In cazul in care raspunsul vostru la intrebarea de mai sus este DA!!! trebuie sa stiti ca organizatia olandeza Mars One spune, via bbc.co.uk, ca va incepe inscrierile aplicantilor in mod iminent. Compania va oferi celor alesi un bilet gratuit dus pana pe Planeta Rosie din dorinta de a realiza acolo o colonie de locuitori permanenti.
Pana acum s-au inscris mii de doritori de a explora planeta Marte, potrivit Mars One, in ciuda faptului ca, spre deosebire de misiunea care isi propune sa realizeze o calatorie dus-intors in 2018 pe Marte, aceasta va trimite acolo definitiv.
Aplicantii la aventura vietii lor trebuie sa fie rezistenti, adaptabili, descurcareti si trebuie sa lucreze bine in echipa. Intreg proiectul va fi televizat in stilul reality-show-urilor, asta insemnand procesul de selectie, aterizarea si tot ce va urma dupa aceea.
Co-fondatorul Mars One, Bas Lansdorp a explicat pentru bbc.co.uk de ce aceasta calatorie va fi doar dus: In timpul calatoriei care va dura de la 7 la 8 luni, astronautii vor pierde masa osoasa si musculara. Dupa ce vor petrece mai mult timp pe Marte, o planeta cu un camp gravitational mult mai slab, va fi aproape imposibil pentru cei plecati sa se readapteze la gravitatea mult mai mare de pe Pamant. Aplicantii care vor fi selectati vor fi pregatiti fizic si psihic timp de opt ani, inainte de a parasi definitiv Pamantul in 2023, cand va incepe odiseea lor spre Marte . Echipa va folosi tehnologia existenta pentru toate aspectele calatoriei. Energia va fi generata de panouri solare, apa va fi reciclata si extrasa din sol iar mancarea va fi produsa chiar de astronauti, intrucat acestia isi vor cultiva propriile resurse de hrana. Se spera ca noi exploratori se vor adauga echipei de martieni la fiecare doi ani.
Problema care se pune insa este daca pamantenii pot rezista pe Marte. Atmosfera foarte subtire a planetei (11 km, in comparatie cu a Terrei de 60 000 km) permite vantului solar sa interactioneze direct cu ionosfera martiana. Pe Pamant suntem protejati de vantul solar de campul magnetic puternic, in lipsa acestuia ne-ar fi mult mai greu sa supravietuim. Insa Marte si-a pierdut campul magnetic in urma cu patru miliarde de ani, astfel ca azi ea este lipsita de acest “scut” de protectie. Asta face ca astazi, planeta Marte sa fie extrem de ostila vietii. Nu exista apa lichida, presiunea atmosferica este “practic un vid” (potrivit Dr Veronica Bray, de la University of Arizona’s Lunar and Planetary Laboratory, citata de bbc.co.uk), nivelurile de radiatii sunt foarte puternice, iar variatiile de temperatura sunt “salbatice”, potrivit Dr Veronica Bray.
Pentru a minimaliza efectul radiatiilor “casele” in care vor locui martienii vor fi acoperite cu cativa metri de pamant, lucru de care se vor ocupa aventurierii. In ciuda acestui fapt, exista multi reticenti la faptul ca oamenii vor putea supravietui in aceste conditii, intrucat radiatiile sunt foarte diferite de tot ce s-a mai testat pe Pamant pana acum, potrivit profesorului Gerard ‘t Hooft, castigator al premiului Nobel pentru fizica teoretica in 1999.
Alte dificultati sunt de natura tehnologica, intrucat aparatul care recicleaza deseurile umane si apoi transforma cafeaua de ieri in cafeaua de astazi necesita o buna intretinere si este putin probabil ca va rezista ani de zile fiind folosit continuu.
Alte comentarii s-au facut la adresa fondurilor necesare pentru a trimite primul echipaj pe Marte, costul expeditiei se va ridica la peste sase miliarde de dolari, si putini oameni cred ca se vor strange atatea bani pentru finalizarea acestui proiect. Fondatorii proiectului nu vad insa o problema din asta intrucat ei cred ca vor aduna banii din drepturile de difuzare a reality-show-ului in toata lumea.
Acum, daca nimic din toate cele de mai sus nu v-a speriat, sunteti pregatiti pentru a aplica la un bilet DUS pe Marte!
Comentarii recente