Expertii in sanatate intruniti seara trecuta la Chicago in cadrul celei mai mari conferinte despre cancer din lume, au fost de acord asupra faptului ca scaderea in greutate si exercitiile fizice sunt cele mai eficiente metode de a lupta impotriva cancerului.
Studiile arata ca o plimbare zilnica in ritm vioi de numai 25 de minute a dus la (aproape) injumatatirea ratei mortalitatii in randul suferindelor de cancer de san, in timp ce, o talie mai mare de 90 de centimetri a dus la cresterea ratei mortalitatii cu o treime.
Expertii au aratat ca exista dovezi puternice care arata ca o talie subtire, scaderea in greutate si o dieta adecvata sunt de mare ajutor chiar si in cazul pacientilor suferind de cancer in stadii avansate. De asemenea, a mai fost evidentiat faptul ca, o scadere in greutate cu numai 5% – care poate insemna in jur de 5 kg, ar putea duce la o rata de supravietuire cu 20% mai mare in cazul cancerului de san.
Medicii oncologi au insistat asupra faptului ca pacientii recent diagnosticati cu cancer ar trebui sfatuiti sa scada in greutate si sa faca exercitii fizice, chiar daca aceste discutii sunt destul de “sensibile” in astfel de momente.
Obezitatea este legata de mai mult de 10 afectiuni, printre care se numara si cancerul se san, de colon si cancerul ovarian. Melinda Irwin, profesor si director asociat la Centrul pentru Prevenirea Cancerului de la Yale a declarat, citata de The Telegraph ca: “Dupa tratament, scaderea in greutate este cel mai important lucru pe care il poti face. Este urmatoarea cea mai buna pastila din tratament, este gratuita si nu are efecte secundare”.
Melinda Irwin este autoarea unei cercetari pe 5000 de pacienti cu cancer de san care a demonstrat ca 3 ore de mers pe jos pe saptamana a dus la o scadere a ratei mortalitatii in randul acestor pacienti cu 46%. Mai mult, cercetarea ei a aratat ca, chiar si in randul pacientilor care au dus un stil de viata foarte sedentar pana in momentul diagnosticarii cu cancer, care au introdus cele trei ore de miscare pe saptamana in stilul lor de viata, rata mortalitatii a scazut cu 33%.
Dr Irwin s-a aratat si mai incantata de rezultatele unui alt studiu privind impactul miscarii regulate asupra pacientelor cu cancer ovarian, care s-a efectuat pe 144 de subiecti. Mai mult de jumatate din femeile implicate in studiul cu o durata de sase luni, sufereau de forme avansate de cancer ovarian. Insa, in randul femeilor incluse in programul de 20 de minute de mers pe jos zilnic s-au observat schimbari majore in privinta biomarkerilor cheie care reflecta progresia cancerului. Asadar, la femeile carora li s-a prescris miscare zilnica, s-a constatat o scadere cu 27% a nivelului leptinei, un hormon asociat cu cancerul si o scadere cu 15 % a nivelului IGF-1, un hormon de crestere natural uman care alimenteaza raspandirea cancerului.
Un alt studiu desfasurat de universitatile Stanford si Harvard, pe 4.000 de femei cu cancer de san a aratat ca in randul subiectilor cu mai multa grasime pe talie s-a inregistrat o rata a mortalitatii cu o treime mai mare. Studiul, care s-a desfasurat timp de 10 ani a aratat ca o linie a taliei mai mare, de peste 90 cm, este suficienta pentru ca mortalitatea in randul pacientilor cu cancer sa creasca cu pana la 31%.
In aceste conditii, principalul conducator al studiului, profesorul Rowan Chlebowski, a declarat ca femeile supraponderale si obeze nu au nevoie de mai mult, decat, sa slabeasca in jur de 5% din masa corpului pentru a-si mari sansele de supravietuire.
Foto: greatist.com
Comentarii recente