In 1920, America a introdus iodul in sarea consumata de cetatenii ei pentru a rezolva o problema ce tinea de starea de sanatate a americanilor. Autoritatile nu s-au gandit atunci ca, facand acest lucru, vor rezolva neintentionat si o alta problema, ce tine de data aceasta de inteligenta locuitorilor de peste ocean…
Ca urmare a faptului ca foarte multi americani aveau gusa, in 1920 America a introdus in comert sarea iodata. Gusa reprezinta umflarea dureroasa a glandei tiroide, dereglare vizibila sub forma unei umflaturi aparute sub gat. Cauza acestei afectiuni foarte neplacute este deficitul de iod.
Inainte ca producatorii de sare din Statele Unite sa inceapa sa iodeze sarea, cantitatea de iod din alimentatia americanilor depindea exclusiv de zona in care locuiau acestia. Indivizii care locuiesc in apropiere de mare, beneficiaza din plin de aceasta substanta din apa potabila si din alimente, in timp ce in alte zone, iodul lipseste cu totul din natura, indivizii fiind predispusi spre gusa daca nu isi completeaza dieta cu iod din alte surse.
Dupa adaugarea iodului in alimentatia curenta a americanilor prin iodarea sarii, problema gusei a fost rezolvata aproape in totalitate. Insa odata cu rezolvarea acestei probleme, s-a mai constatat inca un lucru surprinzator. Potrivit unui raport din 2013, IQ-ul mediu al locuitorilor din zonele sarace in iod a crescut cu 15%.
Acest lucru a fost posibil datorita unui studiu condus de James Feyrer, David Weil si Dimitra Politi care au pornit in cercetarea lor de la premisa ca dizabilitatile intelectuale ar putea fi provocate de un deficit de iod. Prin urmare acestia au analizat datele privind capacitatile intelectuale ale recrutilor din 1920, cand, recrutii cu un grad de inteligenta mai mare erau trimisi la Air Force, in timp ce cei cu o inteligenta mai scazuta erau repartizati la fortele terestre.
Comparand incidenta gutei si rezultatele testelor la recrutii din timpul Primului Razboi Mondial cu aceleasi date din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, s-a evidentiat clar existenta unei legaturi stranse intre o sursa sigura de iod si un IQ mediu in crestere…
Comentarii recente