Compania ECA International specializata in resurse umane a realizat un clasament al celor mai scumpe orase din lume. Studiul a cuprins 399 de orase din intreaga lume si s-a bazat pe un “cos” cuprinzand 128 de bunuri, printre care: mancarea, bunurile de larg consum, hainele, electronicele si divertismentul, dar nu a luat in considerare pretul chiriilor, al utilitatilor si al taxelor scolare, care sunt incluse de obicei intr-un studiu de acest gen.
Iata care sunt primele 10 cele mai scumpe orase din lume potrivit acestui clasament:
1. Tokyo, Japonia se situeaza in fruntea clasamentului si e bine de stiut ca daca mergeti aici in vacanta aveti nevoie de sume “serioase” de bani pentru a va simti bine. Un pranz la restaurant costa in jur de 18 $, o cutie de bere de la magazin costa 3,37 $, un bilet la film costa 22 $, un kilogram de orez 8, 47 $ iar o masina de spalat 879 $. Un expat poate inchiria un apartament in Tokyo contra “modicei” sume de 5 500 $.
2. Oslo, Norvegia – este considerat cel mai scump oras din Europa, depasind chiar Copenhaga in urma intaririi coroanei norvegiene ca urmare a cresterii pretului petrolului. Norvegia a devenit de altfel in ultima vreme un refugiu sigur pentru investitorii incurajati de intarirea coroanei norvegiene. Daca aveti drum pe-aici n-o luati la fuga cand veti afla ca pranzul pe care l-ati servit la restaurant va costa 43 $, o bere in magazin costa 4,71 $, 12 oua costa 6,72 $, iar un bilet la film costa 16 $.
3. Luanda, Angola – a coborat in acest clasament, situandu-se anul acesta “doar” pe locul trei din cauza deprecierii monedei nationale, Kwanza. Aici un apartament cu doua camere se inchiriaza cu 3 500 $ pe luna, un pranz la restaurant costa 47 $, o cutie de bere din magazin costa 1,62$, un kilogram de orez costa 4,73 $, un bilet la film, 13 $ iar o masina de spalat 912 $.
4. Nagoya, Japonia – cel de-al patrulea oras al Japoniei ca numar de locuitori se numara de asemenea printre cele mai scumpe orase ale lumii. Nagoya detine recordul la pretul orezului per kilogram, localnicii fiind nevoiti sa scoata 9,14 $ pentru o punga de orez. Pe de alta parte orasul are o economie infloritoare, aici producandu-se 44% din masinile fabricate in Japonia. De asemenea companii mari ca: Toyota, Honda, Suzuki, Mitsubishi, Volkswagen sau General Motors isi au sediul general sau puncte de lucru aici. Un pranz la restaurant costa aici 19 $, o cutie de bere din magazin 3,08 $, un bilet la film 20$, iar o masina de spalat costa 621 $.
5. Yokohama, Japonia – Situat la doar o ora si jumatate de capitala Japoniei, acest oras port se mandreste cu profitul inregistrat de transporturile marine, de biotehnologie si de industria semiconductorilor. Desi are preturi mari, orasul este un mediu bun pentru afaceri, preturile de exploatare fiind mult mai mici aici decat in capitala Tokyo. Nissan si-a deschis anul acesta un sediu general aici, urmand sa renunte la cel din Tokyo, mult mai costisitor. Pranzul la restaurnat costa aici 17,39 $, o bere din magazin costa 3, 26 $, un kilogram de orez costa 6,54 $, un bilet la film 19,50 $ iar o masina de spalat 630$.
6. Stavanger, Norvegia – acest oras mic, cu deschidere la Marea Nordului este cunoscut ca fiind capitala norvegiana a petrolului. Conform site-ul Stavangerexpats.com cheltuielile pentru mancare in Norvegia sunt cu 50% mai mari decat in restul statelor europene. O bere servita la bar aici costa peste 12 $, un pranz la restaurant costa 33 $, o cutie cu bere cumparata din magazin costa 4,76, un bilet la film 15, 50 $ iar o masina de spalat costa 749$.
7. Kobe, Japonia – unul dintre cele mai mari porturi ale Japoniei este cunoscut pentru numeroasele utilaje grele care se produc aici, dar si pentru numeroasele fabrici din industria alimentara care isi au sediile aici. Conform Japan External Trade Organization 117 companii straine isi au sediul aici. Un pranz la restaurant costa aici 16 $, un kilogram de orez costa 8,57$, un bilet la film costa 20 de dolari iar o masina de spalat costa 470$.
8. Copenhaga, Danemarca – Un studiu realizat in 2009 intr-un numar de 73 de orase, a aratat ca angajatii din Copenhaga au cele mai mari venituri. Desi se spune ca in general acolo unde veniturile sunt mari si cheltuielile sunt pe masura, in Copenhaga se pare ca locuitorii se bucura de un trai indestulat. Ca sa va faceti o idee despre ce inseamna sa traiesti in Copenhaga, aflati ca imprumutarea unui DVD pentru o zi costa 8 $, o pereche de blugi pentru femei costa 150$ iar un bilet de calatorie in transportul public costa 3,70$, un pranz la restaurant costa 36$, un kilogram de orez 4,85$, un bilet la film costa 15$ iar o masina de spalat costa 1 196$.
9. Geneva, Elvetia – este sediul a numeroase companii si organizatii internationale fiind in acelasi timp un oras in care mancarea si electrocasnicele ating preturile cele mai mari din lume. Pretul mancarii in Elvetia este cu 45% mai mare decat in restul statelor din Europa de Vest. Un pranz in oras costa aici 30$, 12 oua costa 7,64 $, un bilet la film 16 $, iar o masina de spalat costa 1 300 $.
10. Zurich, Elvetia – cel mai mare oras al Elvetiei si principalul centru de afaceri al tarii este totodata orasul care a inregistrat anul trecut cele mai multe falimente de firme. Un pranz la restaurant aici costa 25$, o cutie de bere din magazin costa 2 $, un bilet la film costa 16 $ iar o masina de spalat costa 974 $.
In acelasi clasament Moscova s-a clasat pe locul 15, Parisul pe locul 16, Tel Aviv pe locul 19, Stockholm pe locul 21, Ierusalim pe locul 22, Viena pe locul 24, Berlin pe locul 26 iar New York-ul abia pe locul 29.
Comentarii recente