Vremea s-a mai imbunat afara iar iesirile in aer liber impreuna cu copiii vor fi tot mai dese de acum inainte. Plimbarile in natura sunt un remediu excelent impotriva plictiselii, tristetii sau agitatiei, atat pentru copii cat si pentru parinti, in timpul lor toata lumea alegandu-se cu o stare de spirit vizibil imbunatatita. Profita asadar de aceste momente pentru a-ti intari relatia cu micutul tau dar si pentru a-l invata diferite concepte din stiinta, matematica, literatura etc.
Cercetatorii Hart si Risley au aratat in 2003 ca discutiile zilnice dintre copil si parinte imbunatatesc nivelul de cunostinte si aptitudini al celor mici, avand efecte asupra performantelor pe care acestia le vor atinge mai tarziu in viata. Asadar, acum ca vremea e frumoasa, folositi plimbarile lungi pentru a va distra dar si pentru a-i invata pe copii diverse lucruri. Iata cum:
Pune intrebari
Nu e nevoie ca intrebarile pe care i le adresezi copilului sa sune ca dintr-un manual. E suficient sa provoci copilul sa gandeasca: De ce crezi ca acea casa e de vanzare?, De ce crezi ca sunt inchise magazinele duminica?, De ce crezi ca acest magazin s-a inchis definitiv? In felul acesta vei provoca copilul sa rezolve probleme, sa foloseasca limbajul corect si eficient pentru a-si impartasi gandurile, sa se conecteze mai bine la mediul inconjurator etc.
Surpriza dulce
O surpriza dulce in timpul unei plimbari il va face pe copil fericit si deci mai deschis sa coopereze in jocul in care il vei atrage. Planifica in timpul plimbarii o oprire la cofetarie pentru o prajitura, o oprire in parc pentru a se da in leagan sau o oprire pe o banca pentru un mini-picnic.
Foloseste plimbarile pentru a-l invata matematica
Fiind departe de alti stimuli care sa ii distraga atentia, in timpul plimbarilor, copilul e mult mai deschis sa participe la activitatile pe care i le propui. Asadar, ce ar fi sa il inveti putina matematica. Poti sa ii propui sa numarati farmaciile pe care le intalniti pe drum. Sau statiile de autobuz. Puteti sa faceti chiar si mici calcule. Uite aici sunt trei farmacii si pe partea cealalta a drumului mai e inca una. Cate sunt in total? Sau il poti invata pe copil sa estimeze, intrebandu-l, cate reclame luminoase crezi ca vom intalni astazi?
Explica-i concepte din stiinta
La varstele mai mici, cel mai simplu este sa discutati despre anotimpuri si sa observati natura iarna, vara, primavara si schimbarile care au loc. La varste mai mari, poti sa ii explici copilului de ce muschiul copacilor creste numai intr-o anumita parte a acestora, de ce bucatile de lemn plutesc deasupra apei in timp ce pietrele se duc la fund, de ce soarele isi schimba pozitia pe cer dimineata la pranz si seara, etc.
Invata-l cuvinte noi, lasa-l sa se exprime
Provoaca-l pe micut in timp ce va plimbati la un joc de genul: Uite, acolo e un santier. Uite o macara, un excavator, trei muncitori, un chiosc din tabla. Poti sa imi spui ce altceva mai vezi? Copilul va enumera bucuros ce vede si va adresa intrebari cand nu va sti cum se numesc anumite lucruri pe care le vede. In felul acesta invata cuvinte noi si invata sa se exprime fara a face niciun efort. Mai tarziu va invata in acest fel notiuni mult mai complicate…
Exercitii de memorie
Daca plimbarea voastra urmeaza acelasi traseu in fiecare zi, inseamna ca nu exista prea mari schimbari in peisaj de la o zi la alta. Insa atunci cand ceva se schimba, provoaca-l sa observe ce anume s-a schimbat. Hei, ceva e diferit aici. Poti sa-mi spui ce? A inflorit un copac, sau a aparut un nou magazin, sau a disparut o masina care era mereu parcata intr-un anumit loc, etc…
Bucurati-va de natura
Din plimbarile in natura un copil de 2-3 ani poate invata sa recunoasca sunetul pe care il face o ciocanitoare, sa urmareasca veveritele, sau pasarile, sa observe o lacusta cum sare, sa inteleaga multe lucruri in legatura cu modul de viata si rolul in natura al unor mici vietuitoare.
Insa mai mult decat atat, o plimbare in natura alaturi de copilul tau inseamna o ocazie pentru tine si pustiul tau de a va elibera de stres, de a respira aer curat, de a hoinari in voie fara graba si mai ales de a va bucura de timpul calitativ petrecut impreuna …
Comentarii recente