In adancurile Americii de Sud, pe o fasie de pamant care se intinde intre Brazilia, Argentina si Chile, se contureaza cea mai dificila provocare cu care se confrunta supravietuitorii. Exista aici sase tipuri de climate unice, printre care tundra inghetata, jungla tropicala si muntii arizi. Si toate zonele alese, cu conditiile lor extrem de dure, impun alte tehnici de supravietuire pentru participanti.
Temute si respectate de exploratori, aceste sase zone ostile sunt unanim recunoscute drept cele mai periculoase si mai ostile de pe Pamant.
1. JUNGLA TROPICALA
In jungla amazoniana, tot ce e in jurul tau vrea sa te omoare. Speciile care traiesc aici sunt in egala masura superbe si mortale. De la jaguar pana la anaconda verde din apele fluviului, gata sa te inghita, Amazonul e un mediu cumplit de periculos. Specii de broaste otravitoare, crocodili infometati, plante care iti pot paraliza sistemul respirator. Si toate astea sunt doar cateva dintre lucrurile cu care concurentii nostri se vor lupta pe viata si pe moarte. Facand eforturi uriase ca sa reziste in aceste medii, complet izolati, ei nu pot decat sa banuiasca ce alte specii cu colti sau venin ii pandesc ca sa le vina de hac.
Detalii locatie
Toate speciile salbatice din zona isi gasesc hrana in fluviul Amazon, cel mai mare din lume ca debit si al doilea ca lungime. Sute de alte rauri mai mici se varsa in Amazon, iar concurentii nostri vor trai numai din ce le ofera natura, la fel ca unii dintre indigenii din aceasta parte a lumii. Incaltamintea solida, care te poate apara de serpi, e o recomandare foarte buna, fiindca aici traiesc numeroase specii de serpi veninosi. Localnicii spun asa: “Lucrurile pe care nu le vezi in Amazon sunt cel putin la fel de periculoase ca acelea pe care le vezi.”
Specii salbatice
Pestii si crustaceele din fluviu sunt principala sursa de hrana (tilapia, tipari si raci de apa dulce). In jungla exista 101 specii de plante comestibile, dar si tot felul de nuci si fructe. Anotimpul si capacitatea de a identifica plantele bune de mancat sunt esentiale pentru cei care isi cauta hrana aici.
Mijloace de transport
Participantii sosesc in locatie cu o barca cu motor, care ajunge aici in aproximativ doua ore dupa ce pleaca din Manaus.
Temperaturi si fenomene meteo
Temperaturile oscileaza intre 23˚C si 29˚C. Este sezonul secetos, in care se inregistreaza aproximativ 7,5 – 23 cm de precipitatii pe luna.
Alte informatii
Cabana privata. Manaus este cel mai apropiat oras mare, cu aeroport international. Locatia are aspectul si atmosfera din filmul “Inima intunecata”. Exista o echipa de sustinere locala (cunoscatori ai junglei, ghizi, soferi, ambarcatiuni etc.)
2. MLASTINILE
Daca Amazonul se bucura de cea mai mare faima, Pantanal, cea mai mare zona mlastinoasa tropicala din lume, este o adevarata Mecca a frumusetii si pericolelor din salbaticie. Aceasta uriasa lunca, inundabila in functie de anotimp, adaposteste o uluitoare diversitate de plante si animale salbatice ucigatoare. In sezonul ploios, cea mai mare parte a acestei campii ramane sub ape, dar iese din nou la lumina in sezonul uscat, aducand la suprafata tot felul de fapturi flamande.
Detalii locatie
Pantanal este cea mai mare mlastina tropicala din lume, unde 80% din campii raman inundate timp de jumatate de an. In cealalta jumatate a anului, aceasta devine una dintre zonele cu cea mai mare biodiversitate din lume ceea ce inseamna ca aici traiesc numeroase specii de animale care se hranesc cu alte animale.
Specii salbatice
Speciile raspandite in zona sunt caimanii, piranha si jaguarii, insa tot aici traiesc si furnicari giganti, tapiri si capibara. Participantii se pot hrani in aceasta zona cu insecte si piranha.
Alte informatii
Teren proprietate privata (aproape 13,000 de hectare disponibile), aflat la o ora distanta de aeroportul municipal (Pocono) si doua ore de aeroportul local (Cuiaba). Pantanal este un loc unic, cu o populatie redusa din cauza conditiilor ostile. Miscarile de populatie din regiune sunt dictate de cantitatile de precipitatii, in functie de care oamenii au nevoie de barci sau, in perioadele de seceta, de cai.
Mijloace de transport
Participantii ajung in zona cu camionete de teren, apoi sunt indrumati sa ajunga in locatie calare.
Temperaturi si fenomene meteo
Iulie, august si septembrie sunt cele mai aride luni in Pantanal. Daca umiditatea ajunge la aproximativ 40%, temperaturile minime se apropie de 24˚C, cu maxime urcand pana la 35˚C.
3. CAMPII ARIDE (PAMPAS)
Cunoscuta sub numele de “savana impenetrabila a Americii de Sud”, aceasta campie semiarida, fierbinte si slab populata din nordul Argentinei are parte de unele dintre cele mai ridicate temperaturi de pe continent, care pot atinge si 49˚C. Un tinut al jaguarilor si lagunelor, plin de praf si de vulturi, temut si totodata respectat de vanatori. Un mediu foarte dur, in care oricine se poate dezorienta cu usurinta, ajungand sa-si puna viata in pericol.
Detalii locatie
Aceasta regiune din nordul Argentinei seamana mult cu anumite zone din Africa Centrala – campii joase, aride, pustii, punctate de desisuri tepoase, prin care pe alocuri nici nu se poate trece.
Alte informatii
Putini oameni traiesc in aceasta zona din nordul Argentinei, un mediu ostil, unde temperaturile pot ajunge pana la 49˚C, devenind un pericol iminent de moarte prin deshidratare.
Mijloace de transport
Concurentii ajung cu avionul in provincia Jujuy din nordul Argentinei, de unde mai sunt de mers aproximativ 2,5 ore cu masina pana in locatie. Ajunsi in zona, sunt asteptati de o camioneta obosita, care ii va duce in locul de tabara, in mijlocul pustietatii.
Specii salbatice
Biologii care au studiat recent speciile salbatice din zona au descoperit aici serpi, cerbi, sconcsi, mistreti si tatu. Exista plante si radacini locale despre care se presupune ca ar fi comestibile.
Temperaturi și fenomene meteo
Concurentii ajung aici in sezonul secetos – cand nu cad aproape deloc precipitatii – din iulie, august si septembrie. Practic, intreaga zona e un vartej de praf timp de jumatate de an. Temperaturile oscileaza intre 4˚C noaptea si 32˚C ziua, din iulie pana in septembrie.
4. MUNTII ANZI, PATAGONIA
Muntii Anzi din Patagonia sunt plini de ghetari, rauri navalnice si piscuri inzapezite. Temperaturile medii scad sub 0˚C, facand foarte dificila supravietuirea in aceasta locatie.
Detalii locatie
In inima Patagoniei, aceste piscuri acoperite de zapezi ascund rauri alimentate de ghetari, pe deasupra carora planeaza condorii.
Specii salbatice
Participantii ajung in Anzi pe timp de iarna si la inceput de primavara, cand cele mai multe animale salbatice hiberneaza, astfel incat principala lor sursa de hrana va fi pastravul din rauri, alaturi de mugurii de pin. In zona mai traiesc veverite si soareci, deci capcanele vor fi cel mai bun mijloc de a prinde astfel de animale mici.
Alte informatii
Teren de peste 4850 hectare, proprietate privata aflata la o ora distanta de un aeroport local mare (San Carlos de Bariloche). Zona dezolanta, in care participantii ajung foarte repede sa se simta izolati. Aspectul locatiei are aerul tipic al Patagoniei.
Mijloace de transport
Concurentii ajung aici cu elicopterul care ii lasa intr-o zona inalta, acoperita de zapada. De acolo, vor ajunge pe jos pana in valea unde isi vor instala tabara pe durata sederii in locatie.
Temperaturi și fenomene meteo
In plina iarna, temperaturile din acesti munti oscileaza intre -1˚C si 9˚C, dar zapada rezista inclusiv in august si septembrie. Participantii se vor afla la altitudinea de 1200 metri, intr-o zona unde se produc foarte des furtuni.
5. TUNDRA – STEPA PATAGONIEI
Rafalele neintrerupte de vant si peisajul sterp al stepei patagoneze ofera un spatiu in care participantilor le va fi incredibil de greu sa-si gaseasca hrana si adapostul. Pentru a supravietui in tundra inghetata, vor avea nevoie de o reala forta fizica si psihica.
Detalii locatie
Situata pe partea estica a Muntilor Anzi din Argentina, stepa patagoneza seamana mult cu Marile Campii din SUA. Relieful de aici, acoperit de ierburi inalte, e intretaiat de rauri si paraie. Vanturile sufla cu putere in toata regiunea pe timp de iarna, astfel incat aici cresc prea putini copaci. Concurentii se vor afla intr-o vale micuta, cu un rau, de unde, daca se catara pe versantii inalti, vor vedea stepa intinzandu-se pana la linia orizontului.
Alte informatii
Teren proprietate privata, aflat la doua ore de un aeroport local mare (S. Carlos de Bariloche). Zona absolut dezolanta. Exista aici cateva formatiuni naturale bogate, care pot fi folosite ca adapost. Estancia Paso Flores este o ferma in functiune, unde turistii pot gasi o infrastructura elementara, iar echipa isi poate stabili aici tabara de baza, biroul de productie si sursa de aprovizionare.
Mijloace de transport
Concurentii ajung in locatie cu un Defender obosit, dupa care vor fi condusi de gaucho calare pana la locul de tabara.
Specii salbatice
Participantii sosesc aici la sfarsitul iernii, cand hrana se gaseste foarte greu. Pastravii din rau vor fi principala lor sursa de hrana.
Temperaturi si fenomene meteo
Zona este apasata de seceta de mai multi ani. Nivelul apelor se va tot schimba pe durata sederii concurentilor, care vor avea parte de ploaie, lapovita si ninsoare, dupa caz, de pana la 5 ori pe luna. Temperaturile vor oscila intre -1˚C noaptea si 9˚C ziua.
6. INSULA CHILOE, CHILE
Insula Chiloe l-a fascinat pe Charles Darwin. Situata in Pacific, in sudul statului Chile, este un loc adesea invaluit in ceturi. Un mediu dezolant, dureros de pustiu, care ii va aduce pe concurenti in pragul nebuniei.
Detalii
Ca multe alte insule din Pacific, Insula Chiloe are microclimate diverse. Pornind de pe plajele stancoase, peisajul urca spre o zona mlastinoasa, impadurita, care ramane acoperita de ceturi in cea mai mare parte a timpului.
Specii salbatice
Pe insula, participantii isi pot gasi hrana si in apa, si pe uscat. De-a lungul tarmului exista o bogatie de crabi si crustacee, iar concurentii ar trebui sa poata prinde si pesti cu o undita simpla, improvizata.
Alte informatii
Aceasta locatie ABSOLUT unica se afla in interiorul unei rezervatii ecologice protejate. Zona foarte slab populata. Poveste de fundal excelenta, legata de Charles Darwin. Se poate lucra foarte bine cu o plaja frumoasa si complet pustie.
Mijloace de transport
Fiind vorba de o locatie intalnita de expeditiile lui Charles Darwin, participantii pot ajunge cel mai bine in zona cu un avion mic si o ambarcatiune, in conditiile in care zona este complet pustie.
Temperaturi și fenomene meteo
Participantii ajung aici in sezonul ploios, cand se inregistreaza aproape 18 cm de precipitatii pe luna, dar cu timpul ploile se diminueaza, ajungand in jur de 7-8 cm pe luna. Temperatura e aproape mereu constanta, in jur de 10˚-15˚C. Adesea lovita de furtuni, insula este un loc unde bate mai tot timpul alizeul, vantul dominant de la tropice.
DESCRIEREA EPISOADELOR:
Episodul 1: Abandonati
Sase oameni obisnuiti. Sase zone extreme. Saizeci de zile in care fiecare dintre ei e pe cont propriu si trebuie sa se mute intr-un alt loc atunci cand se asteapta mai putin. Avand la dispozitie provizii minime, un luptator de wrestling, un instalator, un model de fitness, un fost puscas marin, o asistenta medicala si un ultramaratonist se confrunta cu o provocare fara egal.
Episodul 2: Se intoarce roata
Participantii sunt scosi din prima locatie unde au ajuns si obligati sa o ia de la zero intr-o alta regiune extrema. Luke se lupta cu caimanii pentru suprematia asupra mlastinilor, Lindsay cauta apa, intr-o arsita de 40,5 grade Celsius, iar unul dintre participanti renunta.
Episodul 3: Uzi leoarca si morti de foame
A doua locatie e o grea incercare mentala pentru toti. Lindsay ia o decizie importanta. Luke e vanat de caimani in mlastini. In lupta pentru hrana, Shon e suprasolicitat. Pe insula, Adam nu reuseste sa faca focul si sufera consecintele.
Episodul 4: Jocurile foamei
Foame extrema, vanatoare agresiva. Shon isi face un lansator de lance, iar Luke se apuca din nou de vanat aligatori. Adam si Josh se lupta sa gaseasca apa si sa faca focul. Inca un participant cedeaza.
Episodul 5: Rugaciuni pentru salvare
A treia zona nu e cu nimic mai prietenoasa decat celelalte. Lindsay slabeste prea mult, ajungand la o greutate nesanatooasa. Luke pescuieste, dar face mari eforturi sa nu fie afectat de izolare. Organismul lui Shon refuza sa mai functioneze.
Episodul 6: TBC
Se decide soarta lui Shon. “Roata” supravietuirii ii trimite pe participanti in Etapa a 4-a. Sperante lui Lindsay sunt spulberate de tundra golasa. Adam cauta ceva de mancare in zona mlastinilor, dar e napadit de caimani. Luke are parte de suprema provocare in munti.
Episodul 7: TBC
Lindsay isi termina ratiile de hrana, ajungand intr-o situatie de viata si de moarte. Adam face mari progrese, dar “Roata” se invarte, trimitandu-i in Etapa a 5-a. Luke spera sa prinda primul lui peste in tundra iar navodul lui Adam se incalceste in zona campiilor cu vegetatie marunta.
Episodul 8: TBC
Se apropie Ziua Nr. 60, iar ultima decizie a “Rotii” il trimite pe Luke pe insula unde ploaia nemiloasa a ingenuncheat doi participanti. Plin de rani si mort de foame, Adam se indreapta spre frigul cumplit din munti.
Comentarii recente