Noile imagini ce au surprins “cea mai veche lumina” a universului, au confirmat teoria Big Bang-ului dar au facut lumina si in alte mistere ale universului inca nedescifrate.
“Harta luminii” ce isi are originea la inceputul timpului, surprinsa de telescopul spatial Planck, in valoare de 515 milioane de lire sterline, a scos la iveala noi informatii care confirma faptul ca universul a inceput cu un Big Bang, dar a scos la iveala si unele inadvertente cu Modelul Standard al cosmologiei. Asadar, odata cu noile informatii, varsta universului mai castiga cativa ani, reiesind ca acesta s-a format mai devreme decat s-a crezut pana acum. Imaginile care au fost dezvaluite, ieri, 21 martie a.c, arata ca universul despre care credeam ca s-a format in urma cu 13.84 miliarde de ani, este de fapt mai batran, si ca la varsta cunoscuta de noi se mai adauga 48 de milioane de ani.
Imaginile mai arata de asemenea ca universul contine mai multa materie decat s-a crezut si un pic mai putina “energie intunecata” , forta misterioasa despre care se crede ca duce la expansiunea universului. Hartile au fost capturate in peste 15 luni de telescopul Agentiei Spatiale Europene, examinand stralucirea slaba a radiatiilor de microunde identificate in spatiu si cunoscute sub denumirea de Cosmic Microwave Background (CMB).
Valurile mici de CMB reprezinta cele mai timpurii seminte ale stelelor si galaxiilor datand de mai devreme de momentul in care universul avea doar 380 000 de ani si consistand intr-o “supa primordiala” de particule energetice. Micile variatii de temperatura corespund regiunilor care au dat nastere mai tarziu universului structurat pe care il vedem astazi. Hartile sustin teoria “inflatiei” care spune ca universul s-a extins repede, cu o viteza mai mare decat viteza luminii, la doar o clipa dupa Big Bang.
“Marimea acestor valuri mici detine cheia a ceea ce s-a intamplat in prima trilionime dintr-o trilionime de secunda” spune via The Telegraph, Dr Joanna Dunkley, de la Oxford University, adaugand ca telescopul Palnck ne-a dat o noua dovada izbitoare ca acestea s-au format in timpul expansiunii extraordinar de rapide ce a avut loc imediat dupa Big Bang.
Informatiile aduse de Planck ne ofera de asemenea o viziune mai buna asupra modului in care masa de energie a universului este divizata in parti care sunt fie vizibile fie ascunse. Materia normala, care formeaza stelele si galaxiile, contribuie in proportie de doar 4,9 % la structura universului, iar “materia intunecata” despre care inca se inteleg putine lucruri contribuie in proportie de 26,8 %, cu o cincime mai mult decat s-a crezut. Energia intunecata reprezinta cam 69% din univers.
Noua varsta a universului a fost calculata pornind de la viteza cu care se extinde spre exterior si care, s-a dovedit a fi mai mica decat s-a estimat anterior.
Hartile, de o procizie uimitoare au aratat rezultate neasteptate si in alte probleme pe care le ridica studiul universului, derutandu-i pe oamenii de stiinta. Nici fluctuatiile CMB nu corespund cu cele estimate de Modelul Standard, cea mai buna teorie pe care o avem pana acum despre modul cum functioneaza universul.
Laturile opuse ale hartii difera ca si temperatura medie si o pata mare de frig este mai mare decat s-a anticipat ceea ce sugereaza ca universul nu este la fel in toate directiile.
“Scopul nostru final este sa construim un nou model care prezice anomaliile si le leaga intre ele” a declarat profesorul George Efstathiou, un alt membru al echipei care s-a ocupat de noile descoperiri, de la Cambridge University, adaugand ca pana acum nu stim nici daca acest lucru este posibil si ce tip de fizici noi ar fi necesare pentru a se duce la bun sfarsit acest plan.
Comentarii recente