In timp ce majoritatea indivizilor au nevoie de cateva minute bune ca sa memoreze pana si o poezie de clasa a patra, , omul cu cea mai buna memorie din lume, poate memora locul tuturor cartilor dintr-un pachet in doar cateva secunde, motiv pentru care, are interzis in toate cazinourile din lume.
Ce este si mai surprinzator la britanicul in varsta de 59 de ani, e faptul ca, in copilarie nu avea niciuna dintre premisele unui individ care va ajunge candva exceptional. El marturiseste ca in copilarie avea probleme grave de atentie si nu asculta niciodata nimic din ceea ce ii spuneau profesorii. Desi nu se inventase pe atunci termenul, el suferea probabil de Attention Deficit Disorder (ADD), scria cuvintele de la cap la coada si avea si dislexie.
A castigat de 8 ori Campionatul Mondial de Memorie
Problemele lui s-au datorat probabil faptului ca in copilarie a fost lovit de tren si tarat practic pe calea ferata. In urma incidentului s-a ales cu rani destul de grave la cap, dar acestea nu l-au impiedicat mai tarziu sa devina cel mai bun mnemonist din lume, castigand de 8 ori in 10 ani Campionatul Mondial de Memorie. Dominic O’Brien este de parere acum ca, nu trebuie sa fii deloc special ca sa poti deveni un bun menmonist, tot ce iti trebuie este o gandire creativa.
Dar ce poate sa faca mai exact un campion mondial la memorie? Sa memoreze cat mai multe cifre intr-o ora (recordul mondial actual consta in memorarea unui numar cu peste 3000 de zecimale), sa memoreze cat mai multe pachete de carti intr-o ora, sa memoreze in jur de 120 de nume si fete in 15 minute, si, cea mai grea proba din punctul lui de vedere este memorarea unui numar vorbit, cand ti se spune cate o noua cifra pe secunda.
A memorat 54 de pachete de carti
Avand o memorie atat de buna, Dominic O’Brien s-a hotarat sa o foloseasca la jocurile de noroc. In 1991, devenise atat de bun incat incepuse sa traiasca din jocurile de noroc. Insa dupa numai sase luni a primit interdictie in toate cazinourile dinLas Vegas, UK si alte cateva tari. In ciuda acestui lucru, O’Brien sustine ca o memorie de elefant este totusi o unealta foarte folositoare. Isi poate aminti cu usurinta liste de cumparaturi, intalnirile pe care le are programate, numere de telefon, date, nume, fete, etc.
O’Brien este omul care poate afirma din toti plamanii ca cerul este limita. Cand a stabilit primul sau record, Norris McWhirter care a fondat Guinness World Records impreuna cu fratele lui geaman, i-a spus ca, sa memoreze sase pachete de carti este limita umana, insa, in scurt timp Dominic i-a aratat ca se insela, memorand nici mai mult nici mai putin decat 54 de pachete de carti.
Foloseste “metoda calatoriei” pentru a se antrena
In ceea ce priveste metoda prin care a ajuns sa isi aduca memoria la un asemenea nivel, Dominic O’Brien spune ca a incercat sa isi dezvolte propria tehnica pe care a numit-o “metoda calatoriei”. Mai tarziu, avea sa afle ca de fapt aceasta metoda fusese inventata in urma cu 2000 de ani de greci. Despre aceasta metoda de antrenare a memoriei O’Brien a scris in 1994 in cartea lui “How to develop the perfect memory”, pentru ca, asa cum ati intuit deja, Dominic O’Brien scrie si carti. Pe scurt, metoda consta in a folosi o calatorie pe care o faceti zilnic, prin cartier sau drumul spre serviciu si sa asociati imagini cu fiecare reper din calatorie. Asadar, daca aveti o lista de cumparaturi cu 10 pozitii, veti asocia fiecare obiect de cumparat de pe ea cu un reper al drumului: popcorn pe banca, o sticla cu vin in nucul de deasupra, mere pe strada, saci de gunoi in tomberon, etc.
Pare foarte simplu, nu-i asa? Acum va las sa exersati…
Comentarii recente