O noua lege a Uniunii Europene referitoare la alergeni ar putea sa reduca drastic sau chiar sa interzica ingredientele naturale folosite in fabricarea parfumurilor unor marci celebre, relateaza dailymail.co.uk.
Un draft al legii propuse la Bruxelles va fi dezvaluit la inceputul anului viitor si va provoca framantari mari in interiorul acestei industrii de 25 de miliarde de euro, intrucat, aceasta lege ameninta sa faca lumina in cadrul unui secret foarte bine pastrat in acest domeniu timp de decenii, si anume, formulele folosite in fabricarea parfumurilor de renumitele marci. Se presupune ca multe branduri au schimbat formulele in ultimii ani.
Cele mai amenintate branduri sunt cele cu o vechime de mai mult de jumatate de secol: Dior, Chanel si Guerlain. Toate aceste parfumuri contin multe ingrediente naturale si au fost create cu mult inainte ca oamenii de stiinta sa se preocupe de efectele pe care le au acestea asupra sanatatii.
Chanel No.5, unul dintre cele mai bine vandute parfumuri din lume, botezat astfel deoarece s-a nascut dupa cea de-a 5-a incercare a creatorului sau, dateaza din 1921. Chanel a refuzat sa comenteze atunci cand s-a pus intrebarea daca celebra marca a schimbat formula renumitului Chanel No. 5, asa cum au facut Guerlain, Dior si Hermes, marci care produc parfumuri de lux folosind ingrediente naturale.
Cele mai multe marci de lux refuza sa recunoasca faptul ca au “umblat” la formula originala, de frica sa nu piarda din imaginea atent construita de-a lungul anilor sau din clienti. Parfumurile care au 20 sau mai mult de 20 de ani si-au schimbat pana acum formula de cateva ori pentru ca stiinta a evoluat si producatorii trebuie sa se asigure ca marfa lor nu e daunatoare sanatatii consumatorilor.
Odata cu aceasta lege foarte stricta, multe marci de parfumuri vor trebui “reformulate” cu ajutorul substantelor sintetice, fara alergeni. In aceste conditii multe afaceri “parfumate” se vor clatina, pentru ca schimbarea mirosului unui parfum este foarte costisitoare, iar inlocuirea ingredientelor naturale cu unele sintetice are rareori un efect benefic asupra marcii. Multe marci celebre au fost puse in ultimii ani in blacklist. Asa se face ca Guerlain a scos din parfumul Shalimar in urma cu cateva zeci de ani, uleiul de gudron de mesteacan, acesta fiind considerat cancerigen.
Uleiul de cuisoare si uleiul de trandafir, care contin o componenta numita eugenol, dar și uleiul de lavanda, care contine linalool, pot fi folosite numai in cantitati limitate, din cauza ca pot provoca alergii. Si muschiul de stejar, una dintre materiile prime utilizate cel mai frecvent neprelucrate, datorita aromei sale bogate cu iz de pamant dar si datorita capacitatii lui de a fixa un parfum, facandu-l sa persiste mai mult, a fost folosit cu mare strictete in ultimii ani din cauza sensibilitatii pielii la aceasta substanta.
Asa se face ca, potrivit expertilor, parfumuri ca: Shalimar, Chanel No. 5, Eau Sauvage si Poison de la Dior, Opium (Yves Saint Laurent) si Anais Anais (Cacharel) sunt doar “umbre” ale parfumurilor originale.
Daca pana acum marcile de parfumuri au rezistat, modificand formulele si micsorand cantitatile de ingrediente naturale din produse, se pare ca proiectul de lege pe care vrea UE sa il introduca, prin care doreste sa interzica total substantele naturale din parfumuri din cauza numeroaselor persoane alergice la ele, ar putea fi o piatra grea de incercare pentru producatori.
Comentarii recente