Mai tii minte cand bunica ta iti putea spune in avans ca va veni o furtuna sau ca se va schimba vremea, pentru ca simtea asta in oase? Desi erai inclinat sa crezi ca astea sunt ciudatenii de bunica, ei bine, se pare ca organismul nostru chiar este afectat de modificarea presiunii atmosferice care insoteste de obicei furtunile sau schimbarile de vreme, cu precizarea ca, unii dintre noi sunt mai sensibili la aceste schimbari, iar altii mai putin…
Iata mai jos doar cateva dintre modurile in care schimbarea vremii iti afecteaza organismul:
Tensiunea arteriala: asa cum sugereaza si numele, sangele se misca prin corpurile noastre folosind un sistem de presiune creat de inima. Asadar, este logic ca aceasta presiune sa fie afectata de presiunea aerului din jurul nostru. Potrivit biometeorologului Jennifer Vanos, cand presiunea atmosferica scade, scade si tensiunea arteriala, ceea ce pentru unii dintre noi se traduce prin senzatie de ameteala sau vedere incetosata.
Dureri de cap: Intr-un interviu acordat publicatiei New York Times, Dr. Matthew Fink, neurolog sef la New York-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center, a explicat ca presiunea atmosferica scazuta poate provoca dureri de cap sau migreme prin crearea unei diferente de presiune intre atmosfera si sinusurile umplute cu aer. Problema devine si mai neplacuta atunci cand sinusurile sunt inflamate sau blocate din varii motive.
Intr-un studiu publicat in revista americana Internal Medicine, cercetatorii au cerut pacientilr cu dureri de cap sa tina un jurnal al durerilor timp de un an. La sfarsit s-a aratat ca exista o legatura foarte stransa intre durerile de cap si intensitatea acestora si presiunea atmosferica scazuta.
Dureri articulare: Cercetatorii de la Tufts-New England Medical Center din Boston au analizat peste 200 de pacienti cu osteoartrita la genunchi si au gasit o legatura stransa intre schimbarea presiunii atmosferice si a temperaturii aerului si intensitatea durerilor pacientilor, desi, oamenii de stiinta nu pot explica inca cu certitudine de ce schimbarea presiunii atmosferice duce la intensificarea simptomelor artritei si durerilor articulare. Printre motive s-ar putea numara faptul ca presiunea atmosferica afecteaza vascozitatea lichidului sinovial sau faptul ca aceasta declanseaza raspunsuri de durere la nivelul terminatiilor nervoase ale articulatiilor.
Concentratia zaharului din sange: Diabeticii au mai multa bataie de cap cu tinerea sub control a nivelului de zahar din sange atunci cand fronturile de aer rece isi fac aparitia. Asta pentru ca fronturile de aer rece implica modificari ale presiunii atmosferice, care, la randul lor, fac ca vascozitatea sangelui sa creasca, iar asta face mai dificil de tinut sub control nivelul zaharului din sange.
Comentarii recente