Lumea drogurilor ramane pentru multi dintre noi o necunoscuta pe tot parcursul vietii, asa cum, pentru altii, aceeasi lume devine infernul din care nu se mai pot elibera. Iata mai jos o serie de informatii pe scurt despre cocaina si ketamina, doua dintre substantele extrem de periculoase care isi fac anual mii si mii de noi “sclavi”:
Cocaina este vândutã sub douã forme: ca hidroclorurã, un praf care se prizează, și ca bazã liberã, care se fumeazã și este mai cunoscutã sub numele de crack.
Crack-ul produce o mai mare dependențã decât cocaina datoritã metodei de ingerare; atunci când drogul este fumat, este absorbit în plãmâni, în circulația arterialã și ajunge direct la creier. Crack și-a obținut numele de la trosniturile (cracklings) pe care le produce atunci când este fumatã.
Efectele cocainei
Fie cã este fumat sau injectat, crack-ul este un stimulent puternic și creeazã utilizatorilor o stare intensã și scurtã de extaz.
Drogul inundã creierul cu dopaminã, o subtanțã chimicã ce induce sentimentul de euforie.
Deoarece crack-ul este fumat, euforia produsã este de scurtã duratã. Pe mãsurã ce nivelul de dopaminã din creier scade, utilizatorul intrã într-o stare de deprimare și simte din nou nevoia unei doze.
Cocaina este foarte periculoasã și creeazã dependențã.
Afacerea cu cocainã
Afacerea cu cocainã valoreazã aproximativ 80 de miliarde de dolari americani.
Peru este cel mai mare producãtor de frunze de coca, care sunt recoltate și apoi transformate în bazã de cocainã.
Traficul cu droguri în Peru genereazã 22 miliarde de dolari anual, aproape 17% din PIB-ul țãrii.
50% din frunzele de coca din Peru sunt cultivate în valea Vrae, a cãrei întreagã economie este alimentatã de afacerea cu droguri.
Din laboratoarele din junglele din Peru, Bolivia și Columbia, cocaina este livratã în nord spre Mexic, unde cartelurile de droguri o transportã ilegal peste granițã și o distribuie în Statele Unite.
Consecințe asupra mediului
Pe parcursul ultimilor 30 de ani, producția de droguri a distrus mai bine de 40.000 de km pãtrați din pãdurea amazonianã.
15.000 de tone de deșeuri chimice provenite din procesul de producție al cocainei sunt aruncate în bazinul fluviului Amazon în fiecare an.
Paco
Paco este o rudã foarte periculoasã a crack-ului, un produs toxic derivat din cocaina, folosit frecvent pe strãzile orașelor precum Lima din Peru. Paco conține o abundențã de chimicale otrãvitoare, între care benzen, eter, kerosen și acid sulfuric.
Ketamina este un drog halucinogenic care în doze mari produce halucinații puternice. Ketamina vândută pe stradã este sub forma unui praf alb care se prizeazã în mod normal, dar poate fi și injectatã. Deși ketamina este un halucinogen, în doze mici poate oferi utilizatorilor un impuls de energie. La 40 de dolari gramul, ketamina este mult mai ieftinã decât alte stimulente precum cocaina. ”Special K” este unul din supranumele folosite pentru ketaminã.
Istoria ketaminei: Dezvoltatã inițial ca anestezic pe câmpul de luptã, în timpul Rãzboiului din Vietnam, ketamina și-a gãsit azi un rol în medicina veterinarã ca tranchilizant pentru cai.
Din cauza amplorii luate de consumul ilegal al substanței de cãtre oameni, în 2005 guvernul canadian a introdus ketamina în aceeași clasã de substanțe controlate cu heroina și crack-ul.
În SUA, ketamina face parte din clasa substanțelor de tipul codeinei și steroizilor anabolici.
Drogurile moderne precum ketamina nu sunt vândute la colțuri de stradã, utilizatorii le pot comanda online, prin sms sau prin email și le primesc acasã.
Vezi si: IN APRILIE, LA NATIONAL GEOGRAPHIC CONTINUA INCURSIUNEA IN LUMEA DROGURILOR!
Efectele ketaminei
Ketamina întrerupe comunicarea între corp și creier. Astfel, cu corpul adormit, mintea devine izolatã, lipsitã de percepțiile senzoriale normale.
Deoarece ketamina este un anestezic, controlarea dozei este foarte importantã pentru utilizatori. În cantitate prea mare, produce leșin.
Starea de extaz obținutã în urma consumului de ketaminã este mai intensã atunci când drogul este injectat în vene. Injectarea este o metodã și mai periculoasã deoarece poate provoca colabarea venelor, coagularea sângelui, cangrene și abcese.
”K-hole” este termenul utilizat pentru a descrie o ”cãlãtorie” cu ketamina. În timpul ”K-hole”, mintea consumatorului se desprinde de lumea exterioarã. Sentimentul este deseori descris ca o experiențã ”în afara corpului” sau ”aproape fatalã”.
Consumatorii de ketaminã, deși nu suferã de o dependențã fizicã precum cei care consumã heroinã, pot fi chinuiți de o nevoie psihologicã copleșitor de puternicã de a consuma drogul.
Deși foarte rar se întâmplã ca o supradozã sã provoace un deces, efectele secundare potențial periculoase ale ketaminei sunt anxietatea, hiperventilația, pierderile de memorie, paralizia temporarã și psihoza.
Cercetãri recente sugereazã cã aceastã substanțã are un efect toxic direct asupra pereților vezicali și a tractului urinar, distrugând celulele din jurul tractului urinar (uroteliul) care au rol protector.
Afacerea cu ketaminã
India este al doilea mare producãtor de ketaminã din lume.
În India, ketamina este produsã pentru utilizarea legalã în spitale și ca medicament veterinar.
Bandele criminale din India direcționeazã ketamina pe piața neagrã și o scot ilegal din țarã cãtre traficanții de droguri din toatã lumea.
Sursa: National Geographic Channel
Comentarii recente