Cutremurul de 6,2 grade pe scara Richter, care s-a produs in aceasta dimineata ( la 4.36, ora Romaniei) in centrul Italiei, langa Perugia, in localitatea Norcia, aflata la 110 km de Roma, a facut pana acum 38 de victime, iar numarul acestora continua sa creasca de la ora la ora. Amploarea dezastrului este demonstrata de ruinele care impanzesc acum localitati precum Accumoli, Amatrice, Posta si Arquata del Tronto.
De ce este zguduita Italia atat de des de cutremure?
Vibratiile si cutremurele sunt evenimente aproape zilnice in Italia, in mare parte din cauza vulcanilor activi care se intind din Sicilia si imprejurimile acesteia, pana la ruinele orasului Pompeii (din apropiere de Napoli), distrus de eruptia Vezuviului in anul 79 d.Hr.
Insa activitatea seismica cea mai complexa si mai importanta din Italia are loc in Apenini, lantul muntos care alcatuieste coloana vertebrala a Italiei, intinzandu-se din sudul tarii si pana in nord.
Placile tectonice africana si euroasiatica sunt in conflict in centrul Italiei, deplasandu-se una fata de alta cu o rata de 2,54 cm pe an. In aceste conditii, aceasta rgiune este probabil cea mai activa regiune seismica din Europa.
In 1915, un cutremur cu o magnitudine de 6,7 grade pe scara Richter, produs la aproximativ 60 km sud de regiunea in care s-a produs cutremurul din aceasta dimineata, a facut 32 000 de victime. Mai recent, in 1997, un cutremur de 6 grade pe scara Richter, produs la 50 km nord de Perugia, s-a soldat cu 11 victime si 80.000 de case distruse, in regiunile Marche si Umbria. In 2009, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 produs la aproximativ 50 km sud de Perugia a facut 295 de victime si a lasat 55.000 de persoane fara adapost.
Comentarii recente