Asteroidul cu un diametru de aproximativ 640 de metri, “2014 -JO25” va trece astazi la mai putin de doua milioane de kilometri distranta de Terra (de 4,6 ori distanta care ne separa de Luna), ceea ce face ca NASA sa il urmareasca cu maxima atentie.
In ciuda faptului ca distanta pare colosala pentru muritorii de rand, la scara spatiala putem spune ca asteroidul va trece destul de aproape de Terra, NASA caracterizand acest asteroid “potential periculos”. Pentru ca un asteroid sa fie incadrat in clasa “potential periculos” trebuie sa aiba un diametru mai mare de 150 de metri si traiectoria orbitei sale sa se afle la cca. 7,5 milioane de kilometri departare de Terra. 2014 JO25 nu s-a mai apropiat atat de tare de Terra de 400 de ani si va mai trebui sa treaca o jumatate de mileniu pentru ca apropierea dintre el si Pamant sa fie din nou la acelasi nivel.
De fapt, 2014 JO25 este primul asteroid de dimensiuni impresionante care se apropie de Terra de la Toutatis incoace. Toutatis este un asteroid de 5 km care s-a apropiat la aceeasi distanta de Terra in 2004. Urmatorul eveniment important de acest gen va avea loc in 2027, cand, 1999 AN10 se va apropia la o distanta asemanatoare de Terra.
Trecerea asteroidului 2014 JO25 pe langa Planeta Albastra va fi vizibila pana si cu ajutorul telescoapelor de amatori in noaptea de miercuri spre joi, NASA reusind deja sa il surprinda intr-o fotografie.
Ce s-ar intampla daca un asteroid cu astfel de dimensiuni ar lovi Terra?
In cazul lui 2014 JO25 este o certitudine faptul ca el nu va lovi Pamantul. Dar ce s-ar putea intampla daca un asteroid cu diametrul de 640 de metri ar lovi cu adevarat Pamantul?
Potrivit editiei franceze a publicatiei The Huffington Post, prejudiciile pentru Terra in cazul unui astfel de impact ar fi colosale, insa nu suficient de mari pentru a avea un impact global si pentru a pune in pericol existenta speciei umane. NASA estimeaza ca un asteroid ar trebui sa aiba un kilometru sau doi pentru ca impactul cu el sa aiba consecinte la nivel planetar.
Un asteroid ca 2014 JO25 ar produce pagube pe Terra care s-ar intinde pe cateva sute de kilometri patrati. Universitatea din Purdue (SUA) de exemplu, pune la dispozitia publicului un instrument care permite simularea unui astfel de impact. Craterul rezultat in urma unui astfel de incident ar ajunge de pilda la un diametru de peste 5 kilometri.
Compania Insurancequotes s-a distrat calculand care ar fi consecintele impactului Terra cu un asteroid avand un diametru de 550 metri. Folosind datele stiintifice puse la dispozitie de Universitatea din Purdue , a rezultat ca in urma ciocnirii s-ar produce o minge de foc insotita de radiatii care s-ar intinde pe 16 km, cladiri distruse sau grav avariate pe o distanta de 130 km si arsuri de gradul I pentru toate persoanele aflate pe o distanta de cel putin 430 km de la locul impactului.
Chiar daca un asteroid de astfel de dimensiuni ar cadea in ocean, riscurile ar fi in continuare mari. Pe langa riscul unui mare tsunami, proiectia unei cantitati mari de apa de mare in atmosfera ar avea consecinte grave in timp asupra mediului, ducand la diminuarea stratului de ozon pentru mai multi ani.
Toate acestea nu sunt insa decat estimari, dat fiind faptul ca nu se stiu prea multe lucruri despre asteroidul 2014 JO25, descoperit acum trei ani, cu exceptia orbitei sale si a dimensiunilor (estimate de asemenea si care ar putea ajunge la 1,4 km diametru). Se stie sigur insa ca 2014 JO25 are o suprafata care reflecta bine lumina.
Restul detaliilor sunt importante insa, pentru ca multi parametri pot modifica consecintele pe care le-ar putea avea impactul cu un asteroid: ca de exemplu materia din care este format, dar si forma sa si unghiul de penetrare in atmosfera.
Marti seara, NASA a postat cateva imagini care ne ajuta sa intelegem mai bine forma lui 2014 JO25. El este format din doi lobi, legati de un gat mic. Trecerea lui pe langa Terra de astazi, va oferi insa oamenilor de stiinta posibilitatea investigarii mai detaliate a suprafetei acestui asteroid care nu ne pune deocamdata in pericol.
Comentarii recente