In numele dragostei ne-ar placea sa credem ca stramosii nostri au renuntat sa aiba partenere multiple pentru ca au devenit adeptii unor sentimente mai profunde si mai durabile fata de partenerele lor. Insa stiinta vine sa destrame acest vis frumos cu o explicatie mult mai practica.
Un studiu realizat recent la Universitatea din Waterloo arata ca monogamia a aparut la societatile preistorice datorita raspandirii infectiilor cu transmitere sexuala si presiunilor venite din partea grupurilor carora le apartineau.
Pentru a evidentia acest lucru cercetatorii de la Universitatea din Waterloo au folosit tehnici pe computer prin care au simulat evolutia comportamentelor de imperechere la populatiile umane bazate pe date demografice si de transmitere a bolilor. Ei au constatat astfel ca pe masura ce populatiile au inceput sa se stabileasca intr-un singur loc, alcatuind comunitati tot mai mari, bolile cu transmitere sexuala precum: gonoreea, sifilisul si chlamydia s-au raspandit tot mai mult. Odata cu raspandirea acestor boli la scara tot mai mare, rata infertilitatii in randul masculilor cu mai multe partenere a crescut si ea simtitor. Cum la vremea respectiva nu exista medicamentatia necesara tratarii bolilor, si cum masculilor nu le convenea sa nu poata avea urmasi, pentru ca asta ducea la decaderea comunitatilor care deveneau tot mai putin numeroase, acestia au fost nevoiti sa isi schimbe comportamentul sexual. Monogamia a aparut astfel ca o necesitate de a-si proteja grupul de care apartineau. Treptat, grupurile monogame au devenit tot mai numeroase si mai puternice prin urmare, in timp ce grupurile care au continuat sa practice poligamia au devenit mai putin numeroase, fiind absorbite treptat de cele monogame.
Cercetatorii de la Waterloo au precizat faptul ca acesta nu a fost singurul motiv pentru care societatile au devenit treptat monogame, alegerea femeilor avand si ea un cuvant important de spus in aceasta chestiune.
Foto: The Guardian
Comentarii recente