Cei care nu au putut vedea noaptea trecuta toate fazele eclipsei totale de Luna din cauza norilor care au intrerupt spectacolul celest, pot vedea astazi, 16 iunie, eclipsa cu toate etapele ei “in reluare” pe logo-ul special creat de Google pentru a celebra spectaculosul eveniment astronomic.
Cu ocazia eclipsei de noaptea trecuta, Google a mai bifat o premiera, creand primul logo live, intrucat fazele eclipsei au fost actualizate la fiecare doua minute pe prima lui pagina, cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele spatiale Slooh, amplasate in Africa de Sud, Dubai si Insulele Canare. Slooh este un site astronomic care are membri in peste 80 de tari, si care, din 2003 cand a fost lansat, a realizat peste 1,3 milioane de fotografii ale 35 000 de obiecte si evenimente astronomice. Slooh are contracte cu toate telescoapele si observatoarele astronomice din lume astfel ca poate furniza pasionatilor de astronomie imagini in timp real ale evenimentelor celeste ce se petrec in jurul nostru. Slooh si Google si-au inceput colaborarea in 2010 cand, au batut palma pentru a lucra impreuna la Google Sky, varianta celesta a lui Google Earth.
Gratie colaborarii dintre Slooh si Google eclipsa poate fi urmarita si pe YouTube si pe aplicatiile Android ale telefoanelor inteligente.
Potrivit The Guardian transmiterea imaginilor in timp real cu toate fazele eclipsei de ieri noapte de catre Slooh a fost sponsorizata de Paramount Pictures care s-a folosit de evenimentul astronomic pentru a-si promova urmatorul film din seria Transformers, Dark of the Moon. Initiativa a fost vazuta cu ochi critici de unii utilizatori Twitter care au comentat pe reteaua de microblogging: “Nu ne mai putem uita nici la cer fara sa vindem ceva”.
Pana una alta, asa a fost posibila redarea live pe Google a evenimentului astronomic care, potrivit specialistilor a fost cel mai lung si cel mai frumos din anul 2000 incoace. Precedentul eveniment care a depasit ca durata eclipsa totala de Luna de ieri noapte a avut loc pe 16 iulie 2000 si a durat 107 minute, mai mult cu sapte minute deci decat eclipsa de noaptea trecuta.
Comentarii recente