Celulele stem sunt o descoperire fericita a stiintei moderne intrucat sunt specializate in regenerarea tesuturilor si capabile sa vindece cele mai complicate boli. Spre deosebire de celulele obisnuite, celulele stem pot fi transformate in orice alt tip de celule specializate. Timp de ani de zile, singura sursa de obtinere a celulelor stem au fost embrionii congelati.
In anul 2006, cercetatorul de origine japoneza Shinya Yamanaka a facut o descoperire revolutionara. El a constatat ca celulele adulte pot fi reprogramate in oricare alt tip de celule prin adaugarea a patru gene si facandu-le astfel sa se comporte ca niste celule stem embrionare. Celulele adulte tratate in acest fel se numesc celule stem pluripotente induse (iPS). Shinya Yamanaka a primit Premiul Nobel in 2012 pentru aceasta descoperire uimitoare.
Asadar, celulele stem pluripotente induse sunt create pornind de la celule adulte aduse in stare aproape embrionara care au capacitatea de a se diferentia in toate tipurile de celule, in functie de mediul in care se gasesc.
In ciuda faptului ca descoperirea facuta de Yamanaka a devenit in 2014 subiectul unui scandal in care colega lui, Haruko Obokata era acuzata de comunitatea stiintifica de slabe dovezi ale mecanismului prin care celule normale pot fi transformate in celule iPS, acestea sunt actualmente studiate si dezvoltate in numeroase laboratoare ale lumii.
7 lucruri uimitoare despre celulele stem pluripotente induse:
Celulele iPS si celulele stem embrionare nu sunt identice dar sunt foarte asemanatoare. Atat celulele stem cat si celulele stem pluripotente se auto-reinnoiesc, adica pot produce copii ale lor pe termen nelimitat. Ambele pot fi reprogramate in orice fel de celula. Oamenii de stiinta continua sa studieze celulele iPS pentru ca anumite gene ale lor se comporta diferit fata de omoloagele lor embrionare.
In viitor ar putea furniza toate celulele de schimb de care are omul nevoie
Sau… cel putin asta se spera. Deoarece celulele iPS pot fi induse pentru a deveni orice tip de celula, ar putea oferi in viitor o cantitate suficienta de celule si tesuturi de inlocuire, necesare pentru tratarea diferitelor boli. In plus, pentru ca sunt recoltate din propriul corp al pacientului, exista sanse mai mari pentru ca acestea sa fie acceptate de organism.
Cel mai adesea provin din celulele pielii
In prezent, cea mai comuna sursa de celule iPS o reprezinta pielea, dar ele pot fi derivate si din celule sanguine sau celulele stem mezenchimale.
Ar putea vindeca diabetul de tip 1
In diabetul zaharat de tip 1, celulele responsabile de producerea hormonului insulina sunt distruse. Cercetatorii dezvolta acum un potential tratament pentru diabet zaharat de tip 1 creand o modalitate de a transforma celulele iPS in celule producatoare de insulina, care sunt ulterior transplante in abdomenul soarecilor diabetici.
Au stopat cu succes declinul vederii la oameni
In 2013, oamenii de stiinta de la Riken Center for Developmental Biology din Kobe, Japonia, au recoltat celule ale pielii de la o pacienta in varsta de 70 de ani cu deneregescenta maculara cauzata de varsta inaintata si au obtinut celulele retiniene din ele. Ulterior au transplantat aceste celulele in ochiul pacientei. Dupa operatie, timp de un an si sapte luni pacienta nu a mai inregistrat nicio deteriorare a vederii.
Soarecii cu hipotiroidie, vindecati de celulele iPS
Persoanele cu cancer de tiroida sau cu dereglari tiroidiene sunt nevoite adesea, dupa operatia de indepartare a tiroidei, sa ia medicamente pentru tot restul vietii, medicamentele avand la randul lor o serie de efecte nedorite. Un studiu recent a aratat ca celulele iPS de la soareci ar putea fi transformate in celule tiroidiene. Cand aceste celule au fost transplantate in soareci, ele s-au comportat ca o glanda tiroida, vindecand animalele de hipotiroidism. Acest lucru s-ar putea intampla in viitor si la oameni.
Ar putea oferi un tratament pentru boala Parkinson
Boala Parkinson este o boala comuna neurodegenerativa in care, anumite tipuri de celule ale creierului numite neuroni dopaminergici, incep sa moara. In ultimii ani, studiile clinice au incercat transformarea celulelor stem si a celulelor iPS in neuroni dopaminergici si transplantarea lor in creierul persoanelor cu boala Parkinson. Unele dintre aceste experimente au venit cu rezultate promitatoare.
Foto: stemgenn.com
Comentarii recente