Cei mai curiosi din fire se intreaba probabil de ce si produsele neperisabile au nevoie de un termen de valabilitate, la fel ca si alimentele. Insa intotdeauna aceste termene de expirare au o justificare foarte logica, desi, produsele neperisabile, teoretic, pot fi folosite fara a ne pune in pericol si dupa aceasta data.
De exemplu, scaunele auto pentru copii au o data de expirare pentru ca regulamentele de siguranta se schimba frecvent, si, e posibil ca, uneori, vechile modele sa fie depasite de noile norme, dar si pentru ca, dupa ani de zile de utilizare zilnica scaunele se pot deteriora.
In ceea ce priveste termenul de expirare trecut pe sticlele de apa imbuteliata, acesta poate parea o sfidare la adresa legilor bunului simt, daca pleci de la premisa ca, teoretic, apa nu se strica niciodata.
Si e adevarat, apa nu se strica, dar calitatea acesteaia se modifica dupa o perioada de timp “petrecuta” in sticlele din plastic.
Si apa expira…
In Statele Unite de exemplu, Administratia pentru alimente si medicamente nu a stabilit sau sugerat niciodata o limitare a termenului de valabilitate al apei imbuteliate atat timp cat aceasta este produsa in conformitate cu reglementarile, iar sticla ramane sigilata in mod corespunzator.
Insa cum apa este considerata un aliment, se supune legii care prevede faptul ca niciun aliment nu poate fi comercializat fara un termen de expirare.
Calitatea apei imbuteliate poate fi afectata in timp de ambalaj. Acesta este de cele mai multe ori tereftalat de polietilena (PET) pentru sticlele de vanzare cu amanuntul sau polietilena de inalta densitate (HDPE) pentru bidoanele de apa folosite la watercoolere. Dezavantajul acestui timp de ambalaj este faptul ca, in timp, acesta poate incepe sa se dizolve in apa, afectandu-i gustul. In plus, fiind vorba de un material usor poros, apa poate absorbi in timp mirosuri si aditivi nedoriti din mediul inconjurator.
Asadar, in linii mari, sansele ca o sticla de apa imbuteliata cu mai bine de 5 ani in urma sa iti faca rau sunt minime daca sticla a fost depozitata in conditii proprii, insa, daca aceasta a fost depozitata in locuri improprii, e mai bine sa nu risti sa o consumi. Un mediu impropriu pentru depozitarea apei, inseamna atat un mediu murdar, cat si un mediu cu temperaturi peste 30 de grade, sau un mediu in care razele soarelui bat direct pe sticle. De asemenea, nu se recomanda inghetarea acestor ambalaje, pentru ca exista de asemenea riscul sa se elibereze niste substante toxice.
PET-ul tinut la temperaturi de peste 30 de grade Celsius elibereaza niste substante toxice, printre care si bisfenol A, despre care studiile au aratat ca este cancerigen. De asemenea, PET-urile expuse in mod direct razelor soarelui devin foarte toxice. Se recomanda in aceeasi masura evitarea refolosirii unui ambalaj de plastic, dar si evitarea depozitarii de bauturi fierbinti in ele, intrucat se intampla acelasi lucru, devin toxice!
Comentarii recente