O echipa de cercetatori de la Universitatea St Andrews (Scotia) sustine intr-un studiu publicat in revista Proceedings a Academiei Britanice de Stiinte ca a descoperit noi dovezi ca delfinii se “striga” intre ei pe “nume”. Acestia au observat ca mamiferele marine folosesc un sunet unic pentru a se identifica unele pe altele.
Dr Vincent Janik, de la centrul de cercetari ale mamiferelor marine din cadrul universitatii St Andrews, citat de BBC a declarat: “Delfinii treiesc in acest mediu tri-dimensional, departe de tarm si fara nici un fel de repere, dar au nevoie sa ramana impreuna ca grup. In acest mediu ei au nevoie de un sistem foarte eficient pentru a ramane impreuna”.
Pentru mult timp s-a suspectat faptul ca delfinii folosesc suieraturi distincte care se aseamana foarte mult cu modul in care oamenii se striga pe nume. Cercetari anterioare au aratat ca aceste suieraturi erau utilizate frecvent si ca delfinii din aceleasi grupuri erau capabili sa le invete si sa copieze aceste sunete.
Studiul de fata este insa primul care abordeaza raspunsul animalelor la aceste sunete care sunt intitulate “nume”.
Pentru investigatie cercetatorii au inregistrat sunetul reprezentativ pentru fiecare mamifer dintr-un grup de delfini salbatici. Apoi au facut auzite aceste sunete sub apa cu ajutorul unor difuzoare subacvatice. Pe langa sunetele semnatura, in difuzoare s-au auzit si alte sunete scoase de delfini sau de alte animale necunoscute lor. Astfel s-a constatat ca delfinii au raspuns doar la “numele” lor, scotand un suierat specific de raspuns. Echipa de cercetatori scotieni a ajuns astfel la concluzia ca delfinii se comporta exact ca oamenii: cand isi aud numele, raspund. Ei cred ca acest comportament s-a dezvoltat pentru a le ajuta pe animale sa ramana impreuna in habitatul lor vast submarin.
In cea mai mare parte a timpului delfinii nu se vad unul pe celalalt, nu isi pot folosi mirosul sub apa, care este un simt foarte important la mamifere pentru a se recunoaste, si nu pot nici sa stea intr-un singur loc neavand cuiburi sau vizuini la care sa se intoarca, asadar un mijloc de comunicare intre ei era extrem de important.
Cercetatorii cred ca este prima data cand s-a identificat acest gen de comportament la un grup de animale, desi, studii precedente au sugerat ca anumite specii de papagal pot folosi anumite sunete pentru a-i eticheta pe alti membri din grup.
Comentarii recente