TVR 1 va invita de Craciun la o incursiune interesanta prin tot soiul de povesti: povesti despre traditii de Craciun, povesti despre filme, povesti despre cum se sarbatorea Craciunul odinioara, povesti muzicale, etc. Tot la TVR veti avea ocazia sa o revedeti pe indragita Stela Popescu, sa il cunoasteti mai bine pe regizorul Daniel Sandu, care a lansat anul acesta filmul Un pas in urma serafimilor, sau sa urmariti doua interviuri interesante cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel si cu parintele Constantin Necula.
Noaptea Viflaimelor – o manifestare unica in lume
Daca in urma cu 13 ani, in Viseul de Sus, Maramures, tinerii se fereau sa mai poarte costumul popular si nu prea se inghesuiau sa invete muzica si dansurile traditionale (pentru ca alta era moda), acum, Centrul Cultural Social al Viseului este mai activ ca niciodata. Pe nesimtite, oamenii s-au reintors la traditiile care-i definesc, costumul popular a devenit un „must have”. Traditia din noaptea de Craciun nu s-a pierdut in orasul Viseul de Sus, s-a transformat. In Noaptea Viflaimelor – o manifestare unica in lume, ce atrage anual in centrul orasului, mii de localnici si turisti dornici sa vada teatrul popular pastrat acolo la fel, de secole, intre orele 10.00 si 12.00, pe strazile Viseului pot fi vazuti cei mai multi, mai mari si mai spectaculosi “draci” din Romania si chiar din lume. La Viseu, in „Noaptea Viflaimelor” se aud deodata peste 700 de clopote. Vedem cum trec maramuresenii puntea peste timp si ne reintalnim in prezent cu personajele de acum 13 ani, sambata, 23 decembrie, la 13.30, in reportajul Cristinei Soloc, de la Poveste dupa poveste.
La Malini, la colindat
Sambata, 23 decembrie, de la ora 18.00, colindam in satul poetului Nicolae Labis, cu Exclusiv in Romania. in preajma Craciunului, echipa Exclusiv in Romania de la TVR 1petrece sarbatorile in Bucovina. Mai exact, la Malini, un sat unde cetele de colindatori inca pastreaza cu bucurie traditia. Prin urmare, in aceasta editie speciala, telespectatorii au parte de colinde si bucate traditionale.
Comuna in care s-au nascut 25 de campioni olimpici si mondiali la caiac si canoe
O comuna din Delta Dunarii a dat 25 de campioni olimpici si mondiali la caiac si canoe. Comuna Crisan, cu cele trei sate ale sale – Crisan, Mila 23 si Caraorman – este, probabil, unica in lume din acest punct de vedere. Care erau visurile copiilor de odinioara si care sunt cele ale copiilor de astazi? Cum s-a schimbat Delta si cum arata viitorul pentru oamenii Deltei? Ce s-a ales de cei care au adus glorie sportului romanesc, dar si de cei din mijlocul carora s-au ridicat? Aflam sambata, 23 decembrie, de la ora 21.00, din povestea campionilor Deltei spusa de Marian Voicu si Cristi Ilea la Dosar Romania, pe TVR 1 si TVR+.
Tot sambata, de la 22.00, de la regizorul Daniel Sandu, invitatul Eugeniei Voda la Profesionistii, aflam povestea filmului Un pas in urma serafimilor, dar si propria poveste de viata a regizorului.
Colind din suflet de roman
Obiceiul colindatului este prezentat, in toata splendoarea lui, de mari interpreti ai folclorului romanesc, de tineri si cete de colindatori sub genericul „Colind din suflet de roman” in editia speciala Tezaur folcloric de duminica, 24 decembrie, ora 12.50. Asa cum le-au mostenit din vremuri indepartate, colindatorii aduc in actualitate, cu aceeasi puritate, autenticitate si vigoare, ca si alta data, colinde religioase si colinde laice, din toate zonele tarii. Interpreteaza Veta Biris, Mariana si Adriana Anghel, Nicolae Furdui Iancu si Tudor Furdui Iancu, Cornel Borza, Ioana Ardelean, Ionut Fulea si Grupul de colindatori „Suflet de Roman”, Leontina Farcas si Grupul de colindatori „Muguri de Tezaur”, Dumitru Dobrican si Dantausii din Grosii Maramuresului, Marinela Baba si Grupul de colindatori „Datina” din Alba, Ina Todoran si Grupul de colindatori Biienii din comuna Biia, Bianca susman si Grupul de colindatori „Doina Muresului” din Cigud, Angelica Flutur, Ancuta Matei, Roxana Badescu, Narcisa Baleanu, Ovidiu Homorodean, Marius Brutaru, Bogdana Toma si Grupul de colindatori din comuna Pestisu Mic – Hunedoara. Cu participarea extraordinara a Ansamblului folcloric al judetului Alba.
Grigore Lese vine la Politica si delicateturi
Colegi de juriu la Vedeta populara, concurenti la sarmale, la Politica si delicateturi: Sarmale in teava de sorici, asta gateste Mircea Dinescu pentru invitatul sau, rapsodul Grigore Lese, la editia Politica si delicateturi din Ajunul Craciunului. Duminica, 24 decembrie, de la ora 15.30, la TVR 1, cei doi poeti, unul al slovelor, celalalt al muzicii, ne reamintesc de traditiile si obiceiurile din aceasta perioda a anului. Pe malul Dunarii, la Cetate, sub un soare cu dinti de decembrie, Dinescu umple masa cu toate ingredientele necesare unui ospat pe cinste si il invita sa le cante pe marele lautar Ion Ghitulescu, insotit de taraful sau.
Cum arata Craciunul in 1920?
Tot in ajun de Craciun, pe 24 decembrie, cativa povestitori cunoscuti releaza cu har cum arata Craciunul in 1920, cum se sarbatorea la lotul national de gimnastica sau ne vor dezvalui cine este Mos Craciun cel adevarat. Provocarea a fost lansata de Alina Amza, realizator TVR, iar cei care au raspuns sunt: actrita Carmen Tanase, actorul Florin Zamfirescu, bloggerul Radu F. Constantinescu, istoricul Constantin Balaceanu Stolnici, campioana olimpica la gimnastica Monica Rosu, interpreta si actrita Maria Buza, maica Gherasima de la manastirea Bistrita. Ascultam Povesti de Craciun la TVR 1 pe 24 decembrie, de la ora 17.00.
Interviu cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel
De la ora 19.00, in exclusivitate la TVR 1, jurnalista Cristina Andrei ne propune un interviu cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Daniel. Sunt 10 ani de cand acesta a oferit primul sau interviu unei televiziuni – Televiziunii Romane. Iar de atunci nimeni nu a mai reusit sa realizeze un alt interviu. Pentru ca filosofia de viata a interlocutorului este aceea de a lasa faptele sa vorbeasca si de a-si sluji Biserica in smerenie si in tacere.
Semifinala Vedeta Populara
9 concurenti, castigatorii fiecarei editii din acest sezon, se intrec in semifinala Vedeta populara de la TVR 1 duminica, 24 decembrie. Tot in Ajun de Craciun, la TVR 1 vom colinda impreuna, vom rade si vom lacrima alaturi de concurentii de la Vedeta populara. Semifinala Vedeta populara aduce in fata telespectatorilor noua concurenti talentati, doua probe cu parfum de sarbatoare si un juriu pe masura. Iuliana Tudor, gazda celui mai mare talent show de folclor din Romania, ne da intalnire duminica, 24 decembrie, de la ora 21.00, la TVR 1 si TVR+. in prima proba, fiecare dintre concurenti va interpreta un colind romanesc. in cea de a doua proba – surpriza! – semifinalistii vor canta o melodie din folclorul unei minoritati din Romania. O surpriza avem si din partea juratilor Grigore Lese, Elise Stan, Constantin Enceanu, Laura Lavric, Mircea Dinescu. Notele acordate de acestia vor fi la vedere de aceasta data, unul dintre jurati pastrand misterul asupra notei sale pana la finalul fiecarei probe.
Editii speciale Tezaur folcloric
Cantecul, jocul si portul romanesc in toata splendoarea lor le vom intalni in editiile speciale Tezaur folcloric, pe care TVR 1 le difuzeaza si pe 25 decembrie de la 13.00 si de la 16.00. in prima parte, ne tin companie Sava Negrean Brudascu, Nicolae Sabau, Tiberiu Ceia, Cornel Borza, Ansamblul folcloric de copii „Coconii Maramuresului” al Ansamblului Folcloric National Transilvania din Baia Mare, conducerea muzicala Marinel Petreus, coordonator Adrian Sabau, conducerea artistica Iuliana Dancus, dar si Ansamblul folcloric Cununita si Ansamblulul folcloric de copii Cununita Nazdravana, din Satu Mare. Iar de la 16.00, preiau microfonul interpretii din generatia tanara: Emilia Dorobantu, Letitia Boroi, Viorica Macovei, Alexandru Bradatan, Florin Parlan, Paul Ananie, Radu Lazar, Florin Boita, Marius Ciprian Pop, Alexandru Pugna. Alaturi de ei, Orchestra de Muzica Populara Radio, dirijata de Cristian Obrejan, precum si „Ansamblul folcoric Perinita” din Otopeni.
Cum Stela Popescu era nelipsita din programele de sarbatori ale TVR, pe 25 decembrie, de la 17.00, TVR 1 a programat, din Arhiva TVR, Stela de 5 stele, o editie special dedicata iubitei actrite.
Concert Noaptea sfanta de Craciun
Tot pe 25 decembrie, incepand cu ora 21.00, ne delectam la TVR 1 cu concertul Noaptea sfanta de Craciun, pe care TVR 1 si TVRi il transmit de pe scena din Piata Constitutiei. Vom asculta piese celebre de Craciun, reinterpretate intr-un stil original de indragiti artisti romani din diferite zone muzicale: Monica Anghel, Luminita Anghel, Aurelian Temisan, Andrei Lazar, Vlad Mirita, Lavinia Goste, Andra, Nico, Marcel Pavel, Loredana, Cornel Ilie, Mihai Georgescu, acompaniati de Orchestra Simfonica Bucuresti si Band-ul Andrei Tudor, conduse de dirijorul Andrei Tudor si Grupul vocal „Acapella”, condus de George Miron. Prezinta Iuliana Tudor si Aurelian Temisan.
Concert Tudor Gheorghe, Iarna Simfonic Aniversar
A doua zi de Craciun, sarbatoarea continua la TVR 1 cu concertul Iarna Simfonic Aniversar, sustinut de Tudor Gheorghe. Cel mai impatimit interpret al baladelor si poeziilor romanesti, maestrul Tudor Gheorghe va incanta publicul TVR 1 cu o serie de poeme de iarna si colinde simfonice. Marti, 26 decembrie, de la ora 21.00. Iarna Simfonc Aniversar va incheia ciclul Anotimpurile Poeziei Romanesti.
Interviu cu Parintele Constantin Necula
Pe 27 decembrie, a treia zi de Craciun, Parintele Constantin Necula revine in platoul emisiunii Romania 9 pentru a vorbi despre traditiile sfinte de Craciun, despre ce mai inseamna sa fii roman in ziua de azi si ce ne defineste ca popor, dar si despre o reintoarcere a tinerilor la biserica si la spiritualitate. Care crede ca este trasatura cea mai importanta a politicianului roman, daca ducem lipsa de modele sau nu si cum am putea sa ne punem tara in valoare sunt cateva dintre subiectele discutiei dintre preotul Necula si moderatorul Ionut Cristache la editia speciala Romania 9, din 27 decembrie, ora 21.00.
Comentarii recente