv propriul corp. La sfarsitul celei de-a saptea luni de sarcina copilul isi dezvolta propriul metabolism pe care il va mentine pentru tot restul vietii. Bebelusul este deja marisor: are in jur de 35 cm lungime si cantareste in jur de 1.1 kg.
Saptamanile 29 – 30
Sursa foto: BrightSide
Stratul de grasime subcutanata creste din ce in ce mai mult, bebelusul devenind tot mai dolofan. In plus, bebe face deja o multime de lucruri: el plange, tuseste si chiar sughite, acest lucru intamplandu-se cu precadere cand inghite prea mult lichid amniotic. Creierul este atat de dezvoltat incat bebelusul este capabil sa isi aminteasca si chiar sa analizeze informatii.
Saptamanile 31 – 32
Copilul are deja toate cele 5 simturi, iar programul pe care il are va semana tot mai mult cu cel pe care il va avea dupa nastere. Copilul aude toate organele mamei functionand si ii recunoaste vocea atat de bine, incat, dupa ce se va naste va sti foarte bine sa distinga vocea mamei dintr-o multime de voci. Sistemul imunitar al bebelusului incepe sa produca anticorpi care il vor proteja in primele zile si chiar luni dupa nastere de infectii.
Saptamanile 33- 34
Grasimea subcutanata este complet formata iar parul lanugo dispare de pe corpul bebelusului. Bebelusul a crescut marisor. El masoara in jur de 40 cm si cantareste in jur de 2 kilograme. Sistemul nervos al copilului este pe deplin format dar plamanii inca se mai dezvolta.
Saptamanile 35 – 36
Sursa foto: BrightSide
In acest moment, copilul arata exact ca in momentul in care se va naste. Copilul este inca slabut, dar stratul de grasime subcutanata creste in ritm tot mai accelerat. Nasul si parul lui sunt formate, iar bebelusul e atat de mare incat aproape nu ii mai ramane loc pentru miscare. De aceea veti constata probabil ca se misca tot mai putin.
Saptamanile 37 -38
Procesul de formare a viitorului omulet a luat sfarsit, iar un copil care se naste acum este considerat la termen. Parul lanugo dispare complet de pe corp, ocazional mai ramanand din acesta urme pe maini si pe picioare. Cum nu a mai ramas prea mult loc in uter, mama va incepe sa creada ca bebelusul se misca tot mai intens. De fapt a crescut doar forta loviturilor, deoarece sistemul muscular al copilului este acum bine dezvoltat.
Saptamanile 39 – 40
Sursa foto: Bright Side
Plamanii copilului continua sa se formeze pana in momentul nasterii si numai dupa nastere vor incepe sa secrete cantitatea potrivita de surfactant – o substanta care impiedica alveolele sa se lipeasca dupa prima respiratie independenta. Cat de curand copilul va scoate primul tipat si isi va incepe calatoria prin aceasta lume mare si complicata…
Comentarii recente