Un studiu recent, realizat de cercetatorii de la Universitatea britanica Southampton a aratat ca nu e chiar atat de rau pana la urma sa te bucuri de cafeluta de dimineata. Ba mai mult, acestia au ajuns la concluzia ca pentru a beneficia pe deplin de proprietatile ei, ar trebui sa consumi nu una, ci trei-patru cafele pe zi. Aceasta cantitate de cafea, consumata frecvent, te va tine la adapost se pare de o serie de boli precum diabetul, bolilele de ficat, afectiunile inimii, dementa si cateva tipuri de cancer.
Concluziile cercetatorilor se bazeaza pe analiza a peste 200 de studii anterioare din intreaga lume privind beneficiile cafelei pentru sanatate. Cantitatea de cafea recomandata de cercetatori este de 3-4 cesti pe zi, cu exceptia femeilor insarcinate care prezinta un risc mai mare de fracturi.
Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi la nivel mondial. Pentru a se evidentia aceste proprietati ale cafelei, specialistul in sanatate publica Robin Poole de la Universitatea Southampton a condus un studiu umbrela in cadrul caruia au fost analizate datele a 201 studii bazate pe cercetare observativa si 17 studii bazate pe studii clinice.
Consumul de cafea a fost legat in trecut de un risc mai mic de moarte prematura si de boli de inima. Cea mai mare reducere a acestor riscuri s-a observat la grupurile de consumatori care se rasfatau cu intre 3 si 4 cafele pe zi. Consumul a mai mult de trei cafele pe zi nu a fost legat de efecte negative, insa s-a constatat ca efectele benefice erau mai slab evidentiate.
Consumul de cafea a fost asociat de asemenea cu un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer precum: cancerul de prostata, cancerul endometrial, cancerul de piele si cancerul de ficat. Cafeaua s-a dovedit a fi benefica si pentru bila si guta dar si pentru prevenirea diabetului de tip 2. Cele mai spectaculoase efecte s-au observat insa pentru afectiunile hepatice, cum ar fi ciroza hepatica.
Daca in privinta efectelor benefice ale cafelei, cercetatorii au cazut de acord, acestia au atras de asemenea atentia asupra consumului de cafea impreuna cu tot felul de zaharuri rafinate si grasimi nesaturate, care, pot provoca daune mari pentru sanatate.
Comentarii recente