Potrivit unui studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea din Geneva (Elvetia), proiectarea de fascicule laser in aerul umed ar putea sa ofere in viitor oamenilor de stiinta controlul deplin asupra locului si momentului in care va cadea urmatoarea ploaie.
Cercetatorii elvetieni au reusit sa produca picaturi de apa in aer cu ajutorul laserului, ceea ce ii incurajeaza sa spere ca in curand vor putea crea sisteme de vreme artificiale.
Desi tehnica, cunoscuta sub denumirea de condensarea apei cu ajutorul laserului nu da roade in aer uscat, oamenii de stiinta au reusit deocamdata sa genereze picaturi de apa in aerul umed de deasupra raului Rhône din Elvetia. Picaturile de apa create in aceste conditii nu au fost suficient de grele astfel incat acestea sa cada sub forma de ploaie pe pamant insa oamenii de stiinta spera ca facandu-le de sute de ori mai mari vor fi capabili sa determine sau sa previna precipitatiile in conditii optime.
Metoda functioneaza prin aprinderea fasciculelor de laser in aer, proces in urma caruia rezulta particule de acid azotic care, la randul lor atrag moleculele de apa impreuna si le opresc de la evaporare. Daca procesul va fi repetat in curentii de aer care circula deasupra muntilor cercetatorii spera ca aerul se va raci suficient de tare incat sa determine formarea de picaturi destul de mari incat sa cada pe pamant sub forma de ploaie.
Pe de alta parte, daca vor folosi metoda pentru a satura aerul, cercetatorii sunt convinsi ca particulele mici de apa nu ar mai putea forma impreuna picaturi de apa suficient de mari astfel incat sa cada pe pamant sub forma de ploaie si astfel unele ploi ar putea fi impiedicate sa se produca.
Studiul de fata a fost publicat in revista Nature Communications.
Comentarii recente