Fericirea poate intruchipa cele mai ciudate fete: unii sunt fericiti fie si numai pentru ca se trezesc dimineata, altii pentru ca mai au cateva zile de trait, altii sunt fericiti pentru ca iubesc, altii pentru ca vor avea un copil… iar altii… pentru ca vor muri. Este si cazul australianului David Goodall in varsta de 104 ani, care a calatorit din Australia pana la Basel (Elvetia) pentru a-si pune punct vietii. El a fost nevoit sa faca aceasta lunga calatorie spre moarte din cauza ca in Australia eutanasia este ilegala.
Omul de stiinta australian a tinut ieri o conferinta de presa in care a impartasit cu presa cateva dintre gandurile pe care le are cu o zi inainte de finalul vietii sale. “Nu mai vreau sa continuu viata, sunt fericit ca am sansa sa o termin”, a spus australianul care si-a exprimat totodata speranta ca publicitatea care s-a facut in jurul cazului sau sa determine tari precum Australia sa isi schimbe legea privind eutanasia.
“Trebuie sa fim liberi sa ne alegem moartea…”
David Goodall a mai povestit presei ca s-a gandit la sinucidere de aproximativ 20 de ani. Printre motivele care l-au determinat sa priveasca mai mult spre moarte decat spre viata s-au numarat lipsa de mobilitate, restrictiile impuse de medici, dar si legea australiana care interzice eutanasia. Goodall si-a mai argumentat decizia si prin faptul ca abilitatile lui au fost in declin in ultimii doi ani, iar vederea lui este in regres de 6 ani.
Fara a suferi de o boala terminala si inca foarte lucid la cei 104 ani ai sai, Goodall si-a exprimat opinia cu privire la dreptul individului de a-si pune capat vietii atunci cand acesta isi doreste, in felul urmator: “Trebuie sa fim liberi sa ne alegem moartea, atunci cand aceasta ar interveni la un moment potrivit”. In timpul conferintei de presa de ieri Goodall a purtat un pulover personalizat cu mesajul: “Aging Disgracefully/ Imbatranind dizgratios”.
David Goodall va fi eutanasiat astazi, 10 mai, printr-o injectie letala la clinica Life Circle din Basel, Elvetia. In momentul sinuciderii asistate Goodall va fi inconjurat de cativa membri ai familiei.
Cat costa o sinucidere asistata?
Intrebat in ce va consta ultima lui masa, australianul a spus ca nu s-a gandit foarte mult la acest lucru mai ales ca in ultima perioada alegerile lui culinare au fost devenit tot mai limitate. In privinta fundalului sonor al mortii, Goodall a spus ca nu s-a gandit sa fie insotit de o anumita muzica, insa acum ca a fost intrebat se gandeste la Simfonia a IX-a de Beethoven, care ar putea constitui un acompaniament potrivit pentru finalul vietii sale. Batranul a si fredonat de altfel cateva acorduri din celebra partitura.
Sinuciderea asistata este legala in Elvetia inca din 1940 atat timp cat este efectuata de cineva care nu are un interes direct in moarte. Tarile de Jos au legalizat eutanasia in 2002 pentru pacientii care sufera dureri insuportabile pentru care nu exista remedii.
Conform site-ului lostallhope.com la clinica Dignitas, de exemplu, pregatirea si monitorizarea sinuciderii costa 4 000 de euro, iar daca la aceste servicii se adauga prezenta unui medic, certificatul de deces si organizarea funeraliilor/ incinerarii, pretul ajunge la 7 000 de euro.
David Goodall s-a nascut in Londra in 1914 iar in 1948 s-a mutat in Australia unde a profesat ca lector la Universitatea din Melbourne. Expert botanist si ecologist, Goodall a lucrat de asemenea si in Marea Britanie si a sustinut prelegeri la universitati din SUA.
Comentarii recente