Mai tineti minte vremurile cand mergeati vara la bunici si acestia va gateau duminica un rasol delicios dintr-un pui dulce crescut in curte? Mancarea era delicioasa iar puiul era mereu prea mic pentru pofta mare cu care il mancati… S-au dus acele vremuri! Copiii nostri vor manca probabil cea mai noua gaselnita in materie de alimentatie: carnea crescuta in laborator…
Primul burger realizat din carne crescuta in laborator va fi gatit si servit astazi intr-un restaurant din Londra chiar de creatorul lui, omul de stiinta Mark Post. Burgerul a fost realizat din 20 000 de fasii mici de carne crescute din celule stem de vaca. Profesorul Mark Post crede ca va revolutiona piata alimentara si ca se asteapta ca produsele din carne artificiala sa apara in supermarketuri in mai putin de 10 ani. El si echipa lui de la Universitatea Maastricht din Olanda au realizat progrese uimitoare in cercetarea lor, obtinand pe rand carne artificiala de soarece, porc si acum, de vita. Mark Post este foarte sigur ca poate realiza carne artificiala al carei gust este aproape identic cu cea a carnii unui animal sacrificat. El sustine ca in zilele noastre cresterea animalelor a devenit nesustenabila, cererea de carne din intreaga lume fiind prea mare. Asadar el propune aceasta alternativa.
Procesul de realizare a unei bucati de carne artificiala presupune mai multi pasi. Mai intai se recolteaza celule stem din muschii unei vaci. Apoi celulele sunt cultivate intr-un bulion nutritiv, ceea ce le permite sa se inmulteasca de 30 de ori. Apoi sunt combinate cu colagen elastic si ancorate intr-un vas de cultura. Intre punctele de ancorare celulele se organizeaza singure in bucati de muschi. Ulterior se foloseste stimularea electrica pentru a face fasiile de muschi sa se contracte, echivalentul de laborator al unei sesiuni de exercitii la sala. In final, miile de fasii de carne de vita sunt tocate impreuna cu grasime animala crescuta in laborator, rezultand o chiftea. Aproximativ 20 000 de fasii de carne crescuta in laborator sunt necesare pentru a realiza un burger de 142 grame. In afara de carne, burgarului i se mai adauga sare, praf de oua si pesmet. Pentru a se obtine culoarea de carne se adauga suc de sfecla rosie si sofran.
Organizatia pentru bunastarea animalelor PETA a salutat initiativa, un purtator de cuvant al acesteia declarand, citat de dailymail.co.uk: “Tehnologia in-vitro va insemna sfarsitul camioanelor pline cu vaci si gaini, abatoarelor si fermelor agricole. Va reduce emisiile de carbon, va duce la conservarea apei si va face aprovizionarea cu alimente mai sigura”.
Comentarii recente