Un craniu apartinand unuia dintre cei mai mari “monstri” marini care au fost descoperiti vreodata pe Terra este expus zilele acestea la muzeul din Dorset (sud-estul Angliei).
Oasele craniului au fost descoperite de un localnic din Dorset, Kevan Sheehan, intre anii 2003 si 2008, iar munca cea mai grea a constat in “asamblarea” acestora in vederea refacereii craniului si in curatarea lor de crusta de roca in care erau invelite. Doar curatarea oaselor de segmentele de roca cu care au fost acoperite a durat 18 luni.
La finalul acestei munci asidue cercetatorii au obtinut un craniu de pilozaur aproape complet. Craniul apartine unui pilozaur care a trait in urma cu aproximativ 155 de milioane de ani pe Terra, in timpul perioadelor Jurasic si Cretacic. Craniul in discutie, este potrivit specialistilor de la muzeul din Dorset cel mai mare si cel mai bine conservat pilozaur care a fost descoperit pana acum pe Terra. In perioada in care a trait, pilozaurul era unul dintre pradatorii de top ai oceanelor, numarandu-se si astazi printre cei mai inspaimantatori monstri marini pe care i-a cunoscut vreodata Terra.
Privindu-l, monstrul te duce cu gandul la un crocodil din zilele noastre hranit cu steroizi. Desi nu s-a gasit niciodata pana acum un corp complet de pilozaur, specialistii estimeaza, bazandu-se pe dimensiunile craniului (2,4 metri) ca monstrul ar fi masurat cap coada in jur de 15 – 18 m, adica vreo noua de-alde noi (inalti de 2 m) pusi unul peste altul…
Din cauza ca nu exista fosile complete ale unor animale care au trait in timpuri atat de indepartate este greu de stabilit daca pilozaurul de fata este cel mai mare monstru marin care a trait vreodata pe Terra. Printre “competitorii” lui se numara o fosila a unui animal preistoric gasita in Oxfordshire (UK), craniul unei specii de pilozaur intitulate Kronosaurus, gasit in Australia, care ar putea fi cu 3 metri mai lung decat pilozaurul din Dorset sau Monstrul din Aramberri (Mexic).
Sursa foto: bbc.co.uk
Comentarii recente