Prietenia cu alti copii este o etapa foarte importanta in dezvoltarea copiilor, pentru ca, odata cu primele prietenii, micutul isi arata interesul fata de lumea exterioara, care, incepe sa nu se mai rezume doar la parinti, bunici si eventual, fratiori. Asadar, primii prieteni, reprezinta pentru copil un pas important in dezvoltarea emotionala si sociala si il ajuta in continuare sa isi dezvolte abilitatile de comunicare.
Insa te-ai intrebat vreodata cum ti-ai putea ajuta copilul sa isi faca mai usor prieteni? Iata cateva sugestii in randurile de mai jos:
Invata-l ca ceilalti copii pot fi diferiti
Pentru a-i fi mai usor sa isi faca prieteni, copilul trebuie sa inteleaga ca ceilalti pot fi diferiti: pot gandi diferit, pot avea dorinte diferite, asadar, va trebui sa se acomodeze cu aceste diferente. Acest lucru va fi mult mai usor pentru copiii de peste trei ani, care, incep sa isi dezvolte empatia, si deci, sa inteleaga starile de spirit si emotiile celorlalti si sa se adapteze lor. De asemenea, copilul trebuie sa invete sa imparta, sa isi astepte randul si sa respecte sentimentele celorlalti copii. Daca nu inteleg asta din start, trebuie sa intervii cu calm si cu rabdare, pana cand isi vor forma noile abilitati.
Nu cere prea mult, prea repede
Copiii se nasc fiinte sociale. De aceea raspund la schimbarile de voce, mentin contactul vizual si le place sa ii observe pe copiii mai mari jucandu-se. Ei pun astfel bazele comportamentului social. Insa nu te astepta prea curand, la prea mult. Impulsivitatea si lipsa de autocontrol a copiilor mici ii va impiedica sa formeze prietenii in stilul copiilor mai mari. Asadar, smulgerea unei jucarii de la un alt copil, lovitul sau plansul in anturaj sunt lucruri absolut normale la copiii pana in 5 ani. Nu il certa cand apar astfel de comportamente, explica-i doar ca nu folosesc la nimic si fii un exemplu pentru el. In plus, ca parinte, trebuie sa intelegi faptul ca joaca pentru copilul pana in 5 ani poate imbraca mai multe forme.
Expertii in dezvoltarea copilului au identificat cinci tipuri de joaca la copiii pana in varsta scolara. Jocul “izolat” cand micutul este inconjurat de alti copii dar se joaca singur, absorbit de o jucarie; jocul “privitor” cand micutul este interesat de jocul altor copii dar nu se implica; jocul “paralel” cand doi copii se joaca unul langa altul dar nu interactioneaza; jocul “asociativ” cand copiii se joaca impreuna dar nu intr-un mod organizat si coordonat, si, in final, jocul cooperativ, in care copiii stabilesc reguli si actioneaza ca o echipa.
Fii un bun model!
Copilul trebuie sa te vada mai intai pe tine cum te comporti in mijlocul prietenilor, cum compania lor te face fericit si cum le respecti sentimentele. Zambeste si saluta-ti politicos cunostintele cand iesi impreuna cu micutul la plimbare.
Vorbeste cu copilul despre sentimente
Ajuta-l pe copil sa isi dezvolte empatia vorbind cu el despre sentimentele lui dar si despre ale celorlalti, indiferent daca ceilalti sunt oameni reali sau personaje din filme sau carti. Folosind fraze precum “asta ma face fericit” sau “cred ca esti suparat si te simti usor dezamagit” il vei ajuta pe copil sa isi exprime sentimentele in fata ta si a prietenilor lui.
Exersati prietenia
Jocurile de rol cu copilul sunt o buna modalitate de a explora emotiile si de a-i arata cum actiunile noastre ne afecteaza sentimentele. Ca atunci cand, de exemplu, iti arati dezamagirea fata de tren pentru ca a fost rau cu masinuta cea mica…
Ofera-i oportunitati de a-si face noi prieteni
Copiii zilelor noastre par mai singuri ca niciodata, deseori avand dificultati in a-si gasi prieteni. Asadar, este rolul nostru al parintilor sa le facilitam viata sociala intalnindu-ne cu alti prieteni cu copii, ducandu-i la locuri de joaca, sau inscriindu-i la cercuri de activitati unde vin si alti copii de varste apropiate.
Este la fel de important sa ii explici copilului cum sa se comporte atunci cand vrea sa isi faca un nou prieten: sa zambeasca, sa realizeze un contact vizual cu copilul, sa spuna “buna”, sa il intrebe pe copil cum il cheama si daca vrea sa se joace cu el.
Pregateste copilul pentru o intalnire cu alti copii
Atunci cand organizezi o intalnire cu alti copii acasa la tine, pregateste-ti din timp copilul. Explica-i ce i-ar putea placea celuilalt, si ascunde jucariile pentru care copilul tau are o slabiciune pentru a preintampina eventuale conflicte. Lasa la indemana jucarii care incurajeaza jocul de tip cooperativ: jucarii de constructie, trenulete, jocuri cu apa si nisip, etc.
- Totodata, stai langa copil si prietenul lui pentru a preintampina conflicte
- In cazul in care apar certuri de la o jucarie pe care o vor dori amandoi odata, spune-i doar “asteapta sa vina randul tau”
- Discutati dupa ce copilul a plecat: stiu cat de greu ti-a fost cand X s-a jucat cu masinuta ta preferata, dar te-ai dovedit sclipitor la a imparti jucariile cu altii
Dincolo de toate acestea, tine minte cu nu exista doi copii identici si ca un micut foarte timid se poate transforma peste cativa ani intr-un copil foarte sociabil. In calitate de parinte ai rabdare cu copilul si sprijina-l cu calm sa isi formeze toate abilitatile necesare pentru a-si face prieteni.
Comentarii recente