E adevarat ca avioanele nu au avut intotdeauna ferestrele rotunde, insa, de la jumatatea secolului 20 cand aparatele de zbor au inceput sa zboare la altitudini mult mai mari, ferestrele rotunde au devenit o conditie obligatorie pentru a nu se dezintegra. Aceasta soarta trista au avut-o trei aparate de zbor proiectate in 1950, carora, proiectantii le-au facut ferestrele patrate.
Fereastra patrata, o solutie salvatoare!
Designul rotund al ferestrelor avioanelor nu e doar un moft de designer, ci o solutie inginereasca salvatoare. Daca avioanele ar avea ferestre patrate, acestea s-ar dezintegra in aer si atunci zborul cu avionul ar deveni un simplu vis frumos…
La jumatatea secolului 20, cand avioanele companiilor comerciale au inceput sa zboare la altitudini tot mai mari, au fost necesare niste modificari in modul de proiectare al avioanelor. Zborul la altitudini mai mari venea cu o serie de avantaje evidente pentru companiile aeriene dar si pentru pasageri. Zborurile deveneau mai ieftine, datorita consumului mai mic de combustibil, datorat la randul lui faptului ca la altitudini mai mari aerul opune mai putina rezistenta, prin urmare avionul franeaza mai putin si deci, consuma mai putin. In plus, zborurile la altitudini mai mari sunt mult mai line…
Dar aceste avantaje trebuiau sa vina la pachet cu o serie de modificari in proiectarea avioanelor, pentru ca acestea sa faca fata cu bine altitudinilor vizibil mai mari. In primul rand, cabina trebuia presurizata, pentru ca pasagerii sa poata respira. In al doilea rand, forma avionului trebuia sa fie acum cilindrica, pentru a rezista la presiunea interna crescuta. Iar in al treilea rand, ferestrele trebuiau sa fie rotunde. In 1950, proiectantii au trecut cu vederea acest ultim amanunt si trei avioane s-au prabusit…
In momentul in care avioanele au inceput sa zboare la altitudini mai mari, ferestrele patrate nu mai erau bune din cauza unei mici diferente ce aparea intre presiunea din atmosfera si presiunea din cabina. Aceasta diferenta determina extinderea foarte usoara a cabinei, iar asta punea presiune pe materialul din care era confectionat avionul, mai precis pe cadrele ferestrelor. Aceasta presiune se acumula mai mult pe colturile ascutite ale unei ferestre patrate, iar cand presiunea devenea prea mare, ferestrele cedau. Cand ferestrele au devenit rotunde, presiunea nu se mai acumula intr-un singur punct, ci, circula in jurul lor, fara a duce la acumularea unei presiuni cu potential distrugator.
Si pentru ca tot vorbim despre ferestrele avioanelor, poate ati mai observat un lucru… Acestea nu se suprapun exact cu randurile de scaune. Iar micul inconvenient nu trebuie reprosat companiilor care produc avioanele, ci companiilor care achizitioneaza avioanele. Companiile producatoare respecta indicatiile companiilor-client in privinta numarului randurilor de scaune, si cand acestea depasesc numarul de randuri cu care avionul a fost proiectat, ferestrele nu mai au cum sa se incadreze perfect in dreptul randului de scaune..
Pingback: De ce sunt scaunele avioanelor albastre? | StiriFelDeFel