In timp ce majoritatea turistilor si sportivilor care vor merge sau intentioneaza sa mearga la Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Rio se tem de contactarea virusului Zika, expertii in sanatate atrag atentia asupra altor riscuri mult mai banale precum deranjul la stomac, accidentele rutiere sau jafurile.
In jur de 500 000 de turisti din 206 tari vor merge la Olimpiada de la Rio care va debuta cu ceremonia de deschidere in seara zilei de 5 august. Asta in ciuda faptului ca Brazilia este epicentrul focarului Zika ce s-a raspandit in decurs de un an in peste 50 de tari. Insa, potrivit expertilor, in timpul Olimpiadei raspandirea virusului din cauza muscaturilor de tantari va fi redusa datorita faptului ca in lunile august si septembrie Brazilia inregistreaza o vreme rece si uscata care duce la reducerea drastica a populatiilor de tantari.
In ciuda faptului ca mai multe organizatii din sanatate au cerut anularea Jocurilor Olimpice din cauza pericolului ridicat de raspandirea virusului Zika, autoritatile locale nici nu au vrut sa ia in considerare o astfel de posibilitate. Cativa sportivi, in special jucatori de golf au renuntat sa mai vina la Olimpiada de frica Zika.
De fapt, expertii in sanatate sustin ca cel mai mare pericol pentru sanatate de la Rio il constituie apa. Asadar, iata mai jos cele mai mari pericole pentru sanatate la care se expun turistii si sportivii care vor ajunge Rio:
Apa
Golful Guanabara este atat de poluat incat autoritatile intentioneaza sa foloseasca elicoptere pentru a monitoriza gunoiul plutitor. Faptul ca apa reziduala se varsa aici, fac din acest golf un pericol si mai mare pentru sanatate. Sportivii care vor folosi aceasta apa risca afectiuni ale stomacului si infectii ale tractului respirator. Chiar si turistii care nu iau contact cu aceasta apa risca sa dezvolte “boala calatorului” – diareea, foarte frecventa printre turistii care ajuns aici.
Hepatita A este o alta boala pe care turistii o pot lua din apa si alimentele contaminate. Vaccinul impotriva Hepatitei A poate fi o masura preventiva eficienta, insa acum este prea tarziu pentru el, intrucat se administreaza in doua doze ce se fac la interval de trei luni. Chiar si numai prima doza poate fi utila insa daca intentionezi sa ajungi la Rio.
Arsurile solare
Par a fi un alt pericol major la care se expun turistii (in special cei care stau perioade indelungate pe-afara) la Rio, avertizeaza un expert al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Crema de protectie solara cu factor mare de protectie folosita o data la fiecare doua ore si o sticla de apa care sa previna deshidratarea sunt masurile de siguranta recomandate in acest sens.
Gripa (si alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare)
Vara in emisfera nordica, inseamna iarna in emisfera sudica, deci si in Brazilia. Iarna inseamna gripa si alte afectiuni sezoniere, asadar se recomanda spalarea cat mai frecventa pe maini.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat luna aceasta ca masuri preventive impotriva imbolnavirilor vaccinarile impotriva: difteriei, Haemophilus influenzae tip b, hepatitei B, rujeolei, oreionului, tusei convulsive, poliomielitei, rubeolei si tetanosului.
Virusurile Dengue si chikungunya (transmise de tantari)
Se pare ca sunt alte virusuri mult mai periculoase care pot fi contactate prin muscaturile de tantari. Insa, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, venirea iernii a mai potolit imbolnavirile. Astfel, numarul infectatilor cu virusul Dengue a scazut de la peste 8000 in luna aprilie la 15 in luna iulie. Cam tot atatea infectari s-au raportat si cu virusul Zika in luna iulie.
Paraziti si purici
Un studiu din 2014 a aratat ca principalele probleme de sanatate pe care le-au raportat turistii intre 1997 si 2013 dupa o calatorie in Brazilia au fost: afectiunile transmise de anchilostomi (n.r: viermi paraziti ai intestinului), muste si purici, diareea si febra cauzata de virusul dengue sau malarie. Expertii in sanatate recomanda evitarea bailor in lacurile cu apa dulce din Brazilia din cauza schistozomiazei, cauzate de viermi paraziti gasiti in melci de apa dulce care infecteaza in jur de 200 de milioane de oameni din intreaga lume.
Bolile cu transmitere sexuala
Expertii ii sfatuiesc pe turisti sa se abtina de la sex sau sa foloseasca prezervativul in timpul contactelor sexuale atat vaginale cat si orale sau anale. De asemenea se recomanda folosirea prezervativului timp de 8 saptamani dupa intoarcerea acasa, chiar si in lipsa oricaror simptome, ca masura suplimentara de siguranta.
Infractionalitatea
Este un alt motiv de ingrijorare foarte serios in Brazilia. Atacurile pe plaja sau in parcuri dupa lasarea intunericului sunt ceva comun. Chiar si in timp ce te afli la volan poti fi in pericol din cauza infractorilor inarmati care urmaresc masini de pe motociclete si care asteapta momentul propice la semafor. Turistilor li se recomanda sa foloseasca taxiurile licentiate sau conducatorii auto Uber, decat sa inchirieze masini. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, accidentele de masina sunt principalele cauze ale deceselor si vatamarilor corporale grave in randul turistilor sub 55 de ani care viziteaza Brazilia.
Germenii pe care ii aduci cu tine
Organizatia Americana a Sanatatii i-a sfatuit pe turistii care merg in Brazilia sa se vaccineze impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, pentru a nu duce aceste boli cu ei in Brazilia. Expertii in sanatate spun ca marea adunare de oameni care va sosi la Rio in timpul Olimpiadei seamana foarte mult cu ceea ce se intampla in timpul pelerinajului de la Mecca, Arabia Saudita, cand, tusea si gripa se raspandesc cu usurinta in randul celor sositi la marea manifestare religioasa.
De aceea se recomanda spalarea cat mai frecventa a mainilor, in special inainte de masa.
De asemenea, turistii trebuie sa fie constienti de faptul ca masurile de precautie trebuie avute in vedere de ambele parti, asta pentru ca pe de o parte turistii risca sa contacteze boli, iar pe de alta parte, acestia aduc alte boli cu ei periculoase pentru “bastinasi”.
Sursa: Buzz Feed
Comentarii recente