In privinta decoratiunilor de Craciun, stiinta pare a spune: cu cat mai devreme… cu atat mai bine. Cel putin asa sustine psihanalistul Steve McKeown, fondatorul asociatiei MindFixers si proprietarul clinicii cu acelasi nume.
Asadar, poate ca nu ar trebui sa mai fim atat de critici cu retailerii care isi ticsesc magazinele cu decoratiuni de Craciun inca de la sfarsitul lui octombrie (daca nu mai devreme) si cu sentimentalii care isi instaleaza bradul in casa si renii in gradina inca din noiembrie. Potrivit lui Steve McKeown, cei care se bucura de atmosfera Craciunului cu mult inainte de venirea lui, au asa zisul “joie de vivre/ bucuria de a trai”. Si da, toate aceste decoratiuni ne fac mai fericiti, chiar daca in momentul in care le admiram, Craciunul este inca departe.
Steve McKeown a vorbit pentru site-ul Unilad despre motivele pur psihologice care ne determina sa folosim decoratiunile de Craciun cu mult inainte de vreme. Acesta a argumentat ca procedand astfel, profitam de emotia Craciunului mai mult timp. Imboldul de a scoate decoratiunile de Craciun si de a ne inconjura de ele de foarte devreme vine din dorinta nostalgica de a revigora o magie trecuta, sau, dimpotriva, din dorinta de a compensa niste lipsuri.
“Intr-o societate in care domnesc stresul si anxietatea, oamenii iubesc sa ia contact cu ceea ce le inspira bucurie, iar decoratiunile de Craciun ne amintesc de copilarie. Ele nu sunt pana la urma decat o modalitate de a regasi o epoca a inocentei si a magiei. Decorandu-si casa mai devreme, le permite astfel sa profite la maximum de aceasta placere”, sustine psihanalistul.
Potrivit psihoterapeutului Amy Morin care a vorbit pentru Unilad, nostalgia joaca un rol foarte important in tendinta noastra de a decora spatiile pe care le locuim cu mult inainte de Craciun. “Sarbatorile sunt o perioada foarte propice nostalgiei. Acestea ne permit sa intretinem legatura cu trecutul nostru si sa ne intelegem mai bine propria identitate. Pentru multi dintre indivizi, procedand la decorarea casei mai devreme este o modalitate de a se reapropia un pic de copilaria lor.”, spune Amy Morin. Aceasta mai adauga ca: “Asta poate insemna un amestec de bucurie si tristete. Aceasta perioada ne poate aminti de timpul petrecut alaturi de cineva drag care a murit. Altii privind un brad de Craciun se gandesc la perioada copilariei cand erau doar niste copii nevinovati. Pentru persoanele indolitate, Craciunul este perioada in care se pot bucura de amintirile frumoase pe care le au alaturi de persoana pe care au pierdut-o. Inconjurandu-se de decoratiuni de Craciun au sentimentul ca sunt mai aproape de acea persoana” concluzioneaza Amy Morin.
In mod surprinzator insa, scrie huffingtonpost.fr, cantecele de Craciun pot avea efectul invers. Potrivit unui psiholog clinic, aceasta muzica de Craciun ascultata in exces poate duce la o oboseala nervoasa. Linda Blair a declarat pentru Sky News astfel ca cei mai afectati sunt oamenii care lucreaza in magazine si care trebuie sa asculte toata ziua, zile intregi, aceste cantece de Craciun care ii impiedica sa se concentreze. Acestia ajung sa faca un efeort dublu pentru a se concentra, incercand in primul rand sa se faca ca nu aud ceea ce aud.
In concluzie… daca nu v-ati inconjurat deja de decoratiuni de Craciun, poate ca ar fi timpul sa o faceti, pentru a va simti mai fericiti, insa in privinta cantecelor preferate de Craciun gen All I Want for Christmas is You, mai asteptati cel putin pana la Mos Nicolae….
Comentarii recente